„Policijos pareigūnai problemų tarp pažeidėjų ir nukentėjusiųjų nesprendžia reikalaudami pinigų”, - primena Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šiaulių miesto komisariato viršininko pavaduotojas Ričardas Šiumberevičius.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
 
Asta VOLKOVAITĖ

Iš belangės dirbusiai vienai telefoninių sukčių grupuotei laukiant nuosprendžio „Šiaulių naujienos” apsilankė pas nukentėjusiuosius bei nusikaltimą padėjusius atskleisti žmones, sugebėjusius pergudrauti aferistų užmačias. Kaip išsidavė sukčiai ir kas padėjo suprasti jų kėslus? 

Už tariamą sūnaus avariją  paprašė 7 tūkstančių litų

Apsilankome Žvyro gatvėje gyvenančios šiaulietės namuose. Moteris prieš porą metų  padėjo sučiupti pinigų į namus pasiimti atvykusį telefoninį sukčių.

„Mamyte, negaliu ilgai kalbėti, man lūžo žandikaulis. Duodu pareigūną”, - šiaulietės žodžiais kiek rusišku akcentu kalbėjo telefoninis sukčius.  Šiaulietė sako patikėjusi, kad sūnus pateko į bėdą ir paskambino pašnekovo nurodytu telefono numeriu. Šis savo pareigų nesiteikė pasakyti, tik tarstelėjo esąs „pareigūnas Norvaiša iš Kelių inspekcijos”. Moteris dar atneša popierių, ant kurio buvo užsirašiusi pareigūno telefono numerį.

„Ar jūsų sūnus buvo pakliuvęs į avariją? - paklausė „pareigūnas Norvaiša”. Pasakiau, kad jis turėjo vienintelę nuobaudą už greičio viršijimą”, - pašnekovui atsakiusi šiaulietė. Pasak moters, pareigūnu prisistatęs vyras pasakė, kad jos sūnus padarė avariją, sužalotas žmogus, bet atsakomybės esą galima išvengti. Apgaviko žodžiais, jei moteris nukentėjusiajam sutiktų sumokėti 7 tūkstančius litų, pareigūnai nerašytų protokolo. Esą ši pinigų suma skirta padengti „sudaužyto” automobilio remontui bei gydymo išlaidoms.

Išgelbėjo skambutis sūnui

„Jis pasakė, kad pats nukentėjusysis negalės ateiti pasiimti pinigų, tad į mano namus atvažiuos jo sūnus Audrius Gečius. Pasakiau, kad visų pinigų neturiu, galėsiu surinkti tik 5 tūkstančius litų. Tada sukčius paprašė parašyti pareiškimą, jog 2 tūkstančius litų atiduosiu vėliau. Pareiškimo turinį turėjau „pareigūnui” padiktuoti telefonu. Apie skambutį nieko nesakiusi vyrui išlėkiau iš namų parsinešti pinigų. Namuose buvo mažas anūkas, tai vyrui dar pasakiau, kad jis prižiūrėtų vaiką”, - prisimena šiaulietė. Moteris pamena, kad sūnus dirbo tiekėju ir dažnai važinėjo automobiliu, tad istorija apie avariją ją ir įtikino. Tačiau pakeliui į parduotuvę šiaulietė vis dėlto nutarė paskambinti savo sūnui ir išsiaiškinti, kas iš tikrųjų jam nutiko. Tada ir paaiškėjo, jog jai skambinęs pareigūnas tebuvo telefoninis apgavikas.

„Į mano namus pinigų atėjęs pasiimti žmogus nieko daugiau nebespėjo pasakyti – pareigūnai svečią paguldė ant menčių”, - istoriją prisimena šiaulietė.

Šiaulietė neneigia, kad tai buvo gera pamoka su laiminga pabaiga. Moteris prasitaria, kad prieš porą savaičių ji sulaukė dar vieno įdomaus skambučio.

„Mamyt, mamyt, aš ligoninėje”, – pasakojo vyras. Atsakiau jam, kad jis apsirinka. Aš ne tavo mama, apsirinki. „Pasakyk savo vardą”, - atsakiau jam. Tas žmogus toliau vadina mane mamyte ir klausia: „Mamyt, tu nė mano vardo nežinai? Tu ir vardą pamiršai?” Vardo nepasakiau ir jis numetė ragelį”, - nesėkmingą sukčiaus ataką prisimena Žvyro gatvės gyventoja.

Sukčiaus istorija apie sūnaus avariją moters neįtikino

Apsilankome šiaulietės Virginijos darbovietėje. Per praėjusias Antanines telefoniniams sukčiams nepavyko pasipelnyti moters sąskaita. Apie šešias valandas telefonu su apgavikais prakalbėjusi moteris sugebėjo juos pergudrauti – iškviesti pareigūnai sučiupo nenaudėlius ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo. Moters žiniomis, šie sukčiai atpildo dar nesulaukė.

„Namuose su giminėmis šventėme Antanines, kai suskambo paprastas telefonas. Paskambinęs vyras pranešė apie sūnaus avariją, pasakė, kad nukentėjo žmogus. Manęs paprašė 3 tūkstančių litų. Iš karto supratau, kas skambino, stengiausi tempti pokalbį, pamaniau, kad kuris nors iš svečių supras, kas vyksta. Žmogus paklausė, ar namuose esu viena. Mano tikslas buvo atvilioti juos į namus, tad patikinau jį, kad esu viena”, - teigia Virginija. Moteris sako, jog sukčiaus sukurpta istorija jos neįtikino dėl to, kad jos sūnus maždaug dešimt minučių iki telefono skambučio dar buvo namuose.

