Atėjo pavasaris ir daugelio mūsų organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos išseko ir jas būtina papildyti. O juk visi puikiai žinome, kad daugiausiai mums reikalingų vitaminų yra daržovėse. Be to, sunku nesutikti, kad šviežios daržovės ne tik sveika, bet ir skanu.

Tad nusprendėme patraukti į Šiaulių miesto gatves ir paklausti Saulės miesto gyventojų, kur jie ieško vitaminais prisotintų daržovių: ar parduotuvėse, ar vis dėlto užsiaugina patys.

Sutikti šiauliečiai pasidalijo į dvi stovyklas. Vieni teigė, kad daržoves perka. O to priežastis – nėra galimybių sodinti. Pasak šių mūsų miesto gyventojų, jie neturi nei sodo, nei jokio kito žemės lopinėlio, kur būtų galima užsiauginti savų daržovių. Kiti šiauliečiai tvirtino, kad sezono metu valgo tik tai ką užsiaugina patys, jiems eiti pirkti daržovių į parduotuvę nereikia. Švieži ridikėliai, agurkai, pomidorai, krapai, petražolės ir kt. puikuojasi ant jų stalo tiesiai iš savo daržo.

Birutė: „Dar kol kas perku“
– Šiuo metu dar kol kas daržoves perku. Ir nors nesu išranki, bet dairausi lietuviškų daržovių, nes vis dėlto aš esu už lietuvišką prekę. Be to, nors kol kas dar ir perku įvairias daržoves, bet jų tikrai pasisodinsime patys ir turėsime savo.

Daiva: „Perkame tik žiemą“
– Jau pasisėjome įvairių daržovių. Dabar kol kas laukiame, kol užaugs mūsų salotos ir ridikėliai. Tačiau šiaip mes auginame viską – ir pomidorus, ir agurkus, ir krapus – daug ką, kas auga prie namo mieste. Tad daržoves perkame tik, kai yra būtinybė, o tai būna žiemos metu. Daugiau užsiauginame ir valgome savo.

Asta: „Neturiu galimybių sodinti“
– Mes daržoves perkame. Juk jeigu nori užsiauginti daržovių, pirmiausia reikia turėti kur. O mes tokių galimybių, deja, neturime. Bet jei turėtume tokią galimybę, tikrai mėgintume užsiauginti kažką savo. O pirkdama daržoves visada atsižvelgiu į tai ar jos lietuviškos, man tai labai svarbu.

Inga: „Perku tik prekybos centruose“
– Mes daržoves tik tai perkame. Kažkaip man visai nesinori kažko sodinti, kažką auginti. Tiesiog aš to nemėgstu. Tačiau daržoves perku tik lietuviškas ir tik prekybos centruose. Turguje niekada neperku, nes aš nelabai jais pasitikiu, manau, prekybos centruose daržovės yra labiau patikrintos.

Nikolajus: „Auginame viską“
– Mes daržoves daugiausiai sodiname, labai retai kada perkame. Kadangi turime savo sodą, tai mums tikrai nėra problemos jų pasisodinti, o ir valgyti savas daug skaniau. Tiesiog sodiname viską, nes turime gerą šiltnamį.

Grėjus: „Neturiu sodo, tai perku“
– Kadangi neturiu sodo, tai tenka pirkti parduotuvėje. Šiaip nesu išrankus ir pirkdamas daržoves nematau skirtumo ar jos lietuviškos, ar lenkiškos. Svarbiausia, kad būtų skanios. O dažniausiai apsiperku prekybos centruose, nes ten būna nuolaidų. Turguje brangiau, mažai kas nuleidžia kainą.

Audrius: „Neturiu kur sodinti“
– Aš šiuo metu neturiu kur sodinti daržovių, tai perku. Tačiau man yra svarbu ar daržovės lietuviškos, ar lenkiškos. O taip yra dėlto, kad geriau yra paremti Lietuvos gyventojus, negu Lenkijos. Tad apskritai esu už lietuvišką produkciją, o kur jos nusipirkti ar turgelyje, ar prekybos centre – man visai nesvarbu.

Diana: „Sezono metu sodiname patys“
– Sezono metu mes visada daržoves sodiname patys ir valgome tik tai, ką nusiskiname iš savo daržo. Turime sodybą, tai ten sodiname viską – ridikėlius, svogūnus, paprikas, tiesiog viską. Tad daugumą daržovių tikrai užsiauginame patys, gal tik kokią retesnę nusiperkame. Labai džiaugiuosi, kad turime galimybę valgyti tai, ką užsiauginame. Be to, tai ir labai sveika, ir labai skanu.

Galina: „Kiekvienam linkiu užsiauginti savo“
– Žinokit, man atrodo, kad dabar, jei perki daržoves iš parduotuvės, tai ten yra viena chemija. Tad kiek tik yra galimybių, reikėtų sodintis patiems. Aš pati tų galimybių turiu nedaug, bet vis tiek šiek tiek tų daržovių pasisodinau. Dabar pasėjau ridikėlius, dar pasisodinau pomidorų. Ir kiekvienam šiauliečiui linkiu užsiauginti nors šiek tiek savų daržovių.

Diana: „Perku, nes nėra kur sodinti“
– Mes daržoves perkame, nes neturime, kur jų sodinti ir auginti. Šiaip kokios daržovės yra parduotuvėje, tokias ir perku, ir man visai nesvarbu, iš kur jos pas mus atkeliavo. Tik tai, kad vis dėlto pirkti daržovių einu į prekybos centrą, o ne į turgų. Apsipirkti prekybos centre man atrodo patikimiau.

Kristina: „Sodiname savo kieme“
– Kadangi aš gyvenu nuosavame name, tai mes tiesiog kieme turime lopinėlį žemės ir ten stengiamės užsiauginti pagrindinių daržovių. Tad turime kelias lysves bulvių, auginame morkas, agurkus, petražoles, įvairias žoleles. Savo reikmėms visko užsiauginame pakankamai. Taigi sezono metu mums daržovių iš parduotuvės pirkti neprireikia.

Eivyda: „Bute neužsiauginsi“
– Daržoves perku parduotuvėje. Taip jau yra, kad gyvenant bute tikriausiai jų neužsiauginsi. Perkant daržoves visada atsižvelgiu į kokybę – kaip jos atrodo.

Į viršų