Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Zita Katkienė informavo, kad Respublikinėje  Šiaulių ligoninėje, Širdies ir kraujagyslių ligų centre įsteigtas širdies nepakankamumo gydymo kabinetas.

Širdies nepakankamumas – rimta liga
Širdies nepakankamumas – gyvybei pavojinga liga, kuria sergantiesiems tenka išmokti su ja gyventi ir ligą valdyti. Lietuvoje yra daugiau nei 120 tūkstančių žmonių, sergančių širdies nepakankamumu. Pagal ekspertų prognozes šis skaičius tik didės.

Nuo šiol ligoninėje dėl šios ligos besigydantiems žmonėms širdies nepakankamumo simptomus įveikti padeda specializuotus tobulinimosi kursus baigę gydytojai kardiologai ir slaugytojai, kurie dirba širdies nepakankamumo kabinete, įsteigtame Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centre. Pacientus šiame kabinete konsultuos kardiologė Virginija Ežerskienė ir bendrosios praktikos slaugytoja Gražina Mačiulienė.

Ne tik gydymas, bet ir mokymas
Medicinos paslaugos šiame kabinete teikiamos ligoninėje besigydžiusiems pacientams. Per metus skiriamos keturios konsultacijos, numatoma konsultuoti du pacientus per savaitę. Didžiausias dėmesys skiriamas ligonio mokymui, nes tai yra reali galimybė pagerinti gyvenimo kokybę ir valdyti ligą, taip pat monitoruojami kraujo tyrimai, vertinamas fizinis pajėgumas. Padedant kvalifikuotiems specialistams tai padaryti žymiai lengviau, pasiekiama geresnių rezultatų, išvengiama pakartotinų stacionarizavimų, skiriamas inovatyvus optimalus medikamentinis gydymas. Centro vadovė dr. N. Kupstytė-Krištaponė teigia, jog tai yra reali ir labai reikalinga paslauga Šiaulių regiono gyventojams, esantiems ypatingos rizikos grupėje. Statistika rodo, kad kitose šalyse, kur taikoma ši programa, sparčiai mažėja tokių ligonių mirštamumas, net pakartotinas stacionarizavimas ir gydymo kaštai.

Parengta pagal RŠL

Į viršų