Šiaulių apskrities Povilo Višinskio biblioteka kviečia kartu siekti pasaulio Gineso rekordo – prisijungti prie akcijos –  Ilgiausias pasaulyje „Sugedęs telefonas“. Tad rugsėjo 5 d. 16–19 val. miesto centre prie „Trijų nykštukų“ laukiami visi norintys dalyvauti.

Skatins visuomenę susimąstyti
L. e. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojo pareigas Ekaterina Prakapene vakar vykusioje spaudos konferencijoje sakė, kad organizuojant rekordą bus siekiama dviejų tikslų.

Pirma – gyva „Sugedusio telefono“ grandine pasveikinti Šiaulių miestą su 782-uoju gimtadieniu; antra – bendra akcija iškelti miestui ir visai šaliai itin skaudžią emigracijos problemą, kurią dažnai pagilina neatsargūs ir neapgalvoti mūsų pačių gandai apie svečioje šalyje laukiantį „gerą gyvenimą“.

Pagrindinė akcijos sumanytoja, kultūrinių renginių organizatorė Roberta Stonkutė informavo, kad akcija turėtų paskatinti visuomenę susimąstyti, kas geriau – patikėti „Sugedusio telefono“ principu veikiančiais gandais apie svečioje šalyje laukiantį „gerą gyvenimą“ ir išvykti ar apie emigraciją atvirai kalbėtis tarpusavyje ir bandyti kartu spręsti šią problemą. Atsakyti į ši klausimą padės akcijos dalyviai, nuo kurių priklausys, ar iš lūpų į lūpas perduodama frazė nepakis, kol pasieks kitą „laido“ galą.

Sieks pasaulio rekordo
„Pamanėme, kad „Šiaulių dienos“ puiki proga pakviesti jaunimą prisidėti prie šios gražios pilietinės iniciatyvos, parodyti savo aktyvumą. Norime jaunimui parodyti, kaip svarbu turėti savo nuomonę ir mylėti savo miestą“, – kalbėjo R. Stonkutė.

Akcijos dalyviams bus duotos apyrankės, sužymėtos numeriais nuo 1 iki 2 tūkst. Vėliau dalyviams sustojus ratu, „Sugedusio telefono“ principu bus šnibždama frazė, kuri turės nuskambėti per visų dalyvių lūpas.

Manoma, kad visiems dalyviams pakartoti teisingą frazę nepavyks, tai ir bus puikus įrodymas, kad neverta visada pasikliauti svetimomis nuomonėmis ir stereotipais.

„Žinoma, šia akcija emigracijos nesustabdysime, nes tai yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas, bet rodyti iniciatyvą, kelti idėjas, ugdyti kritinį mąstymą yra mūsų visų misija. Todėl ir esame laisva šalis ir turime didžiuotis, kad galime išreikšti savo nuomonę“, – sakė kultūrinių renginių organizatorė.

Tikimasi, kad šiauliečiams pavyks pasiekti pasaulio Gineso rekordą. Pirmasis „Sugedusio telefono“ rekordas pasiektas Naujojoje Zelandijoje, tuo metu akcijoje dalyvavo 1792 dalyviai. Tam, kad rekordas būtų pagerintas, reikia kad akcijoje dalyvautų bent vienu žmogumi daugiau.

Į viršų