Paprastai poreikiai auga greičiau nei pajamos. Turbūt kiekvienas norime pirkti daugiau, nei galime ar norime už tuos pirkinius mokėti. Deja, pinigų kiekiui mažėjant, tenka poreikius riboti. Dėl viliojančių nuolaidų, akcijų kartais nepavyksta to padaryti, tačiau ekonomistai primena, kad tai yra įmanoma. Specialistai pataria pasinaudoti keliais labai paprastais patarimais. Pavyzdžiui, iš anksto susidaryti valgiaraštį, nusistatyti pinigų limitą, riboti laiką, leidžiamą parduotuvėje, lyginti kainas, pažinti rinkodaros triukus ir t. t.

Šiauliečiai sako, kad šiais patarimais naudojasi, tačiau kartais vis tiek nusiperka visko daugiau, nei reikia. Taip pat atvirauja, kad daugiausiai pinigų išleidžia maistui.

Monika: „Dažnai“
– Į parduotuvę pirkti maisto einu kiekvieną dieną. Manau, kad toks dažnas apsipirkimas yra didelė problema, ypač kai prisiperki to, ko tau nereikia, o jeigu dar eini išalkęs... Tikriausiai visi sutaupytumėme, jeigu pirktumėme tik iš tiesų mums reikalingas prekes.

Ona: „Beveik kiekvieną dieną“
– Parduotuvėje lankausi beveik kiekvieną dieną. Dažniausiai perku maisto produktus. Buitinius prietaisus, rūbus ir kitus brangesnius daiktus perku daug rečiau, nes tokiems pirkiniams reikia ilgiau pataupyti. Išleidžiu tiek, kiek uždirbu, juk negali išleisti daugiau, nei leidžia atlyginimas.

Rimantas: „Pagal poreikį“
– Apsipirkti einu pagal poreikį. Daugiausiai išleidžiu maistui. Maisto produktams dažniausiai tenka skirti nuo 200 iki 300 eurų, ypač kai šeima yra trijų asmenų. Aišku, bandome taupyti, nes gyvenimas verčia, tačiau nelabai pavyksta.

Danutė: „Kartą per savaitę“
– Kartą per savaitę einu į turgų arba ten, kur pigiau. Ten ir mėsos, ir pieno, ir daržovių gali nebrangiai įsigyti. Stengiuosi taupyti, nes jeigu netaupysi, tai ir negyvensi. Manau, kad šiais laikais viskas kainuoja labai brangiai. Anksčiau taip baisiai, kaip dabar, nebuvo. Galbūt todėl po turgus visi ir lakstome.

Apolinaras: „Kiekvieną dieną“
– Apsiperku kiekvieną dieną. Dažniausiai lankausi turguje, ten einu pirkti maisto produktų. Negaliu pasakyti, kad daug išleidžiu, nes mūsų pensijos nedidelės. Gaila, kad valdžia mumis, senjorais, nesirūpina. Išvažiuoja ir jauni žmonės, šeimos – pažiūrėkite, kokie tušti kaimai.

Ieva: „Per savaitę tris kartus“
– Parduotuvėse per savaitę apsilankau tris kartus. Per vieną apsipirkimą išleidžiu apie 30 eurų. Aiškiu, stengiuosi taupyti, stebiu akcijas ir pan. Netikiu, kad pavyktų sutaupyti, jeigu apskritai rečiau lankytumėmės parduotuvėse. Vargu ar nuo to kas nors pasikeistų. Kaip bebūtų, juk vis tiek reikia ir aprangos, ir maisto.

Janina: „Kai ko nors reikia“
– Per savaitę einu apsipirkti du arba tris kartus. Dažniausiai perku maistą, nes tai žmogui reikalingiausia, juk nuo to priklauso ir sveikata. Tuo tarpu nusipirkus rūbą jį gali dėvėti pusmetį ir ilgiau. Svarbiausia, norint sutaupyti, nepirkti pačių brangiausių prekių.

Dana: „Pagal aplinkybes“
– Į parduotuvę einu retai. Manau, kad jeigu susikaupi pakankamai didelį rezervą, į parduotuvę gali neiti ir savaitę. Gaila, kad šiais laikais viskas labai brangiai kainuoja. Anksčiau ką galėjai įsigyti už litą, dabar reikia euro.

Aniceta: „Pakankamai dažnai“
– Vargu ar būtų įmanoma neiti į parduotuvę, tačiau kadangi gyvenu viena, daug pinigų neišleidžiu. Mano pensija siekia 250 eurų, o maisto produktams išleidžiu 100 eurų. Apsiperku iš būtinybės, juk vis tiek kažką valgyti reikia. Maistą gaminu pati ir taip sutaupau. Užjaučiu jaunus žmones. Dabar jie ir uždirbti daug negali, ir parduotuvėse viskas brangu.

Benas: „Labai dažnai“
– Dažniausiai einu į parduotuvę pirkti maisto produktų, juk valgome kiekvieną dieną. Aišku, bandome taupyti. Manau, kiekvienas turime savo atskirą sistemą: gaudome akcijas, žiūrime, kuris produktas pigesnis ir pan. Apskritai norėčiau kiekvieną dieną į parduotuvę neiti, tačiau gyvenimas sudėlioja kitaip.

Andrius: „Retai“
– Apsipirkti einu retai. Nematau nieko blogo, jeigu kiti apsiperka dažniau. Jeigu jie gali sau tai leisti, tai kodėl gi ne. Manau, kad čia didelę įtaką turi prekybininkų pasitelkiami triukai, juk jų darbas skatinti gyventojus daugiau pirkti. Jeigu nebūtų reklamų, turbūt visi apsipirktumėme rečiau.

Židrūnas: „Kas antrą dieną“
– Parduotuvėje apsilankau kas antrą dieną. Negaliu pasakyti, kiek tiksliai išleidžiu, tačiau ten, kur aš gyvenu, t. y. Rusijoje, viskas kainuoja tikrai pigiau. Už tą pačią sumą Rusijoje visko galiu įsigyti daugiau. Kaip  ten bebūtų, pinigus reikia taupyti, svarbiausia, jų neleisti visiškai negalvojant ir mąstyti, kas bus rytoj ar po mėnesio.

Į viršų