Beveik kiekvieną darbo dieną Šiauliuose praeinu Vilniaus gatve pro Didždvario gimnaziją. Prie šios gimnazijos ir Kaštonų alėjos auga didelis ir galingas ąžuolas. Po juo mėgsta pasėdėti senjorai ir jaunimas, mamos su vaikučiais, močiutės su vaikaičiais, šiauliečiai ir miesto svečiai.

Šis ąžuolas mane visąlaik pasitinka ir palydi. Ir kai prieš daugelį metų pirmąkart pradėjau lankyti pirmąją klasę, ir kai baigęs mokyklą išvykau mokytis svetur, ir kai po kurio laiko vėl sugrįžau dirbti į Šiaulius. Šis ąžuolas mane išlydėjo ir vėl pasitiko, ir priėmė į savo globą. Nuo šio ąžuolo sklinda kažkokia ramybė ir stiprybė. Tikiu, kad jis globoja ne tik mane, bet ir visus šiauliečius.

Žiūrėdamas į šį, plačiai išsišakojusį medį, dažnai savęs paklausiu. Kiek metų šiam ilgaamžiam ąžuolui? Žinovai sako, kad jam jau beveik 200 metų. Ąžuolas ir Šiaulių istorija. Stovi šis galiūnas vidury miesto bulvaro, pergyvenęs ne vieną gaisrą, kelis karus, įvairias negandas ir nelaimes. Žiūriu į jį. Ir kažkaip ramu matyti jį kiekvieną dieną įprastoje vietoje ir saugantį mus. Budėk, gimtasai ąžuole, saugok Šiaulius! Dabar ir visados!

Apie projektą „Šiaulių istoriniai ir atminimo medžiai“
Dar 1960 m. muziejininkas ir pedagogas V. Zdzichauskis siūlė vesti Šiauliuose esančių istorinių medžių apskaitą. Šią idėją palaikė V. Vaitekūnas, kuris ne tik rūpinosi medžiais, bet ir pats juos su bendraminčiais sodino. Šią tradiciją pratęsė Stanislovas Rumša ir kt. Apie būtinybę sutvarkyti ir suregistruoti Šiaulių istorinius ir atminimo medžius ne kartą rašė ir šių eilučių autorius spaudoje ir teikė įvairius pasiūlymus dar 2011 metais. 2015 spalio 8 d. Šiaulių merui ir Miesto savivaldybės administracijai vėl buvo pateikti konkretūs pasiūlymai ir projektas „Dėl Šiaulių miesto istorinių, atmintinų medžių, parkų ir skverų sutvarkymo, registravimo ir įprasminimo“, kuriame buvo rašoma, kaip ir kokius istorinius medžius Šiauliuose įteisinti ir suregistruoti, kokius atlikti darbus dėl jų paviešinimo ir etc.

Buvo pasiūlyta, kad prie išlikusių Šiauliuose istorinių ir atminimo medžių būtų pritvirtintos metalinės lentelės, kuriose būtų nurodyta, kas, kada ir kokia proga šiuos įžymius medžius mieste pasodino.

Taip pat buvo pasiūlyta parengti rekonstrukcijos projektą Kaštonų alėjai sutvarkyti ir atsodinti joje išnykusius ir sužalotus kaštonus. Šią alėją paversti meno ir laisvalaikio vieta, pritaikant rekreacijai ir miestiečių poreikiams, joje eksponuoti mažąją skulptūrą ir vaizduojamojo meno objektus.

Taip pat buvo pasiūlyta parengti detalųjį Šiaulių miesto želdinių planą, kuriame būtų nurodyti visi ąžuolai, istoriniai ir įžymūs medžiai, skverai ir parkai Šiauliuose. Tai padėtų šiauliečiams ir atvykusiems svečiams geriau susipažinti su miesto istorija, išlikusiais įdomiais medžiais, skverais ir parkais. Deja, reikiamo dėmesio iš Šiaulių miesto savivaldybės administracijos šie pasiūlymai nesulaukė.

2016 m. pradžioje kartu su „Aukuro“ klubu vėl pateikėme konkretų projektą dėl Šiaulių miesto istorinių ir atminimo medžių įamžinimo. Pirmi šios iniciatyvos daigai jau prasiskleidė, tačiau ateityje dar laukia didelis darbas ir būtinas visų suinteresuotų institucijų, miesto verslininkų dėmesio ir visokeriopos Šiaulių miesto savivaldybės pagalbos ir sprendimo.
Norėdami atkreipti Šiaulių miesto savivaldybės administracijos, visuomenės, visų šiauliečių dėmesį, 2016 m. birželio 6 d. 18 val. „Aukuro“ klubas kartu su visuomenininkais ir savanoriais rengia žygį „Šiaulių istoriniai ir atminimo medžiai“. Šio žygio metu Šiaulių miesto centrinėje dalyje bus aplankyti istoriniai ir atminimo medžiai, prisiminta jų sodinimo istorija, iškilios Šiaulių miesto asmenybės, kurių garbei ir atminimui pasodinti medžiai. Kviečiame visus šiauliečius, visus norinčius atvykti birželio 6 d. 18 val. į Prisikėlimo aikštę prie Spaudos medžių. Iš čia prasidės „Aukuro“ klubo organizuojamas žygis Šiaulių miesto centrinėje dalyje maršrutu „Šiaulių istoriniai ir atminimo medžiai“.

