07-08-2015 10

Europos Sąjunga (ES) turi padėti ūkininkams gauti teisingą atlygį maisto tiekimo grandinėje, taip pat stiprinti jų derybinę galią ir atsparumą krizėms, tokioms kaip po Rusijos įvesto maisto produktų embargo. Tai sakoma antradienį Europos Parlamento priimtoje rezoliucijoje. Kartu raginama stiprinti pieno, vaisių ir daržovių gamintojų susivienijimus.
Europarlamentarai kviečia atkurti pusiausvyrą vaisių ir daržovių tiekimo grandinėje, sustiprinti ES pieno rinkos stebėseną ir patobulinti kovos su krizėmis priemones. Kartu ES ir jos šalys raginamos įvairinti žemės ūkio produkcijos eksporto rinkas, derėtis su trečiosiomis šalimis dėl prekybos tarifų sumažinimo ir taip švelninti Rusijos embargo poveikį.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

„ES pieno sektoriuje yra daug ilgalaikių galimybių. Vis dėlto Europos Komisija iki šiol nesugebėjo pripažinti naujų iššūkių, tokių kaip kovo mėn. nustojusios galioti pieno kvotos, Rusijos embargas ir kainų nepastovumas, masto. Siekdami tinkamai į juos reaguoti, turime geriau išnaudoti esamus įrankius, o ES turi dėti daugiau pastangų, kad jos pieno sektorius taptų pasaulio lyderiu, o ne sekėju“, – pažymėjo EP pranešėjas dėl pieno sektoriaus James Nicholson (Europos konservatoriai ir reformistai, Jungtinė Karalystė).
„Turime skatinti augintojus burtis į susivienijimus ir taip didinti jų derybinę galią, o kartu ir pajamas maisto tiekimo grandinėje. Taip pat svarbu stiprinti jų konkurencingumą ir kovoti su nesąžininga prekyba. Be to, ES turi padėti savo ūkininkams surasti naujų rinkų ir palengvinti produkcijos eksportą“, – teigė EP pranešėjas dėl vaisių ir daržovių rinkos Nuno Melo (Europos liaudies partija, Portugalija).
Rezoliucijai dėl pieno sektoriaus pritarė 510 EP narių, nepritarė 154, susilaikė 44. Rezoliucijai dėl vaisių ir daržovių sektoriaus pritarė 598 EP nariai, nepritarė 53, o susilaikė 41.

 Pagal EP Informacijos biuro Lietuvoje informaciją Lietuvoje parengė Laima TRUMPYTĖ

Į viršų