Nuo kovo 1-osios panorę įsigyti alkoholinių gėrimų turės kaip reikiant patuštinti piniginę. Alkoholio akcizai stipriesiems gėrimams paaugs 23 proc., o vynui ir alui – 112 proc.

Tokios Seimo priimtos Akcizų įstatymo pataisos nulems, kad alaus butelis pabrangs iki 13 centų, vyno butelis – apie 25 centais, degtinės ar kitų stipresnių svaigalų puslitris – nuo 0,5 Eur iki bemaž 1 Eur.

Kadangi jau ne už kalnų už alkoholį mokėsime daugiau, patraukėme į Šiaulių miesto gatves ir paklausėme praeivių, ar pabrangęs alkoholis pakeis jų pirkimo įpročius.

Beveik visi sutikti šiauliečiai tvirtino, jog jiems tai, kad brangs alkoholiniai gėrimai, nerūpi, nes jie arba negeria visai, arba geria labai mažai. Taip pat mūsų miesto gyventojai laikėsi vieningos nuomonės, kad pakeltos kainos alkoholizmo problemos neišspręs. Anot jų, kas gėrė, tas ir gers, o ir būdų kaip prasimanyti pigesnių svaigalų atras.

Danutė: „Nepirkau ir nepirksiu“
– Aš alkoholio nepirkau, tai ir toliau nepirksiu. Tad man visiškai nesvarbu, kad kils svaigiųjų gėrimų kainos. Iš tiesų gali kilti dar aukščiau, nes baisu, kas dabar darosi Lietuvoje, ir viskas vien dėl alkoholio. Taigi, manau, kad šis pabrangimas mūsų tautai bus tik į naudą.

Virginija: „Gali brangti“
– Žinokit, man visai nesvarbu, kad brangs tie alkoholiniai gėrimai, gali branginti. Aplamai, manau, jog tiems, kurie geria saikingai, tas neturės reikšmės, o tuos, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, tikriausiai tai palies. Tas alkoholio branginimas turbūt yra viena iš priemonių kovojant su mūsų šalyje paplitusiu alkoholizmu. Tačiau, mano nuomone, šiai kovai turėtų būti pasitelkiama ne viena priemonė, o daugiau. Nors iš tikrųjų jei žmogus nenori, kažin ar jam gali kas nors padėti.

Margarita: „Daug metų neperku“
– Daug metų visai nebeperku alkoholio ir visai nenoriu jo pirkti, tad man visiškai tas pat, ar jis brangs, ar ne. Tačiau kalbant apie tuos, kurie perka alkoholinius gėrimus, manau, jog gerai, kad kainos kils. Gal kai priėjimas prie alkoholio mažės, tai ir tų girtuokliavimų mažės. Štai degalinėse alkoholis dingo ir nieko baisaus neatsitiko, degalinės neužsidarė. Gal čia tik verslininkams šiek tiek blogiau, o žmonėms nuo to tik geriau.

Vytautas: „Nevartoju alkoholio“
– Aš nevartoju alkoholio, tai manęs tas neliečia. Bet galiu pasakyti, kad nemanau, jog iš to pabranginimo bus naudos. Kiek jau yra branginę anksčiau ir nieko tuo nepasiekė, problemos neišsprendė. Kas norės, tas ras būdų kaip pigiau nusipirkti alkoholinių gėrimų. Tad, manau, kaip visi gėrė, taip ir gers.

Stanislovas: „Man tai – neaktualu“
– Man kylančios alkoholio kainos – visiškai neaktualu. Žinoma, kartais, kai yra proga, vartoju alkoholį, bet kadangi tai būna retai, kylančios kainos manęs nebaugina. Be to, nemanau, jog tas alkoholio pabranginimas kuo nors padės. Tie, kas vartojo alkoholinius gėrimus, tai ir toliau vartos, kažin ar didesnė kaina juos atbaidys.

