Ugnis nuo seno žavi žmones: vaizdas gražus. Tačiau iki šiol ne visi suvokia, kad su pirotechnikos priemonėmis reikia elgtis labai atsargiai. Gyventojai pastebi, kad pirotechnikos entuziastų ypač padaugėja prieš naujametines šventes. Daugelį iš jų erzina sprogstančių petardų garsai, kiti – baiminasi dėl sveikatai keliamo pavojaus.

Todėl priešgaisrinės apsaugos darbuotojai ragina nenaudoti savadarbių ar nesertifikuotų pirotechninių gaminių. Pirotechnikos gaminių negalima kaip nors perdirbti, prijungti prie kitų įrenginių ir kitaip naudoti ne pagal paskirtį.
Naudojant pirotechnikos priemones būtina laikytis visų instrukcijos nurodymų, nukreipti priemonę į viršų ir atsitraukti saugiu atstumu (saugus atstumas būna nurodytas instrukcijoje). Jeigu pirotechnikos priemonė neiššovė, negalima artintis prie jos tiek laiko, kiek nurodyta instrukcijoje, negalima jos ardyti ar uždegti iš naujo.

Jonas: „Tegul žaidžia“
– Tegul žmonės žaidžia, argi gaila. Žinoma, kai petardos yra sproginamos viešoje vietoje, labiau pasisaugau. Tačiau niekada negali žinoti, kas nutiks. Nejau dėl tos baimės dabar džiaugtis nebegalima. Pastebiu, kai žmonės švenčia, jie viską užmiršta. Darbe būna neatsargūs, tai nereikia norėti, kad žaisdami labiau pasisaugotų, tuomet tiesiog nebeliktų žaidimo.

Arnas: „Nelabai girdisi“
– Šiemet pirotechnikos šūvių nelabai girdisi. Nors jau buvo porą kartų, kai šiek tiek išgąsdino. Kaip nuo viso to labiau apsisaugoti, nežinau, tačiau kai esi patalpoje, tai dėl to nelabai ir jaudiniesi. Iš tiesų tai nelabai suprantu, kodėl žmonės pirotechnika taip žavisi, nes manęs nei dabar, nei anksčiau tai ypač nežavėjo. Galbūt jie tiesiog neturi ką veikti.

Remigijus: „Šiek tiek gąsdina“
– Manęs tai neerzina, jeigu sprogdina ne šalia. Kitaip žmogus gali ir išsigąsti. Kita vertus, suprantu, kad žmonės nori švęsti. Visi turi teisę fejerverkus leisti, tik nereikėtų šių priemonių laikyti netinkamoje vietoje. Pats dėl savo sveikatos nesibaiminu, svarbiausia, jog nepakenktų kitiems.

Vilius: „Neerzina“
– Manęs neerzina, aš jų praktiškai negirdžiu, vidury nakties nuo pokštelėjimo taip pat dar niekada neteko atsikelti. Pats fejerverkų nesprogdinu, matyt, jau išaugau iš to amžiaus. Manau, būtų geriau, jeigu ir kiti juos sprogdintų per šventes, o ne kiekvieną dieną.

Aivaras: „Erzina, nes prižadina“
– Tikrai erzina, ypač turint vaikų. Štai praėjusią naktį trečią valandą kažkas pradėjo šaudyti fejerverkus, dėl to pabudo vaikas ir buvo nesmagu. Gaila, kad mes dėl to nieko negalime padaryti. Manau, bent jau sprogdinimo laiką reikėtų riboti, kad netrukdytų žmonėms miegoti.

Modestas: „Nesuprantu, kodėl turėtų“
– Neerzina ir nesuprantu, kodėl turėtų, juk artėja Naujieji metai. Nors, be abejo, kai „šaudo“ kiekvieną dieną, nėra labai smagu. Nemanau ar tuos pirotechnikos entuziastus galima kaip nors sustabdyti: kai buvau mažas ir aš tą patį dariau. Tiesiog kai užaugi – daugiau proto įgauni.

Tomas: „Pažiūrėti gražu“
– Manęs neerzina, realiai apie tai niekada nesusimąsčiau. Gyvenu ne mieste, galbūt todėl to sprogdinimo garso ir nesigirdi taip dažnai. Pats pirotechnika taip pat nesižaviu. Aišku, galbūt tik pažiūrėti gražu.

Indrė: „Visai šventiška“
– Man visa tai atrodo labai šventiška. Manau, švenčių proga galima padaryti išimtį ir leisti aktyviau pasinaudoti pirotechnika. Sąmoningi žmonės vis tiek pasirenka kur tas priemones atsargiai sprogdinti. Aišku, vaikus reikėtų labiau pasaugoti, kontroliuoti, neleisti arčiau prie pirotechnikos, kad nebūtų nelaimingų atsitikimų, nelaimių.

Algirdas: „Nelabai girdėti“
– Manau, kad fejerverkai per šventes yra reikalingi, tik džiaugiuosi, kad šiais metais, palyginti su praėjusiais, pirotechnikos mažiau. Matyt, tam turėjo įtakos patvirtinta tvarka, kai šių produktų nebuvo galima įsigyti anksčiau laiko.

Aistė: „Nesuprantu, kam to reikia“
– Nelabai suprantu kam tai daryti. Manau, tai tėra kažkokia paauglių pramogų forma, galbūt jiems tiesiog trūksta fantazijos sugalvoti ką nors alternatyvaus. Tikiuosi, kad tokių veiksmų sustabdymas yra šiek sankcionuotas, galbūt tik reikia daugiau suaugusių žmonių įtakos.

Algimantas: „Šiek tiek prisibijau“
– Gražu pažiūrėti, bet pats pirotechnikos prisibijau. Apie kitų neatsakingą elgesį nepagalvoju, todėl kažkaip specialiai nesisaugau. Manau, būtų geriau, jeigu žmonės nusipirktų ką nors skaniau pavalgyti, negu pinigus leistų į orą.

Kristina: „Dažniausiai erzina“
– Per šventes visai malonu į fejerverkus pažiūrėti, tačiau kai tai vyksta kiekvieną dieną – labai erzina. Kitur, pavyzdžiui, Olandijoje naudotis pirotechnika galima tik tris dienas prieš Naujuosius metus. Manau, Lietuvoje reikėtų taip pat padaryti.

Į viršų