Ketvirtadienį vykusiame Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos posėdyje patvirtintos švietimo įstaigų vadovų kandidatūros. Taip pat politikams pagaliau pavyko susitarti dėl išorinės reklamos rinkliavų, koncesijos sutarties su VšĮ „Pramogų sala“ ir „Žiburio“ knygyno likvidavimo.

Įteikė padėkas
Vykusiame Tarybos posėdyje į pensiją išleistas Dainų progimnazijos direktorius Viktoras Varanavičius. Jam įteikta padėka už kūrybinę ir rezultatyvią vadybinę veiklą.

„35-eri darbo metai prabėgo labai greitai. Po tiek metų supranti, kad laikas gyvenime kažką pakeisti ir leisti vadovauti jauniems žmonėms“, – žodį tarė V. Varanavičius.

Taip pat juokdamasis visiems Tarybos nariams ir buvusiems Šiaulių miesto merams padėkojo, kad šie netrukdė jam ramiai dirbti savo darbo.

Nuo šių metų spalio 15 dienos ilgametį Dainų progimnazijos direktorių pakeis ir progimnazijai vadovaus Asta Vaičiūnienė. Naujoji direktorė sakė, kad stengsis pateisinti bendruomenės lūkesčius: „Pakeisiu rimtą direktorių, tikiuosi nenuvilti bendruomenės ir kūrybingai jai vadovauti.“

Taryba nusprendė, kad nuo spalio 15 d. lopšelio-darželio „Berželis“ direktorę Nijolę Marcišauskienę pakeis Onutė Raščiuvienė.

„Dėkoju už suteiktą pasitikėjimą ir galimybę eiti šias pareigas. Nesu nei labai senas vilkas švietimo sistemoje, nei naujokas. Labai tikiuosi, kad patirtys privačiame ir valstybiniame sektoriuje viena kitą pildys ir suteiks galimybę vadovauti produktyviai. Myliu Šiaulius, esu pilietiška, kūrybinga, tad tikiuosi, kad palaikysite“, – kalbėjo O. Raščiuvienė.

Iš Šiaulių lopšelio-darželio „Žirniukas“ direktoriaus pareigų atleista Irena Urbutytė. Už kūrybinę ir rezultatyvią vadybinę veiklą jai taip pat įteikta padėka.

„Dėkoju už tokį įvertinimą ir gražų bendradarbiavimą. Linkiu visiems Tarybos nariams išlikti jauniems, rasti jėgų ieškojimams, drąsai, tobulėjimui“, – dėkojo I. Urbutytė.

Naująja darželio direktore tapo Laima Tiepelienė. Ji sakė įgijusi reikiamos patirties, kad galėtų eiti šias pareigas: „Galiu ir noriu dirbti Šiaulių miestui, būti darželio vadove.“

Atšaukė iš pareigų
Taryba ilgai negalėjo apsispręsti, ar iš Šiaulių „Rasos“ progimnazijos direktoriaus pareigų atšaukti Audronę Ispiryan. Politikai domėjosi, ar pritarę sprendimui ją atšaukti iš pareigų, nesulauks blogų pasekmių.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička patikino, kad jokių pasekmių nebus. Anot jo, šiuo sprendimo projektu numatyta Šiaulių „Rasos“ progimnazijos direktorę A. Ispiryan atšaukti iš einamų pareigų praradus pasitikėjimą. Pavaduotojas teigė, kad vadovaujantis Darbo kodekso 104 straipsniu, Šiaulių miesto savivaldybės taryba, kaip juridinio asmens steigėjas ir savininko teises įgyvendinanti institucija, turi teisę atšaukti juridinio asmens vadovą – Šiaulių „Rasos“ progimnazijos direktorę A. Ispiryan iš pareigų praradus pasitikėjimą.

Jis paaiškino, kad biudžetinės įstaigos Šiaulių „Rasos“ progimnazijos steigėjos – Šiaulių miesto savivaldybės  funkcija yra užtikrinti viešojo intereso tenkinimą, todėl sprendimai dėl įstaigos vadovo priėmimo į darbą ar jo atleidimo taip pat turi atitikti viešąjį interesą. Sprendimai, susiję su biudžetinės įstaigos veiklos organizavimu, turi būti objektyviai pagrįsti viešuoju interesu. Toks darbo santykių pasibaigimo pagrindas yra numatytas Šiaulių „Rasos“ progimnazijos nuostatų 30 punkte.

Šiaulių miesto savivaldybės administracija siūlo atšaukti A. Ispiryan iš pareigų praradus pasitikėjimą, nes yra vienasmenis valdymo organas, kuriam tenka labai didelė atsakomybė už viso juridinio asmens veiklą. Šiaulių apylinkės teismo nutartis nušalinti direktorę A. Ispiryan nuo direktorės pareigų, kol vyksta ikiteisminis tyrimas tik įrodo šio vadovo negalėjimą toliau būti šio juridinio asmens vienasmeniu valdymo organu.
 
„Netoleruotina situacija, kai ilgiau kaip pusantrų metų įstaiga neturi nuolatinio vadovo. A. Ispiryan siūlomas atšaukimas nesiejamas su jos kaltės klausimu. Toks sprendimas siūlomas siekiant užtikrinti valstybės deleguotų švietimo funkcijų tinkamą vykdymą“, – tvirtino M. Velička.

Tokie pasisakymai nenudžiugino Tarybos posėdyje dalyvavusios progimnazijos direktorės.

