Augintinio įsigijimas šeimoje visuomet sukelia begales diskusijų. Vieni negali pagalvoti apie būsimus rūpesčius, priežiūrą ir papildomas finansines išlaidas, tuo tarpu kiti be šuns ar katės vaikštinėjimo po namus nelabai įsivaizduoja savo kasdienybės. Jei šeimoje yra mažas vaikas, gyvūno atsiradimas padeda ugdyti vaiko atsakomybės jausmą, įskiepija tam tikras tvarkos ir drausmės taisykles, suaktyvina gyvenimo būdą. Be to, namuose niekuomet nesijaučiame vieniši. Tiesa, prieš įsigyjant bet kokį augintinį, derėtų apsvarstyti, ar tikrai turėsite visas galimybes jį prižiūrėti ir auginti.
Tad nusprendėme paklausti šiauliečių nuomonės apie gyvūnų auginimą namuose. O nuomonių buvo įvairių.

Sigitas: „Gyvūnai yra patys geriausi psichologai“
– Verta. Tai labai stipriai veikia mūsų psichiką, atstato mūsų biolauką. Gyvūnai apskritai yra patys geriausi psichologai – niekuomet neprieštarauja, visada žiūri žmogui į akis. Aišku, aš kalbu apie šunis. Katės turi charakterius. Juos laikyti tikrai verta ir reikia. Nereikia, kad jiems būtų uždėti mokesčiai, vadinamieji čipai. Mes tapome per dideliais komersantais ir nepagalvojame, kad gyvūnai ypač reikalingi vienišiems žmonėms, kurie savo vaikus išleido į mokslus užsienyje.

Janina: „Naminiai gyvūnai vaikams – džiaugsmas, pensininkams – užsiėmimas“
– Aišku, verta. Naminiai gyvūnėliai namams suteikia ramybės, vaikams – džiaugsmo, pensininkams – užsiėmimą. Mes seniau namuose turėjome šuniuką. Jis buvo tikras šeimos draugas, visur važiuodavome kartu. Aišku, įsigijome jį dėl dukters, kai dar buvo maža. Paskui ji užaugo, išvažiavo, o mes šunį laikėme iki tol, kol gyveno.

Gintarė: „Gyvūnais reikia rūpintis – negalima tik pasidžiaugti, o po to kam nors atiduoti“
– Naminį gyvūnėlį namuose laikyti ir vertinga, ir smagu. 12 metų auginau vėžlį, bet numirė. Kaip aš verkiau. Gerai turėti gyvūnų, ypač jei šeimoje yra vaikų – ugdomas atsakomybės jausmas. Aišku,  gyvūnais reikia rūpintis – negalima tik pasidžiaugti, o po to kam nors atiduoti. Dabar turime mažą vaikutį, tai jei paaugęs sakys, kad nori šuns ar katės – žiūrėsime. Manau, kad didelius šunis reikia auginti nuosavuose namuose, o ne kankinti butuose.

Indrė: „Gyvūnas gali būti ištikimas vaikų draugas“
– Taip, verta, o ypač jei šeimoje yra vaikų. Gyvūnas gali būti ištikimas vaikų draugas, kuris saugo jų paslaptis. Laikydami namuose gyvūną, vaikai mokosi jį prižiūrėti, globoti, taigi natūraliai ugdomas atsakomybės jausmas. Šiuo metu jokio gyvūno neturiu, bet anksčiau esu turėjusi net keletą.

Stefa ir Vytautas: „Šuo yra tikras namų sargas“
– Visada verta! Mes esame ūkininkai, auginame avis. Namuose taip pat turime šunį ir katę – žodžiu, tai, ką ūkyje ir priklauso auginti. Šuo yra tikras namų sargas, tuo tarpu katinas jau ne toks draugiškas, su charakteriu. Laikant gyvūnus namuose niekada nesijauti vienišas – vis kažkas vaikšto, apie kojas sukiojasi.

