Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) informuoja, kad vidutinė paciento priemoka už Šiaulių TLK veiklos zonos vaistinėse įsigytus kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones per pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo 15 procentų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.  

Vidutinė pacientų priemoka vienam receptui sumažėjo beveik vienu euru. Iš viso pacientai per pirmus tris šių metų mėnesius sumokėjo 334 tūkstančiais eurų mažiau, nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį. Pasiteisino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM)  priimti sprendimai, skirti vaistų kainoms mažinti. Įtakos vaistų kainų mažėjimui turėjo ir Farmacijos įstatymo pakeitimas, kuriuo vadovaujantis vaistų kainos yra perskaičiuojamos keturis kartus per metus, o ne vieną kartą, kaip buvo anksčiau. Iš viso šalyje per pirmąjį šių metų ketvirtį pacientai už kompensuojamuosius vaistus sumokėjo 2,7 milijono eurų mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

Priemokos skiriasi
Šiaulių teritorinė ligonių kasa primena, kad kompensuojamąjį vaistą rašantis gydytojas pacientams turėtų paaiškinti, kokios galimos skiriamų kompensuojamųjų vaistų kainos ir priemokos. Vaistininkas taip pat turi informuoti pirkėjus apie kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainas bei priemokas ir pasiūlyti pigiausią.

Renkantis kompensuojamąjį vaistą vaistinėje pravartu žinoti, kad priemokos už skirtingų gamintojų vaistus, kurių veiklioji medžiaga ta pati, skiriasi. Vaistinės monitoriuje pirkėjui turi būti rodomas tokių vaistų sąrašas, jų kainos ir priemokos. Reikėtų klausti vaistininko, kuriam vaistui su ta pačia veikliąja medžiaga taikoma mažiausia priemoka. Pigesni yra generiniai vaistai – originalių vaistų, kurių gamintojo patento galiojimo laikas jau pasibaigė, analogai. Tad visada galima pasirinkti kokybišką vaistą, kurio priemoka mažiausia. Svarbu žinoti, kad vaistininkas arba farmacijos specialistas prieš parduodamas kompensuojamąjį vaistą, kurį gamina skirtingi gamintojai, turi pasiūlyti pigiausią. Jeigu vaistinė reikiamo vaisto su mažiausia priemoka neturi, vaistininkas privalo pigiausią vaistą užsakyti ir pristatyti per dvi dienas mieste arba per keturias kaime.

Parengta pagal Šiaulių TLK

Į viršų