„Žiburio knygynui“ galimai gresia uždarymas, tačiau panašu, kad šiauliečiams tai nelabai patinka. Dauguma jų sako, kad ten nesilanko kiekvieną dieną, tačiau pripažįsta, jog knygynas jiems vis tiek kelia malonių prisiminimų ir kitų sentimentų. Knygyną jie laiko kultūros židiniu, todėl sako nesupyksiantys, jeigu jo skolas padengs miesto Savivaldybė iš sutaupytų lėšų. Taip pat siūlo pakeisti knygyno funkciją, pakeisti verslo strategiją ir planą.

Aurimas: „Knygynas turi išlikti“
– Mano nuomone, Šiauliuose dar yra skaitančių žmonių. Tikiu, kad jie į knygyną vis dar užeina, perka knygas. Suprantu, elektroninė prekyba riboja perkamus knygų kiekius, tačiau vis tiek manau, kad centrinis didžiausias knygynas turi išlikti. Be to, jis man kelia sentimentų. Visada žinojau, kad rimčiausias knygynas yra čia.

Liza: „Nesvarbu“
– Daug knygų turiu namuose, todėl į knygyną dažnai neužsuku. Jeigu knygyną uždarytų, man didelės tragedijos nebūtų. Šiaip aš pati dažniau knygas kažkam padovanoju, nei perku. Štai neseniai vieną albumą apie gamtą padovanojau gimnazijai.

Klaudijus: „Tai vienintelis knygynas, kurį žinau“
– Tai vienas didžiausių knygynų, kur lankausi nuo mokyklos laikų. Čia pirkdavau įvairių pratybų ir kitų reikmenų mokyklai. Iš patirties galiu pasakyti, kad knygyne visada rasdavau viską, ko prireikdavo. Manau, jeigu knygyno nebeliktų, tai būtų didelė netektis.

Rasa ir Elza: „Reikia tik pakeisti funkciją“
– Žinoma, knygyną būtina išsaugoti, juk visi žinome, kad žmonės skaito rečiau, tai jeigu dar išnyks knygynai... Galbūt būtų gerai, jeigu knygyną sujungtų su kavine, pakeistų funkciją, verslo modelį ir tada knygynas galėtų išsilaikyti ir skolą grąžintų. Tai vertybė, kurią būtina išsaugoti.

Diana: „Jeigu uždarys, liks tik balkonai“
– Kadangi gyvenu centre, knygas perku būtent šiame knygyne. „Žiburio knygynas“ visada buvo mano gyvenime, todėl būtų gaila, jeigu jo nebeliktų. Tik galbūt reikėtų padaryti taip, kaip yra Vilniuje: viduje įrengti kavinę, skaityklą, matyt, su knygyno vadyba yra kažkas ne taip. Jeigu uždarys, tai kas tuomet mums beliks? Balkonai?

Regina: „Man netrukdo“
– Turiu anūkų, jiems visada nuperku knygučių paskaityti. Todėl manau, kad knygyno tikrai reikia. Be to, prieš pirkdama pasižiūriu į kainas, palyginti čia ne taip brangu. Knygynas man tikrai netrukdo.

Virgina: „Žinoma, kad reikia“
– Žmonės per pietų pertrauką išeina į bulvarą, o kur greičiausiai knygą nusipirkti, literatūros naujoves sužinoti? Be to, „Žiburio knygyne“ atsidarė naujos erdvės, ten galima pabūti. Savivaldybė galėtų knygynui pagelbėti, dėl kultūros pinigų visiškai negaila.

Renata: „Būtina išsaugoti“
– Tai centrinis knygynas Šiauliuose. Visada žinai, kad ten yra daug įvairių knygų. Manau, kad knygos yra sritis, kuri turėtų būti išlaikoma valstybės. Knygos vaikams, vadovėliai, grožinė literatūra – tai yra kultūra. Jeigu remiamos įvairios kultūrinės veiklos, kodėl negalima paremti knygyno.

Rolandas: „Tai šviesos spindulėlis“
– Šiauliuose „Žiburio knygyną“ būtina išlaikyti. Manau, tai vis tiek šviesos spindulėlis. Aišku, galima nueiti į kitą knygyną, bet negaliu pasakyti, ar tai tas pats. Pats šiame knygyne lankausi dažnai, nes jis yra bulvare, man patogu ateiti. Be to, čia yra tokių dalykų, kurių nebūna kitur, pavyzdžiui, įvairiausių atvirukų.

Arūnas: „Miestas be knygyno – tai tamsus miestas“
– Karas dėl „Žiburio knygyno“ jau vyksta dvidešimt metų. Anksčiau knygynas kažkaip išliko, dabar vėl pakilo ta banga. Nesuprantu, kaip čia atsitinka, kad pradedame kalbėti, ar Šiauliams reikia knygyno. Man tai nesuvokiami dalykai. Suprantu, kad tos knygos dabar yra elektroninės, bet knygynas vis tiek būtinas.

Kristina: „Knygyno Šiauliams reikia“
– Knygyno reikia, nes tai senas knygynas, kurį visi prisimename nuo mažens ir laikas nuo laiko aplankome. Aišku, kai reikia, nueiname ir į kitą knygyną. Jeigu „Žiburio knygyno“ neliktų, nuostolio galbūt nebūtų, bet būtų gaila.

Remigijus: „Visada smagu čia užsukti“
– Aš kartais užsuku čia pažiūrėti, kas yra nauja. Kaip brangu, bet kaip gera pažiūrėti. Dairausi albumų apie architektūrą, muziką. Jeigu „Žiburio knygyno“ nebeliktų, eičiau į kitą knygyną, bet būtų gaila. Vis tiek čia yra senas dalykas.

Į viršų