Pavasarį skleidžiasi gėlės ir žaliuoja medžiai, akį džiugina pabudusi gamta ir maloniai nuteikia šiltas vėjelis. Tik štai  krūvos šiukšlių geras pavasarines nuotaikas gadina. Kaip ten bebūtų, aktyvūs miestiečiai, kuriems yra nesvetimos aplinkosaugos problemos, o drauge rūpi miesto įvaizdis, čiumpa gumines pirštines ir juodus šiukšlių maišus – tradiciškai organizuojamose kasmetinėse tvarkymosi akcijose darbuojasi visi piliečiai: valdžios atstovai, nevyriausybininkai, lyderiai, mokytojai, moksleiviai ir kiti. Kas pavieniui, kas šeimomis ar drauge su bendruomene…

Vydmantas: „Privalome tvarkytis“
– Kas turi savo namą, privalo susitvarkyti. Privalome rūpintis savo aplinka. Kas už pašalpas dirba keturias valandas, tai įsivaizduokite, kiek galėtų sutvarkyti. Bendrija pavasariais apsitvarko savo teritorijas ir aš dalyvauju. Paprastai prasideda balandį, nuo sovietinių laikų tokios talkos vykdavo. Prasminga ir pilietiška veikla. Bet atrodo, žmonės dirba, o valdžiai tai naudinga. Bet žinote, man vis tik neteisybė į akis krenta – euras vienas prie vieno, paskui bus vienas prie pusantro, vienas prie dviejų ir liks milijonas gyventojų. O pažiūrėkite, kaip estai gyvena  – jų milijonas trys šimtai tūkstančių, o pensija siekia 400 eurų.

Jonas: „Kultūringa, kai stengiesi nešiukšlinti“
– Mes nešiukšliname. Aš manau, kad kultūringa yra, kai stengiesi, jog šiukšlės nesusikauptų. Pavyzdžiui, šiukšlių dėžė yra už metro, o šiukšles žmonės išmeta kur nori, miške taip pat šiukšlinama. Dažnai su žmona išvykstame į mišką, Pageluvį, Bubius, kur yra takai. Sykį iš Kurtuvėnų, pastebėjau, moksleiviai rinko šiukšles – miestiečių paliktas šiukšles, gėda buvo už visus ir kartu gražu. Jie kultūringi, ne tokie kaip miesto žmonės, kurie net nepasisveikina. Mes masinėse talkose nedalyvaujame, bet jei pastebime, kad mėtosi, surenkame. Neįsivaizduoju, kaip žmogus gali teršti ežerus ir gamtą, bausčiau didžiausiomis baudomis, jei galėčiau.

Alvydas: „Paprastai dalyvaujame“
– Talkai ruošiamės, paprastai dalyvaujame miesto talkose, ir parke, ir prie Svilės šaltinių, visur dalyvaujame. Esame Lietuvos, o ypač Šiaulių patriotai ir norime gražiai ir tvarkingai gyventi. Manau, kad šiukšlė šiukšlę traukia, bet pastebėjau, kad kasmet šiukšlių mažėja – tai  pasijautė bent jau per pastaruosius kelerius metus. Matyt, žmonės darosi sąmoningesni ir labiau myli savo miestą.

Ramunė: „Nepasiryžtu dalyvauti“
– Žinau, kad panašios talkos vyksta, taip pat organizuojamos „Darom“ tvarkymosi akcijos. Daugiabučio bendruomenė panašių talkų nerengia, renkame pinigėlius, sumokame ir tvarko kiemo teritorijos prižiūrėtojas. Nepasiryžtu dalyvauti tokiose akcijose – nėra laiko… Visgi būtų įdomu įsitraukti, jeigu kažkas suorganizuotų grupę.

Viktorija: „Dalyvaučiau“
– Jeigu iniciatyvus žmogus mus sutelktų, įtrauktų į iniciatyvą, kodėl gi ne. Pati nedalyvauju. Tikrai sutikčiau dalyvauti talkose, bet tik tuomet, kai paaugs mažylis, nes kol jis dar vežimėlyje, tai darbuotis būtų pakankamai sudėtinga.