Šiaulių miestas ir medžiai senovėje
Šiauliai senovėje buvo apsupti miškų. Pradėjus kurtis žmonėms medžiai buvo kertami ir vėl sodinami. Bene pirmosios žinios apie medžių sodinimą mus pasiekė iš XIX amžiaus pradžios. Tais laikais žaliųjų plotų Šiauliuose buvo nedaug. 1837 metais pietrytinėje miesto aikštės dalyje (šalia Šv. Petro ir Povilo bažnyčios) buvo įrengtas skveras, aptvertas tvorele ir apsodintas topoliais, klevais ir liepomis (Nekrašius, 2011, 6).

Šiaulių ekonomija priklausė grafui Platonui Zubovui. Ekonomijos kaimuose, miesteliuose, pakelėse buvo raginama sodinti medžius, versti tvoras ir jų vietoje sodinti gyvatvores. 1838 m. Šiauliuose ir Ginkūnuose įkurti medelynai – „vaisininkai“, kuriuose buvo auginami ąžuolų, kaštonų, topolių ir žilvičių sodinukai miesto želdinimui.

1838 m. Šiauliuose lankėsi Rusijos caras Nikolajus I su žmona ir dukra. Grafo Zubovo sode, ties rūmų terasa abi imperatoriškos šeimos moterys pasodino du topolius, prie kurių buvo pritvirtintos metalinės lentelės su įrašais, kas juos sodino bei šio įvykio data: „1838 05 02. Šviesiausiojo visos Rusijos imperatoriaus žmona Aleksandra Fiodorovna ir duktė, didžioji kunigaikštytė Aleksandra Nikolajevna“. Apie tai ilgai bylojo prie šių medžių buvusios lentelės su užrašais. Vienas iš šių topolių nudžiuvo ir apie 1975 m. buvo nupjautas.

1847 metais grafas V. Zubovas įsigijo Sakalnyčią. Rašoma, jog ten augę „du beržų miškeliai, tarp tų miškelių buvęs kaštonų „kliombas“. Didesniojo iš miškelio viduryje augo „kliombas“ iš piramidinių topolių, o abiejų miškelių kraštai buvo apsodinti kaštonais ir geltonais gluosniais (Hriškevičius,  1850). Tai bene seniausias žinomas faktas, raštiškas paliudijimas apie žmogaus rankų sukurtą žaliosios architektūros kūrinį mūsų mieste.

Antanas Tyzenhauzas Šiaulių ekonomijoje davęs nurodymus sodinti medžius, užveisti sodus. M. Hriškevičius rašo, kad Tyzenhauzas kaimų gatves liepė užsodinti liepomis, vinkšnomis, uosiais, ąžuolais, klevais, kurie ir nuo gaisro sergsti, ir kaitros laike pavėsį duoda, tarpe bemiškinių šiandien kaip žali kliombai duoda akiai malonų regėjimą. (Hriškevičius, 1850).

1849 metais Šiaulių klebono Ignaco Štacho (1796–1854) iniciatyva aplink Šiaulių šv. Petro ir Povilo bažnyčios šventoriaus mūrą buvo prisodinta kaštonų (Šiaulių katedra, 2009, 40-41). Pasakojama, kad klebonas Ignacas Štachas nusidėjėliams už nuodėmes skirdavo atgailą – pasodinti medį. M. Hriškevičius laiške savo broliui Aleksandrui rašo: Mane aplankė Šiaulių klebonas Ignacas Štachas, prisimeni, dar Tau gal Šiauliuose gyvenant prisodinęs kaštonų palei šventoriaus tvorą, ir visiems jis už nuodėmes skiria vieną atgailą – medžius sodinti (Martinkus, 2009, 41).

Šiaulių ekonomijoje tvarkingi sodybų šeimininkai buvo gerbiami, o kad geriau sektųsi apželdinti kraštą, buvo skatinama ir „materialiai“: kiekvienam gaspadoriui buvo duodama po pusgorčių degtinės už pasodintus ir prigijusius sodinukus (Hriškevičius, 1850).  

1887 m. buvo prisodinta medžių prie Šiaulių berniukų gimnazijos. Pasak Vlado Zdzichausko, aplink gimnazijos rūmus buvo kaštonų alėja ir sudarė tartum vainiką. Ji ėjo per gimnazijos kiemo vidurį ir aplink rūmus (Zdzichauskas, 1960, 3).
Sukilėlių kalnelio apželdinimas prasidėjo dar XIX a. pabaigoje. Bene patys didžiausi miesto topoliai augo šalia Vilniaus gatvės, – tai liekanos pirmųjų 1915 m. pasodintų, vokiečių kapines juosusių medelių.

