Birželio 20 d. 16 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Mažojoje salėje vyks knygos „Maironis: laiškai. Atsiminimai“ sutiktuvės. Dalyvauja knygos sudarytojas dr. Eugenijus Žmuida ir literatūros kritikė, skaitovė Ramutė Dragenytė.

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Naujosios literatūros skyriaus mokslo darbuotojas, mokslinių straipsnių autorius Eugenijus Žmuida knygoje „Maironis: laiškai. Atsiminimai“ visuomenei pristato Maironio ir kitų jam rašytus laiškus, taip pat Maironį pažinojusių žmonių – jo giminaičių, buvusių mokinių, kolegų, menininkų – prisiminimus. Laiškai bei atsiminimai pateikiami kiek galima preciziškiau, laikantis naujausių epistoliniams ir memuariniams leidiniams skirtų metodologinių reikalavimų, paliekant laiško autoriaus ar atsiminimų pateikėjo autentišką tarminę kalbą, tekstų leksiką ir sintaksę. Taip pat pridedami tekstologiniai aprašai, nurodomi pirminių šaltinių autografai, tekstų išnašose pateikiami būtiniausi dalykiniai komentarai.

Maironis nerašė dienoraščio, atsiminimų, nepaliko išsamesnės autobiografijos, tad jo ir jam rašyti laiškai, amžininkų atsiminimai įgauna papildomos vertės kaip vienintelis kasdienybės dokumentas. Šie tekstai atskleidžia daug netikėtos informacijos apie poetą, parodo kūrėją kaip daugiaplanę ir vientisą asmenybę.

Maironis – kiekvienam lietuviui brangus vardas. Pristatydami naują leidinį apie didžiausią ir garsiausią lietuvių poetą tikimės suteikti daug malonių akimirkų ir pažinimo džiaugsmo visiems, norintiems daugiau sužinoti, geriau suprasti ir pažinti šią iškilią mūsų tautos asmenybę.

Į viršų