Gintas: „Parsivežu iš užsienio“
– Nieko nuostabaus, kad tos kainos Lietuvoje kyla. O kalbant apie alkoholį, tai aš jo parsivežu iš užsienio. Tad man dėl to jokių problemų nėra, gali branginti, kiek tik nori. O šiaip, jei nekels kainų, tai iš ko gyvens mūsų valstybė? Pažiūrėkit, kokia mūsų šalyje emigracija, praėjus pro Šiaulių bulvarą, kas trečias pastatas yra tuščias. Viskas tiesiog griūva, tad tokia politika – aiški.

Redas: „Manęs visiškai neliečia“
– Manęs kylančios alkoholio kainos visiškai neliečia. O apskritai kalbant apie Lietuvą ir Lietuvos ekonomiką, tai sumažės legalaus alkoholio vartojimas, padidės nelegalaus alkoholio vartojimas ir viskas. Tad tas sprendimas branginti alkoholį nieko nepakeis.

Sigutė: „Teks mokėti daugiau“
– Sukilusios alkoholio kainos mane tikrai palies, nes kovo 25 dieną švęsime dukros vestuves. Kaip bebūtų, alkoholinių gėrimų reikės, tai jau dabar pradėjau žiūrėti. Tačiau daugiau svaigiųjų gėrimų iš anksto nenusipirkome, tad tikriausiai teks už juos mokėti brangiau. O šiaip manau, jog dėl sukilusių kainų tikrai nepamažės vartojančių alkoholį. Tie, kas norės gerti, ras kitų būdų – pirks pas bobutes ar dar kažkur.

Donatas: „Vartoju tik per šventes“
– Iš tikrųjų, kylančios alkoholio kainos man nėra aktualu, nes alkoholį vartoju tik per šventes. Tačiau galiu pasakyti, jog šis sprendimas mūsų šalyje tikrai neišspręs alkoholizmo problemos. Sukėlus kainas alkoholis bus pardavinėjamas nelegaliai, pradės gaminti „samagoną“, tiesiog atsivers kiti keliai. Žinot, taip jau yra, kad draudžiamas vaisius – dar skanesnis.

Rita: „Nėra jokio skirtumo“
– Tai, kad brangs alkoholiniai gėrimai, man nėra jokio skirtumo. Galiu drąsiai teigti, jog mano gyvenimui tai nepadarys jokios įtakos, nes beveik neperku alkoholio. O kad pabranginus alkoholinius gėrimus bus išspręsta Lietuvos bėda – nemanau. Matot, čia yra žmonių sąmoningumas ir kas jau pirko, tas ir pirks.

Asta: „Negeriu“
– Man visiškai nesvarbu, ar alkoholis bus pigesnis, ar brangesnis, nes negeriu. Suprantu, jog branginant alkoholinius gėrimus siekiama kovoti su mūsų šalyje įsišaknijusiu alkoholizmu. Tačiau nemanau, jog tai padės. Mano nuomone, kas gėrė, tas ir toliau gers. Pavyzdys – pabrangę tabako gaminiai. Juk tai irgi nepadarė įtakos tam, kad žmonės mažiau rūkytų. Kas rūkė, tas ir rūko, tai, manau, taip pat bus ir su alkoholiu.

Asta: „Man nėra svarbu“
– Kadangi aš alkoholio vartoju labai mažai, tai man nėra svarbu tos kylančios kainos. Tačiau kad kiti mažiau pirks alkoholinių gėrimų, reikia tikėtis. Bet koks apribojimas turbūt yra daromas tam, kad kažkaip teigiamai veiktų. Be to, aš manau, jog tą alkoholizmo problemą reikia spręsti kompleksiškai. Negalima taikyti tik vienos priemonės. Reikia ir šviesti, ir apriboti, ir drausti, ir svarbiausia kontroliuoti. Mūsų šalyje tikriausiai ir yra ta didžiausia bėda, kad stinga kontrolės. Priimamas kažkoks įstatymas ir lyg tuo viskas ir pasakyta. Tačiau jei nekontroliuoji įstatymo vykdymo, tai turbūt jis ir mažai veikia.

Į viršų