Arūnas: „Gyvūnas – nuolatinė gyvybė namuose“
– Taip, verta, todėl ir pats jau 9 metus turėjau šuniuką. Gyvūnas – nuolatinė gyvybė namuose. Mūsų mažasis šuniukas pasitinka šeimininkus su džiaugsmu. Malonu, kad grįžus namo, be vaikų, šuniukas džiaugsmingai pasitinka šeimininkus. Anksčiau gyvenau užmiestyje, tai neneigsiu, ten laikyti šunį buvo lengviau. Atsikrausčius į butą yra kitaip, bet jei norisi pašonėje turėti draugą – viskas įmanoma.

Rasa: „Gyvūnas namuose palaiko gerą nuotaiką“
– Naminį gyvūnėlį vienareikšmiškai tikrai verta auginti. Jis žmogui suteikia šilumos, draugiškumo, o ir namuose esanti gyvybė visada palaiko gerą nuotaiką. Su gyvūnu niekada nesijauti vienišas. Aš jau trečius metus namuose auginu dekoratyvinį triušiuką – juo rūpintis tikrai nesudėtinga, o džiaugsmo suteikia tikrai daug.

Gražina: „Gyvūnus laikyti vertinga ir naudinga tik tada, kai tam yra sudarytos sąlygos“
– Taip, gyvūnus laikyti vertinga ir naudinga, tačiau tik tada, kai tam yra sudarytos sąlygos. Manau, kad didelius šunis geriausia auginti tiems, kurie gyvena nuosavuose namuose. Sutinku, kad šeimoje turint šunį vaikams tokiu būdu ugdomas atsakomybės ir savarankiškumo jausmas, tačiau klausimas, kiek ilgai vaikas juo rūpinsis ir netingės rytais atsikelti ir išvesti jį į lauką. Juk vėliau šis malonumas perleidžiamas tėvams.

Virgilijus: „Jeigu žmogus vienišas, tai jam ne taip nuobodu“
– Aišku, kad verta. Šeimose yra ir savų reikalų, bet jeigu žmogus vienišas, tai jam ne taip nuobodu. Aš gyvenu sode, turiu dvi kates, tai man iš karto linksmiau gyventi. Katinus pašeri, pakalbini, paglostai. Sakoma, kad glostant katiną spaudimas susireguliuoja – va tau, ir nauda žmogui

Gediminas: „Jeigu žmonėms patinka gyvūnai ir su jais jaučiasi gerai – kodėl gi ne“
– Namuose turėti augintinį verta, jeigu tam yra sudarytos visos reikiamos sąlygos. Gal kiek sudėtinga kalbėti apie  naudą, bet manau, kad gyvūnai žmogui suteikia moralinės naudos. Jeigu žmonėms patinka gyvūnai ir su jais būdami jie jaučiasi gerai – kodėl gi ne. Aš namuose jau kokius 12 metų auginu šunį.

Jonas: „Iš futbolo išmetė, beliko, kad iš žemėlapio išbrauktų“
– Manau, kad gyvūnų namuose laikyti nereikėtų. Man atrodo, kad gyvūnai gyvenimui namuose yra nepritaikyti. Aš užaugau kaime, taigi žinau, kad šuo yra namų sargas, o katės gaudo peles. Kadangi dabar gyvenu mieste, čia nėra nei vagių, nei pelių, nėra ko saugoti, taigi gyvename be gyvūnų.

Liudas: „Žmonės dabar labai susvetimėję, todėl manau, kad gyvūnus laikyti verta“
– Manau, kad gyvūnų laikymas yra skonio dalykas. Laikiau gyvūną 13 metų, buvo sūnus palikęs, kai išvažiavo mokytis. Kiti galvoja, kad gyvūnas – tik pažaidimui. Čia yra rimtas dalykas!  Gyvūnu reikia rūpintis – maitinti, vedžioti. O jie dar ir suserga. Žmonės dabar labai susvetimėję, kaimynas kaimyno nepažįsta, todėl manau, kad gyvūnus laikyti verta.

Į viršų