Ne paslaptis, kad šiuo metu yra padidėjusi rizika susirgti itin klastinga ir pavojinga liga – gripu. Gripo epidemija jau paskelbta kai kuriose savivaldybėse.

Tad patraukėme į mūsų miesto gatves ir paklausėme šiauliečių, kaip jie saugosi šios klastingos ligos.

Dauguma sutiktų Saulės miesto gyventojų tvirtino, kad tiesiog pasikliauja liaudiškomis priemonėmis – geria arbatą su medumi, valgo citrinas, česnakus. Ir tai, anot jų, tikrai pasiteisina.

Taip pat, pasak mūsų kalbintų šiauliečių, nesusirgti padeda ir pasivaikščiojimai gryname ore.

Deja, atsirado ir tokių pašnekovų, kuriems nepadeda jokios apsaugos priemonės – jie šiais metais jau sirgo arba pajuto pirmuosius peršalimo simptomus.

Lidija: „Stiprinu organizmą“
– Net nežinau, ar aš kažkaip specialiai saugausi. Tiesiog geriu daug arbatų, stengiuosi kuo mažiau eiti iš namų, kad nesušalčiau. Taip pat valgau organizmą stiprinančius produktus – citrinas, imbierą, medų, česnaką. Tai man kol kas padeda, nes šiais metais dar nesirgau.

Ona: „Vaikštau rytais“
– Pagrindinė mano apsaugos priemonė – vaikščiojimas rytais. Pasivaikščioti gryname ore, kur mažiau mašinų, išeinu kiekvieną rytą ir visai nesvarbu, koks oras. Jau treji metai prie manęs nekimba nei gripas, nei dar kokios peršalimo ligos. Matyt, tas vaikščiojimas padeda.

Romaldas: „Apsaugo liaudiškos priemonės“
– Kiekvieną vakarą geriu daug arbatų su medumi, valgau česnaką. Tai man ir padeda nesusirgti.
Be to, manau, tos liaudiškos priemonės apsaugo daug labiau nei tos brangios tabletės. Tad, dėkui Dievui, šiais metais dar nebuvau peršalęs ir tikiuosi, kad neperšalsiu.

Rosita: „Nepavyko išvengti peršalimo“
– Mano apsauga labai paprasta – arbatos, daug citrinų, vitaminas C  ir medus. Tik, deja, visa tai man nepadėjo visiškai apsisaugoti, nes šiais metais vis dėlto nepavyko išvengti peršalimo. Peršalimą gydžiau liaudiškomis priemonėmis, pagijau ir, ačiū Dievui, neprireikė stipresnių vaistų, tad labai dėl to džiaugiuosi.

Indrė: „Svarbu gerai išsimiegoti, vengti streso“
– Tikriausiai mano apsisaugojimo priemonės nėra labai originalios. Aš, kaip ir didžioji dalis nenorinčių susirgti, geriu daug arbatų, vartoju vitaminus. Taip pat labai svarbu gerai išsimiegoti, vengti streso. Šie mano patarimai padeda, nes gripu dar šiais metais nesirgau. O peršalusi buvau, bet taip nesunkiai – nereikėjo gerti jokių vaistų, antibiotikų.

Laima: „Išvis nesergu gripu“
– Aš paprasčiausiai geriu įvairias arbatas, valgau česnaką. Tiesiog pasikliauju liaudiška medicina, man ji atrodo patikimesnė. Dar visus metus, nepaisant to, ar žiema, ar vasara, geriu vitaminus, stiprinančius organizmą. O šiaip galėčiau pasigirti, kad gripu nesirgau nei šiais metais, nei pernai, nei užpernai – prie manęs ši liga nekimba.

Laura: „Geriu vaisių kokteilius“
– Prisipažinsiu, kad aš visiškai nesisaugau nuo gripo. Arbatą geriu, medų valgau, bet tai darau visais metų laikais. Nors gal mane nuo tų ligų apsaugo labai skanūs vaisių kokteiliai, kuriuos geriu kiekvieną dieną. Vis vien vaisiuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Taip pat daug vaikštau gryname ore. Ir galiu pasidžiaugti tikrai stipriu organizmu, nes šiais metais dar nesirgau.

Eva: „Pajutau pirmuosius simptomus“
– Iš tiesų niekaip nesisaugau, tai šiandien ir pajutau tuos pirmuosius peršalimo simptomus. Taigi dabar parėjusi bandysiu virtis aviečių arbatos ir, tikiuosi, ji padės. Kol kas aš labiau linkstu prie tokių liaudiškų priemonių, stengiuosi kuo mažiau vartoti vaistų. Peršalimo simptomus šiais metais pajutau pirmą kartą ir labai tikiuosi, jog tos liaudiškos priemonės padės ir visa tai neperaugs į kažkokį rimtesnį susirgimą.

Ričardas: „Patarčiau „gaudyti“ šviesą“
– Man padeda apsisaugoti du pagrindiniai dalykai – citrina ir česnakas. Dar turiu tokį ritualą – kiekvieną dieną geriu granatų sultis. Taip pat miegu prie atviro lango. Tikriausiai visa tai man padeda, nes gripas manęs išvis nepuola. Norintiems nesirgti patarčiau „gaudyti“ šviesą – kuo daugiau būti saulėje, nes nuo to gerėja ir nuotaika, ir sveikata.

Janina: „Nuolat peršąlu“
– Žinokit, nelabai aš saugausi gripo. Gal todėl aš nuolat sušąlu ir nuolat varva nosis. Nors ir geriu visokiausius vitaminus, bet nuo peršalimo jie manęs neapsaugo. Gerai bent tiek, kad šiais metais dar labai rimtai nesirgau, bet, kaip jau sakiau, peršalti teko. O gydytis bandau visaip ir liaudiškomis priemonėmis, ir vaistais. Svarbu, kad padėtų.

Renata: „Sirgau tris savaites“
– Pasakysiu nuoširdžiai, kad niekas manęs nepasaugo, nes sirgau tris savaites. Dabar tik pirma savaitė, kai jau normaliai jaučiuosi. Nežinau, kodėl mane apstojo tos ligos. Atrodo, ir vitaminus vartojau, ir saugojausi. Kai susirgau, gydytojas sakė, jog tai – virusas, tai nedavė jokių antibiotikų, nes antibiotikai virusų neveikia. Tai savaitę gulėjau ir gėriau arbatas, o po savaitės tas virusas komplikavosi – sinusitas, bronchitas. Tada jau be antibiotikų neapsiėjau.

Maritana: „Aš nesergu“
– Šiaip aš kažkaip ypač nesisaugau, nes ir nesergu. Nežinau, gal daugiau vaikštau gryname ore, tai tos ligos ir nekimba. O šiaip, kai jau pajuntu kažkokius peršalimo požymius, tai į pagalbą pasitelkiu vitaminą C. Man tai geriausia apsaugos priemonė. O liaudiškomis priemonėmis – imbieru, citrina, česnaku – nelabai pasitikiu, o be to, jų ir nelabai prireikia.

Į viršų