Pinigų pasiimti atvažiavusius apgavikus susėmė  policijos pareigūnai

„Paprašiau, kad duotų pakalbėti sūnų, bet nedavė. Jie man liepė rašyti kažkokį pareiškimą ir niekaip neleido iš rankų paleisti telefono ragelio”, - prisimena Virginija. Moters pasakojimu, sukčius pasakė, kad atvažiuos pasiimti pinigų ir liepė šiaulietei minėtą pinigų sumą išnešti į lauką. „Tegu ateina – pasakiau”, - pasakoja moteris.

Moteris sako, kad kalbėdama telefonu sugebėjo susirašinėti su savo svečiais ir informuoti juos apie telefoninių sukčių ataką. Žinią apie apgavikų skambutį gavo ir tuo metu prekybos centre su žmona apsipirkinėjęs ir tariamai avariją padaręs jos sūnus. Moters artimieji paskambino teisėtvarkos sergėtojams ir sukčiams neišdegė – pinigų pasiimti atvažiavusius apgavikus „susėmė” policijos pareigūnai.

Virginija šypteli prisimindama pastarąjį pokalbį su sukčiais – policijos pareigūnams „pakuojant” apgavikus, ji telefonu jų bendrininkus dar patikino, kad pinigus tikrai perdavė.

Pensininkė pasakė anūko vardą

Apsilankome Vyturių gatvėje. Praėjusiais metais telefoniniai sukčiai iš pensinio amžiaus moters sugebėjo išvilioti 3 tūkstančius litų. Moteris įtaria, kad su sukčiais galėjo būti susijęs ir jų bendrininką pinigų į namus atvežęs pasiimti taksistas.

„Paskambino į laidinį telefoną. „Jūsų anūkas įkliuvo, Vilniuje padarė avariją.” Mano anūkas kaip tik tuo metu buvo Vilniuje. Turiu du anūkus, tai nutariau pasitikslinti, kuris anūkas. Paklausiau, ar Linas? Jis atsakė, kad taip. Tada vyras pasiūlė pakalbėti su pačiu anūku. Dar man pasakė, kad anūkui buvo praskelta lūpa. „Linel, ar čia tu”, – paklausiau. „Aš, močiut, aš”, – atsakė anūku prisistatęs vyras”, - prisimena istoriją šiaulietė. Pensininkė sako, kad jai net nekilo kažkokių įtarimų, nes pašnekovo balsas jai pasirodė panašus į jos anūko Lino balsą.

„Anūku prisistatęs vyras pasakė, kad jam reikia 3 tūkstančių litų. Nutariau padėti, atsinešiau dėžutę su pinigais ir su auksu, pasiskleidžiau viską ant stalo. Girdžiu, kad skambina į vartus. Atidariau vartus ir tą žmogų įsileidau į namus. Padaviau visus pinigus. Jis galėjo pasiimti ir dar tuos žiedus visus, bet nepaėmė. Atidavusi pinigus išleidau vyrą pro vartus. Žiūriu, stovi taksi. Dar išgirdau, kaip taksistas paklausė to žmogaus: „Nu, laimėjai? Pavyko?” - pasakoja istoriją šiaulietė. Pensininkė sako, kad jai tada ir kilo įtarimas, kad čia kažkas ne taip.

Moteris pripažįsta, kad sukčiai ją sugebėjo apgauti tik dėl didžiulės meilės savo anūkams. Pensininkė įsitikinusi, kad apgavikams daugiau nepavyktų  įtikinti jos išgalvotomis istorijomis: kad sukčiams neišdegtų, anūko ar kito giminaičio vardo ji taip lengvai nepasakytų.

Pareigūnai piniginių sandorių nevykdo

„Reikėtų priminti, kad policijos pareigūnai problemų tarp pažeidėjų ir nukentėjusiųjų minėtais būdais nesprendžia. Sukčiai  praneša žinią, ir sužaidžia žmogaus susijaudinimu. Taip žmonės ir užkimba ant to „kabliuko”. Derėtų įsitikinti, kas iš tikrųjų vyksta, ir paskambinti sukčiaus nurodytam giminaičiui”, - teigia Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šiaulių miesto komisariato viršininko pavaduotojas Ričardas Šiumberevičius. Vadovo pavaduotojas sako, kad apgavikai dažnai elgiasi taip, kad jų „taikiniai” nespėtų niekam paskambinti ir stengiasi kiek įmanoma ilgiau tęsti pokalbį – veik iki apgavikų skambučio į duris.

R. Šiumberevičius pataria prekybininkams būti akyliems ir nepraleisti pro akis šūsnis išankstinio telefono papildymo kortelių perkančių žmonių. Pasak policijos vadovo pavaduotojo, atsargesni turėtų būti ir pensinio amžiaus žmonės bei pasirūpinti namuose laikomomis santaupomis.

„Vyresniems žmonėms nepatarčiau didelių pinigų sumų laikyti namuose. Galėtų artimieji tuo pasirūpinti. Nebūtų didelių pinigų namuose – nebūtų ir tokių išviliojimų. 3 ar 5 tūkstančių litų gal niekas ir neduotų”, - įstikinęs R. Šiumberevičius.

„Duomenų, kad telefoniniams sukčiams tarpininkauja taksistai, neturiu. Bet visai įmanomas dalykas, kad taksistai gali dalyvauti „tame reikale”, - pripažįsta R. Šiumberevičius. 
 


Į viršų