Nuo rugsėjo 2-osios daugumoje šalies parduotuvių norint nusipirkti alkoholinių gėrimų teks parodyti asmens amžių nurodantį dokumentą. Ir visai nesvarbu, ar pirkėjui aštuoniolika, ar penkiasdešimt, ar aštuoniasdešimt metų – ši procedūra bus būtina. Prekybininkai tikina, kad taip jie sprendžia alkoholizmo problemą.

O ką apie tai mano mūsų miesto gyventojai? Šiauliečiai šią naująją tvarką vertina dvejopai. Vienų teigimu, tai tikrai gera idėja: gal taip bus pristabdytas nenuvaldomai mūsų šalyje plintantis alkoholizmas, nuo svaigiųjų gėrimų vartojimo bus apsaugoti nepilnamečiai. O ir amžių nurodantį dokumentą šiems Saulės miesto gyventojams parodyti nebus sunku. Pasak jų, jie visada turi kokį nors dokumentą, tad bėdų dėlto tikrai nekils.

Kitus šiauliečius tokie pokyčiai papiktino ir pasirodė juokingi. Anot jų, kvaila rodyti dokumentą, kai akivaizdžiai matosi, jog esi pilnametis, tad tai tik laiko gaišimas, absurdas.

Arvydas: „Atkris tie žmonės, kurie neturi dokumentų“
– Žinokit, kai man buvo 50 metų ir aš buvau Amerikoje, tai ten manęs parduotuvėje paprašė dokumento. Aš nustebau, o ten tai labai natūralu, tiesiog reikia. O Lietuvoje, manau, sumažės tas alkoholio pirkimas. Atkris tie žmonės, kurie neturi dokumentų. Ir, žinoma, tie žmonės bus priversti galvoti, kaip įsigyti tuos dokumentus. O manęs tai visiškai negąsdina ir nesukels jokių problemų.

Sigitas: „Vertinu dvejopai“
– Visą tai vertinu dvejopai. Iš vienos pusės – humoras, iš kitos pusės – gal ir gerai. O šiaip juk nėra sunku parodyti dokumentą. Tiesiog žinai, kad taip reikia, tad išsiėmei ir parodei. Tačiau kadangi tai yra naujovė, galvoju, ar to reikėjo, ar nereikėjo. Pavyzdžiui, Švedijoje yra specializuotos alkoholio parduotuvės, o mes sprendžiame šitaip. Tačiau pačiam labai malonu bus savo nuotrauką parodyti gražiai kasininkei.

Fiodoras ir Michailas: „Mums juokinga“
– Mums kaip senjorams tokie dalykai atrodo juokingi. Keista, kai tau daugiau nei 80 ar daugiau nei 90 metų ir tu vis tiek turi rodyti dokumentą, norėdamas nusipirkti alkoholio. Tačiau, kita vertus, šis įstatymas labai naudingas jauniems žmonėms, kurie galbūt negalės įvairiausiais susigalvotais būdais įsigyti alkoholinių gėrimų.

Irena: „Suaktyvės šešėlinė prekyba“
– Jeigu atvirai, tai čia neišsigelbėjimas. Man atrodo dabar dar labiau suaktyvės šešėlinė prekyba alkoholiu, kur nereikia jokio paso. Tikrai nemanau, kad privalomas dokumento rodymas sustabdys besaikį alkoholio vartojimą. Na, o man parodyti tą dokumentą bus visiškai nesunku.

Inga: „Man jokio skirtumo“
– Žinokit, aš šį įstatymą vertinu teigiamai. Aš alkoholio daug neperku, tad man visai jokio skirtumo, kad reikės rodyti dokumentą ir man visai nesudėtinga tai padaryti. Ir šiaip tikiuosi, jog šis įstatymas padės apsaugoti vaikus, kad jie negalėtų nusipirkti svaigiųjų gėrimų.

Vitalijus: „Siūlyčiau uždrausti alkoholį“
– Aš pats nevartoju alkoholio, tai dėl manęs jį būtų galima visiškai uždrausti. Apskritai, tegul kur nors į užsienį išveža tuos stipriuosius gėrimus. O dokumento rodymą vertinu teigiamai. Tačiau visgi siūlyčiau alkoholį iš viso uždrausti ir jį parduoti tik su mirties liudijimu.

Justas: „Nematau jokių bėdų“
– Aš tai manau, jog viskas čia gerai. Tikriausiai šiuo įstatymu siekiama mažinti alkoholio suvartojimą, tai dar viena priemonė apriboti tą alkoholio pasiekiamumą. Tad čia tikrai nematau jokių bėdų. Man pačiam bus visai nesunku parodyti vairuotojo pažymėjimą ar kitą amžių nurodantį dokumentą.

Vidas: „Visiška nesąmonė“
– Tai tikra nesąmonė. Kam dabar rodyti tą pasą? Nuolatos rodydami dokumentus žmonės juos pames, o paskui reikės eiti persidaryti. Tad daugiau darbo bus policijai. Mano nuomone, toks įstatymas visiškai nereikalingas. Štai šiandien pirkau sidrą ir man reikėjo rodyti pasą, man tai juokinga. Juk mato, jog esu suaugęs – man jau 62 metai, o dar turiu rodyti kažkokį pasą. Tiesiog pasikartosiu, jog tai visiška nesąmonė, absurdas.

Irena: „Kas gėrė, tas ir gers“
– Kaip čia dabar pasakius, man nuo to nei šilta, nei šalta. Jeigu įstatymas reikalauja, tai elgsimės taip, kaip reikia. Aišku, gal ir geriau, jog nereikėtų tokių nesąmonių. Man atrodo, kad parodydamas dokumentą, lyg ir užsifiksuosi, kiek dabar išgėrei. Ar čia reikalinga? Nemanau. Kas gėrė, tas ir gers, ir rodys tuos pasus.

Deividas: „Tai gera idėja“
– Mano nuomone, šis įstatymas yra labai gera idėja. Taip jau yra, kad daug nepilnamečių perka alkoholinius gėrimus, tad gal tai juos sustabdys. O ir man pačiam tai problemų nesukels. Manau, kad kiekvienas turėtų nešiotis asmens dokumentą. Taigi tikiuosi, jog ši prevencija pavyks ir bus gera.

Agnė: „Tai tik laiko gaišinimas“
– Aš manau, kad dokumento reikia prašyti tik tų asmenį, dėl kurių amžiaus kyla klausimas. Na, o jei manęs paprašytų, tai yra kvaila. Tiesiog matai, jog žmogui tikrai ne aštuoniolika metų, tai kam gaišti laiką. Tad, mano nuomone, toks įstatymas visiškai nereikalingas, daugiau laiko gaišinimas.

Zina: „Gal sustabdysime alkoholizmo plitimą“
– Gal tai ir gerai. Gal visa tai šiek tiek sustabdys tą alkoholizmo paplitimą. Man pačiai parodyti dokumentą tikrai nebus sunku. Aš asmens dokumentą visada nešiojosi, jei ne pasą, tai pensininko pažymėjimą. Tad tikiuosi, kad ši naujovė bus tik į gera.

Į viršų