Vasara mums dovanoja ne tik saulėtų dienų, bet ir daugybę mūsų organizmui naudingų miško gėrybių – uogų ir grybų. Tad nusprendėme pasivaikščioti Šiaulių miesto gatvėmis ir paklausti šiauliečių, ar jie jau buvo išsiruošę grybauti arba uogauti.

Dauguma sutiktų mūsų miesto gyventojų prisipažino, kad jie nei grybauja, nei uogauja. Visas šias miško gėrybes jie nusiperka turguje, nes bijo miškuose tykančių erkių, o ir laiko bei galimybių rinkti uogas ir grybus stinga. Kiti šiauliečiai jau spėjo prisirinkti mėlynių, o dabar laukia pradėsiančių dygti grybų. Pasak jų, jie erkių nebijo, nes naudoja įvairias apsaugos priemones, o ir po mišką vaikščioti bei gardžią uogą ar grybą rasti – vienas malonumas.

Onutė: „Grybų nemėgstu, o uogauti per sunku“
– Prisipažinsiu, jog aš nei grybauju, nei uogauju. Taip yra todėl, kad grybų visai nemėgstu, nes atsivalgiau vaikystėje. O kai paskutinį kartą rinkau mėlynes, tai man tiesiog jau buvo per sunku – buvo labai karšta ir labai pavargau. Tad dabar uogas aš perku.

Aldona: „Šiemet dar nebuvau, bet ruošiuosi“
– Dar nebuvau nei uogauti, nei grybauti, bet savaitgalį jau būtinai vyksiu į mišką. O šiaip man labiau reikia grybų, nes uogų turiu namuose. Grybus labai mėgstu ir manęs neatbaido jokios erkės. Tiesiog dabar yra įvairių priemonių, kuriomis pasipurški ir taip apsisaugai.

Zenonas: „Neturiu galimybių“
– Žinokit, dabar aš jau nei uogauju, nei grybauju. To priežastis – miškai toli, o mašinos neturiu. Tad nuvažiuoti į mišką man jau yra problema. Taigi tiesiog visų tų gėrybių einu pirkti į turgavietę. Tačiau anksčiau labai mėgdavau vaikščioti po mišką.

Vitalija: „Uogauju turguje“
– Neinu rinkti nei grybų, nei uogų. Grybų aš išvis nevalgau, o uogos patinka, bet kažkaip neuogauju. Viena iš priežasčių, kodėl neinu uogauti ta, kad labai bijau erkių. Tad man užtenka pauogauti turguje.

Vytautas: „Neturiu tam laiko“
– Aš anksčiau labai mėgdavau grybauti, bet dabar nebeturiu tam laiko. Ir apie uogas tą patį galiu pasakyti – skanu, bet jų rinkimas taip pat užima daug laiko. Tačiau gerai bent tiek, kad pauogauti galiu savo sode.

Laima: „Nusiperku turguje“
– Galiu pripažinti, kad į mišką rinkti grybų ir uogų aš neinu. Nors ir grybus, ir uogas mėgstu bei su malonumu valgau, bet nesu pasiskiepijusi nuo erkių, tad bijau kelti koją į mišką. Taigi tikriausiai tai būtų pagrindinė priežastis, kodėl visas šias gėrybes perku turguje.

Ramūnas: „Labai mėgstu grybauti“
– Aš grybauju, bet šiais metais dar nebuvau. Tačiau kai tik pradės dygti grybai, būtinai važiuosiu pagrybauti. Tiesiog aš manau, kad pavaikščioti miške, pasiklausyti paukštelių yra tikra palaima. Taigi grybauti labai mėgstu, bet rinkti uogų neturiu kantrybės.

Roma: „Bijau erkių ir nenoriu skiepytis“
– Nei grybauju, nei uogauju. O taip yra todėl, kad labai bijau erkių ir nenoriu skiepytis. Tačiau man į mišką eiti ir nereikia, štai uogų turiu iš savo sodo. O grybų yra pirkti. Taigi problemos nusipirkti ir paskanauti šiomis gėrybėmis nėra.

Rima: „Jau prisirinkau mėlynių“
– Aš labiau mėgstu uogauti, nei grybauti. Tad jau šiemet spėjau prisirinkti mėlynių. Tačiau nors gamta ir bando dovanoti mums šių gėrybių, bet kol kas nelabai dosniai. Ir grybauti bandysiu vykti. Pasiruošiu batelius, sulauksiu lietučio ir pirmyn. O į mišką einame drąsiai, nes įvairiausiais būdais saugomės nuo erkių. Be to, dabar toks metas, kai vis tiek norisi pasidžiaugti gamta, pabūti gamtos vaiku.

Vincas: „Pasirinkau mėlynių, laukiu grybų“
– Ir grybauju, ir uogauju. Tačiau šiemet dar tik buvau parinkti mėlynių ir, žinokit, jų tikrai yra nemažai. Šių uogų daug rasti galite Rėkyvoje. Dabar laukiu, kada turguje pasirodys grybai, ir jau tuomet vyksiu grybauti. O ir savo vietas turiu, iš kur tuščiomis negrįžtu.

Vilija: „Planuojame vykti grybauti“
– Šiaip ir uogauju, ir grybauju, bet šiais metais dar nebuvau. Tačiau jau planuojame vykti grybauti. Turime sodą, tai jame ir uogaujame. Tik grybų tenka ieškoti kitur. Ir nors miške tyko visokios erkės, mes jų kažkaip nepabūgstame: apsipurškiame ir leidžiamės grybauti.

Algimantas: „Nuo erkių niekaip neapsisaugosi“
– Nebuvau nei grybauti, nei uogauti. Bet uogas rinkau savo sode. Tiesiog man gamta tikrai labai patinka, smagu pasivaikščioti miške, bet labai bijau erkių. O didžiausia bėda, kad nuo jų niekaip neapsisaugosi, nes niekas nepadeda. Tad baimė erkėms ir stabdo.

Į viršų