„Man buvo gėda sėdėti ir klausyti šitiek melo. Man labai skaudu, kad yra pažeidžiama daug mano, kaip žmogaus, teisių“, – kalbėjo A. Ispiryan.

Apgailestavo, kad remiamasi suinteresuotų asmenų subjektyvia nuomone, neatsižvelgiant į tai, ką ji yra padariusi gero mokyklos bendruomenei: „Niekas neprisimena, kokia probleminė mokykla buvo, kai pradėjau joje dirbti ir kokie aukšti rezultatai pasiekti man ten dirbant.“

„Rasos“ progimnazijos tėvų aktyvo ir mokyklos tarybos atstovė Jurgita Bulienė sakė, kad mokinių tėvams šiuo metu svarbiausia, kad mokykla vėl turėtų vadovą.

„Labai noriu, po pusantrų metų trukusios nesąmonės jus mus išgirstumėte ir priimtumėte sprendimą apginti mūsų interesą, vaikus. Suteikite galimybę mums turėti naują vadovą, lyderį, kuris mokyklą padarytų konkurencingą“, – į Tarybą kreipėsi J. Bulienė.

Po ilgų diskusijų vis dėlto nuspręsta progimnazijos direktorę A. Ispiryan atšaukti iš pareigų. Laikinai eiti direktoriaus pareigas pavesta Šiaulių „Rasos“ progimnazijos Pagrindinio ugdymo skyriaus vedėjai Dianai Tamutienei.

Išklausė verslo atstovus
Politikai vėl svarstė klausimą dėl vietinės rinkliavos už leidimo įrengti išorinę reklamą Šiaulių miesto savivaldybės teritorijoje išdavimą nuostatų patvirtinimo. Šį kartą posėdyje buvo teikiamas administracijos siūlytas sprendimo projektas bei du alternatyvūs. Pastaruosius projektus teikė frakcija „Dirbame miestui“ ir socialdemonkratų frakcija.
Prieš balsavimą į Tarybą kreipėsi Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidentas Alvydas Stulpinas ir politikų prašė pagaliau priimti sprendimą.

„Per ilgai užsitęsė šio klausimo svarstymas. Atėjo laikas priimti sprendimą. Apsvarstę paruoštą Šiaulių miesto savivaldybės administracijos sprendimo projektą, jai pritarėme ir norime paprašyti jūsų, kad atsižvelgtumėte į ją ir leistumėte verslui pradėti skaidriai dirbti“, – atsižvelgti į verslininkų interesus prašė A. Stulpinas.

Galiausiai Tarybai neliko nieko kito, kaip patvirtinti administracijos teiktą sprendimo projektą.

Palaimino pataisytą koncesijos sutartį
Padėtas taškas derybose dėl koncesijos sutarties. Prieš balsavimą „Pramogų sala“ direktoriaus pavaduotojas Gintaras Radavičius patikino, kad rastas kompromisas.

„Viskas užtruko pakankamai ilgai. Ne dviese ar trise susėdę tai sugalvojome. Buvome ir sustabdę derybas, kreipėmės į ministerijas ir tarnybas. Rekomendavo susitarti dėl sutarties trūkumų pašalinimo, ką mes ir padarėme. Mes teisėtu būdu prieš 12 metų laimėjome konkursą ir teisėtu būdu norime įsipareigojimą vykdyti. Nežinau, kodėl puolama, kad Radavičius kažką iš arenos padarė. Didžiausias pasiekimas – Savivaldybės administracijos, kuri mus pastatė į kampą ir mes sutikome su tais dalykais. Šalys jau susitarė. Tikrai geriau bloga taika negu geras karas. Mes norime perkrauti santykius. Juk bendras tikslas, kad arena veiktų. Tai nėra Radavičiaus, Visocko, Bartulio ar kažkieno nuosavybė.

 Norėčiau paprašyti palikti politikavimus, kad geriau būtų miestui, bet nesuvedžiojant sąskaitų“, – kalbėjo G. Radavičius.

Išklausę šio pasisakymo politikai pritarė šalių susitarimui ir palaimino pokyčius naujoje koncesijos sutartyje.

„Šiaulių naujienose“ jau esame rašę, kad abi šalys susitarė, jog arenos operatorius per trejus metus grąžins į biudžetą pusę 2016 metais išmokėtos koncesijos mokesčio sumos, o Savivaldybės kasmet mokamas koncesijos mokestis mažės nuo 215 tūkst. iki 160 tūkst. eurų. Susiderėta ir dėl kitų sutarties punktų pakeitimų.

Pritarė knygyno likvidavimui
Nulemtas ir Žiburio“ knygyno likimas. Politikai pritarė knygyno likvidavimui. Toks sprendimas priimtas siekiant išvengti dar didesnių nuostolių akcininkui ir išsaugoti įmonės pagrindinį turtą – patalpas. Jau ne kartą esame rašę, kad bendrovės veikla tapo nebekonkurencinga ir nuostolinga, todėl visos pastangos stabilizuoti įmonės finansinę būklę ir pasiekti teigiamų įmonės veiklos perspektyvų yra bevaisės. Bendrovės likvidavimo pradžia numatoma spalio 10 dieną.

2018 10 05 17

Į pensiją išleistas V. Varanavičius.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 10 05 18

Lopšelio-darželio „Berželis“ direktorę pakeis Onutė Raščiuvienė.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų