Lietuvos regbio rinktinių rezultatai gerėja, bet situacija Europos regbyje – ne. O būtent tai sukelia papildomo galvos skausmo Lietuvos regbio entuziastams, turinčių didelių ambicijų.

Gruodžio pradžioje Lietuvos regbio federacijos generalinis sekretorius Irmantas Kukulskis bei Lietuvos regbio federacijos Valdybos narys Simas Banys dalyvavo Europos regbio asociacijos („Rugby Europe“) asamblėjoje Paryžiuje (Prancūzija) ir garsiai pasisakė apie Europos regbį ištikusią stagnaciją bei grėsmę regbio plėtrai. Nors Lietuvos balsas tarp Europos regbio valstybių dar nėra labai garsus, vis daugiau šalių reiškia nepasitenkinimą dabartine situacija bei niekur nevedančiais ateities planais.

„Galima sakyti, kad tapome Europos regbio opozicijos lyderiais. Suprantame, kad turime dar daugiau dirbti vietiniame fronte su mažomis ir vidutinėmis kitų šalių federacijomis, tik labai gaila, kad Europos regbis dabar yra stagnacijoje“, – sakė I. Kukulskis.

Lietuvos sporto politika šiuo metu yra tokia, kad sporto šakų finansavimas priklauso nuo rinktinių rezultatų,  įvairių amžiaus grupių Europos ir pasaulio čempionatuose. Tuo tarpu „Rugby Europe“ nusprendė, kad reikia naikinti visus Europos jaunių, jaunimo čempionatus, išskyrus suaugusių. Lietuvos jaunimo regbio-7 rinktinė praėjusiais metais elitiniame Europos čempionate užėmė 11-ąją vietą ir tai yra vienas geriausių rezultatų tarp šios amžiaus grupės rezultatų tarp visų komandinių sporto šakų Lietuvoje. „Rugby Europe“ sprendimas naikinti jaunimo čempionatus suduotų rimtą smūgį Lietuvos regbiui.

Europos regbio federacijos asamblėja – puiki galimybė užmegzti naujus ryšius. Tuo pasinaudojo ir lietuviai. Užsimezgus Lietuvos ir Gruzijos regbio draugystei, buvo sutarta, kad kitų metų balandžio mėnesį Lietuvos regbio vadovai su treneriais galės nuvykti į Gruziją ir ten susipažinti su šios šalies regbio struktūra, jos valdymu, regbio akademijos veikla.

„Gruzija turi pritaikytą pakankamai gerą modelį. Jų rezultatai ir žaidėjų meistriškumas tą parodo. Mes norime iš jų modelio pasimokyti ir kažką pritaikyti pas mus“, – teigė I. Kukulskis.

Asamblėjos metu Lietuvos vardas buvo paminėtas dar viena svarbia proga. „Rugby Europe“ aukso medaliu už gyvenimo nuopelnus regbiui apdovanojo ilgametį Lietuvos rinktinės ir Šiaulių „Vairo-Kalvio“ klubo trenerį Sigitą Kukulskį.

„Toks įvertinimas nėra objektyvus. Objektyvus įvertinimas yram kai nubėgi ar nuplauki 100 m per tam tikrą laiką ir žinai rezultatą. Bet žinoma, smagu, kad Lietuva darosi vis labiau matoma Europoje. Džiugu, kad prie to kažkiek prisidėjau ir aš. Todėl toks įvertinimas labiau svarbus visai šaliai. Lietuvos regbis nemažais žingsniais žengia į priekį, o tai priklauso nuo visos regbio bendruomenės, o ne nuo manęs vieno“, – mintimis dalijosi S. Kukulskis.

Parengta pagal LRF

Į viršų