Irena: „Nuolat dalyvauju“
– Nuolat dalyvauju tiek miesto talkose, tiek savo gyvenamoje teritorijoje apsitvarkau. Ir šiemet dalyvausiu. Ne tik dėl to, kad įdomu, bet ir dėl to, kad reikia – paskui vaikščioji ir pačiam gražu žiūrėti, kaip visur gražu. Visgi gana netvarkingų teritorijų mieste yra. Vaizdą gadina besimėtantys maišeliai, rodos, tiek nedaug trūko išmesti į šiukšlių dėžę. Kas daugiau tvarkys aplinką, jeigu ne žmonės?

Arnas: „Tvarkome teritoriją su moksleiviais“
– Kiekvienais metais šiek tiek teritoriją prie Ginkūnų patvarkome, patys su vaikais dalyvaujame talkoje, kur vadinamasis Ginkūnų parkas. Treniruoju vaikus nuo 12 iki 18 metų ir prieš bėgdami krosą visuomet apsitvarkome. Jokių problemų – iš pradžių gal kiek sunkiau buvo juos įtraukti, bet dabar viskas puiku. Akcija „Darom“, tiksliai nežinau, kiek trunka, bet mes tokias talkas tikrai anksčiau pradėjome vykdyti. Sutvarkyti teritorijai skiriame bent vieną dieną.

Rūta: „Noriu dalyvauti“
– Visada noriu dalyvauti, bet patrukdo kiti reikalai. Gimtajame kaime, Marijampolės rajone, prisijungdavau ir tvarkydavome parką, teritoriją aplink Kultūros centrą. O čia, miestuose, ar studijuodavau, ar dirbdavau susiklostydavo taip, kad nesudalyvaudavau. Bet džiaugiuosi tokiomis akcijomis – jeigu niekas netvarkys aplinkos, taip ir liks šiukšlina ir baisu, kad net gėda už kitus. Jeigu ne tu pakelsi šiukšlę, tai kas tuomet pakels?

Vida: „Sarmata“ nedalyvauti“
– Sveikatos nelabai yra – tai vienur skauda, tai kitur. Nors kai pagalvoji, „sarmata“ nedalyvauti. Bet žinoma, kad tokios akcijos vyksta, yra labai gerai. Visgi neteisinga – kažkas ėmė ir prišiukšlino, o čia žmonės turi laisvalaikį savo aukoti ir rinkti šiukšles. Vertėtų šiukšlintojus prigriebti ir stipriai nubausti. Nuvažiuoji prie ežero – kartais baisu, tai turi pirmiausia pats apsišluoti.

Inga: „Dalyvausiu“
– Esu dalyvavusi, kai prieš maždaug trejus metus buvo valoma Talkšos ežero pakrantė. Norėjosi, jog ten vaikščiojant su vaikais būtų gražu. Vieną skardinę numeta, vieną pakuotę išmeta, tai paskui ir susidaro šiukšlynas. Man smagu, kad susirenka žmonės, kurie bando gražesnius padaryti savo namus. Šiais metais dalyvausiu būtinai, o pernai buvome išvykę.

Kristina: „Kasmet“
– Sodų bendrijoje pirmininkas organizuoja talkas du kartus per metus – pavasarį ir rudenį. Jeigu nedalyvauji talkoje, tuomet turi sumokėti tam tikrą mokestį. Susitvarkai savo aplinką, tiek kitiems padedi susitvarkyti. Teritorija tikrai tvarkinga, dauguma tvarkosi. Tad mano požiūris į tokias ir panašias akcijas yra teigiamas.

Violeta: „Tvarkysimės“
– Esu dalyvavusi tokiose talkose, su įmone turėjome vieną gatvę valyti, kartu su bendrijos gyventojais išvalome kiemą aplink namą, sutvarkome aplinką. Šiemet taip pat tvarkysimės. Ir rūsį apsitvarkome. Dirba teritorijos prižiūrėtojas. O akcijos, kuriose grupės tvarko miesto teritorijas, yra prasmingos, kai teko valyti gatves, tai pilnus maišus pririnkome, radome ne tik švirkštų, bet ir padangų, ir kitų radinių.

Į viršų