Planuojant Šiaulių centrinės aikštės pertvarką, miesto politikai sprendžia ką daryti su ten esančiais sovietų karių kapais. Savivaldybė yra patvirtinusi Prisikėlimo aikštės tvarkymo planą, tačiau jame nėra numatyta maždaug penktadalio teritorijos rekonstrukcija.

Šioje aikštės dalyje stovi obeliskas, skirtas kariams, žuvusiems 1941–1945 metų kare. Čia palaidota apie 50 sovietų karių. Savivaldybės atstovai teigia, kad šiuo metu svarstomi trys kapavietės sutvarkymo variantai.

Pirmasis iš jų – aikštės dalies, kur yra sovietų karių kapavietė, netvarkyti apskritai. Taip pat svarstoma atlikti archeologinius tyrimus ir iškelti kapus, nes po rekonstrukcijos jie atsidurtų po taku. Tokiu atveju būtų sprendžiamas klausimas ir dėl sovietų karius įamžinančio obelisko iškėlimo. Trečias variantas yra rekonstruojant aikštę iškelti visus ten esančius kapus ir obeliską.

Tuo tarpu šiauliečiai mano, kad teisingiausia būtų, jeigu sovietų kapai išliktų dabartinėje vietoje.

Eglė: „Neaktualu“
– Iš tiesų šiuo klausimu nuomonės neturiu. Man sovietų kapai netrukdo. Jų gali būti, gali ir nebūti, jokio skirtumo čia nematau.

Lina: „Nuspręs miesto valdžia“
– Mes esame lietuviai, gyvename Lietuvoje, vadinasi, patys turėtumėte nuspręsti ką daryti. Kodėl lietuvis, nuvažiavęs į užsienį, turi taikytis prie kitos šalies įstatymų, o mes Lietuvoje turime kažkam paklusti. Kita vertus, nereikėtų išbraukti to, kas buvo. Tad šį klausimą turėtų spręsti miesto valdžia. Mūsų žodis turbūt vis tiek nieko nereikštų.

Edmundas: „Nematau prasmės“
– Kam rūšiuoti senus kaulus? Kiek žinau, pagal visą istoriją, sovietų kapuose buvo ir vokiečių, ir rusų. Juk tais laikais Šiaulius baisiai nugriovė, ten metė visus į vieną krūvą ir nežiūrėjo, kokios tautybės žmonės buvo. O dabar perkelti... Ne, nematau prasmės.

Jonas: „Koks tikslas kažką perkelti“
– Mes net nežinome, kokie ten žmonės palaidoti. Neaiškūs nei vardai, nei pavardės ir klausimas, ar ten tikrai sovietas, o gal vokietis, žydas. Apskritai, kam kapus perkelti. Paprastai, kapas yra šventa vieta. Suprasčiau, jeigu urna būtų su pelenais – tada, kur nori, ten gali pastatyti. Taip, kad nematau tikslo ir tai, manau, būtų šventos vietos išniekinimas.

Algirdas: „Neapsimoka numirėlius judinti“
– Nežinau, ar apsimoka numirėlius bejudinti. Tai turbūt nieko gero neduotų. O pačių rusų, tai tikrai nereikėtų bijoti. Nejaugi rusai proto nebeturi, kad kelis žmones visas būrys pultų. Jeigu reikės, tai jie ir taip ateis.

Janina: „Kam klibinti seną vietą“
– Jeigu lėšų yra pakankamai, tai gali tuos kapus judinti. Taip pat gali tie kapai likti, juk vis tiek sena vieta, kam klibinti. Tai yra mūsų istorija ir nieko čia mes nebepakeisime, nesvarbu, kas benutiktų.

Armandas: „Nereikėtų aštrinti santykių su Rusija“
– Manau, kad kapų tikrai nereikėtų perkelti, nes tai buvo mūsų istorija ir mes nuo to niekaip nepabėgsime. Todėl kapai turėtų likti ten, kur dabar yra. Manau, nereikėtų aštrinti santykių su Rusija. Jeigu mes bendradarbiausime, tikrai blogiau nebus. Be to, juk blogų tautų nėra. Galbūt tik pavieniai blogi žmonės, bet ne tautos.

Algirdas: „Kapai niekam nemaišo“
– Kapai yra kapai – jie niekam nemaišo, galėtų ir likti. Aišku, tai turėtumėme nuspręsti mes patys, nes į svetimus norus nėra ko žiūrėti, reikia patiems galvoti ką daryti. Aišku, paminklą galima ir sumažinti, ugnį užgesinti, bet kapai vis tiek yra kapai.

Vilma: „Geriau tegul sutvarko“
– Turbūt sovietų kapų nereikėtų perkelti. Toks dalykas yra šventas, be to, jis niekam netrukdo. Buvo laikai, kai žmonės kariavo ir žuvo, tai tegul būna toje vietoje, kur yra, kam kažką bekilnoti. Galiausiai juk galima tą pačią vietą sutvarkyti.

Silva: „Nesinori nemalonumų“
– Nereikėtų iškelti, nes po to visokių nemalonumų būtų, o vyresniems žmonėms tai labai neįdomu. Nesinori, kad su plakatais ir dar kokiais gąsdinimais kažkas aistras keltų. Bet kuriuo atveju rusai vis tiek nenusileistų. Dėl to būtų tik blogiau.

Raimundas ir Vanda
– Koks skirtumas, kur kapai bus, kam jie maišo. Aišku, kiekvienas šiuo atžvilgiu turi savo nuomonę ir nori būti teisus. Geriau tegul lietuviai savo kapus tvarko, nes kai nuvažiuoji į kapines, bjauru – kokie apleisti kapai.

Irma: „Tegul lieka atminimas“
– Nemanau, kad kapus reikėtų iškelti iš miesto centro, juk tai mūsų istorija. Vis tiek mes tai išgyvenome, tegul lieka atminimas. Aišku, kai kurie tam priešinasi, bet aš vis tiek pasisakau už tai, kad juos paliktų.

Į viršų