Savaitgalį iškritęs gausus sniegas, sukėlė tikrą sąmyšį – ligonines perpildė įvairius sužalojimus slidžiuose keliuose patyrę žmonės, padaugėjo avarijų.

Ir nors Šiaulių gatvėms valyti buvo sutelktos visos pajėgos, paklausus šiauliečių nuomonės, kaip miestas tvarkosi staiga užklupusi žiemai, išgirdome įvairiausių atsakymų.

Didžioji dalis Saulės miesto gyventojų teigė, kad kaip ir visada labiausiai rūpinamasi miesto centru, o nuošalesnės gatvelės yra užmirštos – smėlis nebarstomas, slidu.

O kiti šiauliečiai tvirtino, kad yra patenkinti kelių būkle ir jų priežiūra, tačiau neslėpė, jog pasitempti visada yra kur.

Reda: „Apvalytas tik miesto centras“
– Pirmadienį, kai iš ryto pasnigo, matėsi, jog vakare tvarkyti keliai nebuvo ir dėl to buvo labai slidu. Vėliau, kai ėjau iš darbo namo, keliai jau buvo pabarstyti smėliu. Tačiau dabar matote, kas darosi –  košė ir kai kuriose vietose pakankamai slidu. Tikrai ne visos gatvės nuvalytos. Pavyzdžiui, mano bendradarbė gyvena nuošaliame rajone, pačiame miesto pakraštyje, tai ten nuvalyti tik dviračių takai. Mašinoms važiuoti per tokias pusnis tikrai sudėtinga, o autobusai ten nevažinėja. Tad mūsų miesto centras yra apvalytas, tačiau kitos Šiaulių vietos – užmirštos.

Olia: „Reikia kantrybės“
– Žinokit, aš – atvykėlė. Šiauliuose tik svečiuojuosi. Bet kadangi man patinka sniegas, tai man jo gatvėse gali būti. O šiaip kalbant apie tą kelių priežiūrą, manyčiau, jog reikia kantrybės. Žiema mus užklupo netikėtai, tad tiesiog nespėja visko nuvalyti. O didžiausia bėda, jog žmonės neturi kantrybės ir nevertina kito darbo. Kai pati nusikasu sniegą, tai žinau, ką reiškia šis darbas.

Virginija: „Užmiesčio gyventojai tvarkosi puikiai“
– Nežinau, manau, jog tie mūsų keliai gerai nuvalyti. Galiu pasakyti, kad užmiesčio gyventojai prie Bubių kelius valo labai gerai. O pagal bendradarbių pasakojimus, tai girdėjau, jog mieste yra tokių gatvių, pavyzdžiui, Vytauto g. gale, kur sniegas nenuvalytas ir labai slidu. Bet dėkui Dievui, man dar neteko paslysti.

Janina: „Nepaslydau, nes nėjau iš namų“
– Juk patys matote, kokie yra keliai ir kaip jie tvarkomi. Aš pati dar nepaslydau ir nesusižeidžiau, nes dvi dienas neišėjau iš namų. Man vyras sakė neiti, nes mieste labai slidu. Tad aš ir pasisaugojau. O dabar truputį toks atlydys, išlindo saulutė, tai ir išėjau pasivaikščioti. Galiu pasakyti, jog vaizdas, kurį matau mūsų centre, man labai nepatinka. Nežinau, gal nėra galimybių išvežti tų sniego kalnų.

Gita: „Keliai pakankamai tvarkingi“
– Pastebėjau, kad po truputį tvarko tuos mūsų miesto kelius. Kadangi aš esu pėsčioji, tai man atrodo, jog tie mūsų keliai pakankamai tvarkingi, įmanoma praeiti. Apskritai – gi žiema ir to sniego turi būti. Nors nežinau, gal kažkiek sudėtingiau vairuotojams, gal jiems ir sunkiau važiuoti.

Gedas: „Pasitempti visada yra kur“
– Aišku, pasitempti visada yra kur, bet šiaip kažkokios blogos situacijos tikrai nėra. Šiaip visai neblogai tie mūsų keliai tvarkomi. Be to, aš taip pat vairuoju mašiną ir galiu pasakyti, kad pirmiausia reikia patiems gerai pasiruošti žiemai. Svarbiausia įsigyti geras padangas ir, manau, nebus problemų.

Indrė: „Nebuvo iš anksto pasiruošta“
– Kadangi žiema čia mus užpuolė netikėtai, tai, manau, galbūt nebuvo iš anksto pasiruošta tvarkyti tų kelių. Pas mane buvo atvažiavęs žmogus iš kito miesto pastebėjo, jog pas mus daug sniego ir keliai dar nenuvalyti. Tačiau manau, jog tiesiog nespėjome sureaguoti ir nesitikėjome tiek daug sniego. O šiaip į gatvę įmanoma išeiti, nesvirduliuoju, neslystu, tad viskas normalu.

Vida: „Reikia pačiam pasisaugoti“
– Aš manau, kad pas mus yra taip, kaip ir visur prasidėjus žiemai. Kadangi labai mėgstu vaikščioti, man kol kas problemų tikrai nėra. Na, jeigu būna labai slidu, tai reikia pasisaugoti ir viskas bus gerai. Man mūsų miesto gatvės atrodo visai tvarkingai, jomis kaip ir pasirūpinta, o daugiau savo saugumu turi pasirūpinti pats.

Sigitas: „Kiekvienais metais tas pat“
– Visada kelininkai sako, jog yra pasiruošę žiemai. Tačiau kai prisninga, pasirodo, kad jie vis dėlto nespėjo pasiruošti. Ir taip visada – kiekvienais metais. O pats miesto vaizdas, neskaitant to, jog šiandien šviečia saulė, nekoks. Na, bet čia pas mus tie sniego kalnai stūkso tradiciškai.

Simona: „Pirmomis dienomis buvo labai prastai“
– Kai pradėjo snigti, keliai buvo tikrai labai prasti. Prieš porą dienų bulvare labai sunkiai vaikščiojau. Nors mačiau, jog barstė tą smėlį, bet to barstymo buvo per mažai, nes kai kurios vietos vis tiek buvo nepraeinamos. Dabar jau geriau, sniegą truputį patirpdė saulutė. Tad dabar turime dėkoti orui, kad nebėra taip slidu. O važiuojant mašina tai pagrindinėse gatvėse viskas gerai, bet mažesnėse gatvelėse tikrai labai baisu.

Rasa: „Situacija yra gera“
– Iš tiesų be automobilio būnu labai retai. Kaip tik šiandien tokiu gražiu oru sugalvojau pasivaikščioti ir kiek man teko eiti pro centrinę miesto dalį, tai tikrai kelių situacija yra gera. O kaip vairuotoja manau, jog gatvėse taip pat viskas gerai. Automobilio padangos geros, būklė gera, užklimpus nebuvau, visur pravažiuoju, tad nesiskundžiu.

Ema: „Pasivaikščioti įmanoma tik centre“
– Centriniame miesto bulvare aš su vaiku vežimėlyje dar galiu pasivaikščioti. Tačiau šiaip kažkur kitur tie takeliai yra baisūs ir su vežimu beveik neįmanoma pravažiuoti, jį mėto į visas puses. Į centrą atėjau Dvaro gatve, tai tikrai ten baisu – nei pabarstyta, nei valyta. Tokiame kelyje vežimo ratai tiesiog slysta, net pastumti nepavyksta.

Į viršų