1904 m. rugsėjo 27 d. Šiauliuose susikūrė pirmoji sodininkų draugija mieste. Tai buvo Rusijos imperatoriškos sodininkų draugijos Šiaulių skyrius. Jo pirmuoju prezidentu buvo išrinktas Juozapas Paulavičius (1872–1941) iš Pavirvyčio dvaro (Viekšnių vls.), vėliau tapęs Vilniaus miesto sodininku ir sodininkystės mokyklos vedėju. Iždininku buvo išrinktas gydytojas Julijonas Šalkauskis (1849–1933), turėjęs didelį sodą Šiauliuose, sekretoriumi – Sudimtas taip pat užveisęs didelį sodą Šiauliuose. Šio skyriaus patarėjais ir nariais buvo Kurtuvėnų klebonas Jonas Vizbaras, K. Jonaučius iš Užgirių, Mečislovas Davainis-Silvestravičius iš Lapkasių, Nauliekaitė iš Šiaulių ir Ketūnų dvaro (Mažeikių r.) valdytojas Jonas Jokubauskis (Šiauliai. Sodininkų draugija, 1904, 58).

Senuosiuose leidiniuose apie Šiaulius buvo rašoma kad XX a. pradžioje žalumos mieste nestinga, nes jis tarsi skęsta žalumynuose dėl čia augančių sodų ir daržų gausos. Miesto gatvių pakraščiuose, išilgai šaligatvių buvo pasodintos tankialapės liepos ir kitų rūšių medžiai.

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą iš Vilniaus į Šiaulius atsikėlęs krautuvininkas Maksimilijonas Sielskis, atidarė Šiauliuose sėklų ir sodininkystės krautuvę „Flora“ (įsteigta 1900 m.). Ji aprūpindavo šiauliečius ir aplinkinių kaimų gyventojus ir dvarininkus sėklomis, vaismedžiais, dekoratyviniais krūmais ir medžiais. M. Sielskio medelynas ir sodininkystės įstaiga „Flora“ nuo 1914 m. Šiauliuose leido dvikalbius (lietuvių ir lenkų kalbomis) kainoraščius. M. Sielskio „Flora“ iš viso iki 1935 m. išleido Šiauliuose 12 dvikalbių kainoraščių, kuriuose buvo pateikiama vaisinių ir dekoratyvinių medžių, krūmų ir įvairių gėlių ir sėklų rūšys ir kainos.

Zubovų parkas
Senasis miesto centrinis parkas – grafų Zubovų dvaro palikimas. Didždvario dvaro sodyba ir parkas buvo grafų Zubovų nuosavybė. Parkas pradėtas sodinti dar XVIII a. pabaigoje. Šiaurės vakarinėje dalyje buvo pasodintas vaismedžių sodas. XIX a. antroje pusėje buvo paruoštas naujas, angliškasis parko apželdinimo projektas. Tuo metu parkas buvo puikiai prižiūrimas. Gana įdomus yra Rusijos administracijos pastebėjimas, jog grafo Zubovo parke dažnai groja muzika ir vyksta šokiai, kuriuose ir patys dvarininkai Zubovai mielai dalyvaudavo. Rūmus supo didžiulis Zubovo parkas, kurio maždaug trečioji dalis virto dabartiniu miesto sodu. Pasodintas tas parkas, dar prieš Jekaterinos II apsilankymą, keliaujant jai į Karaliaučių pas Fridrichą Didįjį.

Iš pradžių parko planas buvo taisyklingo stačiakampio formos. XIX a. pabaigoje priartintas prie angliško laisvo planavimo stiliaus. Rūmų kiemą puošė apvali medžių ir krūmų klomba, įrengta prieš pagrindinį fasadą. Didelė dalis Didždvario sodybos su parku buvo aptverta mūrine tvora.

Zubovo parkas 1915 m. kai kuriose vietose sudegė. Jaroslavas Šilietis (Šiaulių berniukų gimnazijos mokytojas J. Rimkus) 1922 m. Kaune išleido savo piešinių albumą „Vokiečių okupacija Lietuvoje 1915–1919 m. paveikslėliuose ir trumpuose jų aprašymuose“, kuriame vaizduoja ir aprašo kaizerio kareivių piktadarybes Lietuvoje. Jis rašo, kad Šiauliuose bermontininkai degino medžius dėl reginio (iliuminacijos). J. Rimkus-Šilietis savo piešinyje „Poilsio metu“  vaizduoja, kaip bermontininkai linksmindamiesi degina medžius senajame Zubovų parke. Jis komentare prie vieno savo piešinio rašo: „Tokias tai iliuminacijas bermontininkai darydavo mūsų soduose ir parkuose, benzinu apliedami medžius ir padegdami juos. Taip jie apnaikino Šiauliuose Zubovo sodą“ (Šilietis 1922, 183).

Į viršų