Kiekvienais metais beglobių gyvūnų skaičius vis didėja. Dėl to kyla įvairių problemų, kurios ne tik kitiems sukelia nepatogumų, bet ir parodo netinkamą beglobių gyvūnų priežiūros sistemą. Nusprendėme paklausti Šiaulių miesto gyventojų ir jo svečių, ar jie globotų beglobius gyvūnus. Vieni atsakė, kad ne, nes neturi tam laiko ir tinkamų sąlygų. Kiti teigė, kad jais rūpintis reikia ir būtina nuo mažumės ugdyti žmonių atsakingumo jausmą, jog gyvūnas yra ne daiktas, juo atsikratyti negalima.

Lina: „Priglausčiau beglobius gyvūnus“
– Aš jau globojau beglobius gyvūnus, patirtis yra gera, nusiskundimų neturiu. Jei atsirastų mano darbovietėje beglobių gyvūnų, aš jais rūpinčiausi, maitinčiau. Žinoma, juos reikėtų ir sterilizuoti, bet jei reikėtų, aš juos ir priglausčiau.

Irena:  „Kates reikėtų sterilizuoti“
– Labai sunku yra atsakyti į šį klausimą. Palaidojau tris šunelius, buvo labai sunku. Abejoju, ar norėčiau prisirišti prie naujo augintinio. Jei gyvūnai turi šiltą guolį prie tam tikrų darboviečių, aš nieko prieš, kad jie ten gyventų. Pas mane sode yra buvę daug benamių kačių, mano nuomone, reikėtų jas sterilizuoti.

Aistė: „Globočiau, jei turėčiau tinkamas sąlygas“
– Žinoma, jei turėčiau tinkamas sąlygas. Beglobius gyvūnus būtina sterilizuoti. Jei mano darbovietėje atsirastų benamių gyvūnų ir leistų jais rūpintis, aš juos globočiau. Mano mama gyvena Klaipėdoje ir prie jos daugiabučio yra labai daug benamių kačių. Niekas nesirūpina jų sterilizacija, atsiranda kačiukų ir labai jų gaila. Jų ir šerti nebegalima, kaimynai pyksta, kad yra atliekų. Mano nuomone, pirmiausia reikėtų juos sterilizuoti ir, žinoma, surasti jiems namus.

Algirdas: „Neglobočiau“
– Man gyvūnai patinka, bet daug darbo yra prie jų. Pats gyvenu penktame aukšte, nepavyktų jų globoti. Juk reikia ir vedžioti, ir rūpintis jais. Neturiu tam sąlygų, per aukštai gyvenu.

Roberta: „Esu už tai, kad reikia priimti beglobį gyvūną“
– Globočiau, šiuo metu esu priglaudusi bokserio veislės šunį. Pati prisidedu prie organizuojamų akcijų, kurios yra skirtos beglobiams gyvūnams. Šiais metais jau penktąjį kartą organizuojama tokia akcija, žmonės noriai aukoja, kiekvienais metais jų būna vis daugiau. Žmonės nežino, kokios yra prieglaudos, težino tik kelias. Žinoma, reikėtų beglobius gyvūnus sterilizuoti, bet čia  labiau pačių žmonių problema.

Liudvikas: „Nebeglobočiau“
– Neglobočiau, tai jau nebe mano amžiui. Tie, kurie jais pasirūpina, manau, kad gerai daro. Dabar, kai jų vis daugėja, reikėtų juos sterilizuoti, kad sumažėtų jų skaičius.

Vanda: „Žmogus turi mokėti pasirūpinti gyvūnu“
– Aš jau priglobojau, kai gyvenau kaime. Jei žmogus negali tinkamai pasirūpinti gyvūnu, nereikia jo įsigyti. Būtinai juos reikia sterilizuoti. Nesvarbu ar tai benamis gyvūnas, ar nuosavas. Nereikia palikuonių, kai nėra, tada nereikia jų mėtyti be reikalo. O tie, kurie jau yra sulaukėję, mano nuomone, reikėtų juos užmigdyti. Jie niekam nereikalingi, kam  juos kankinti. Prieglaudos pilnos ir  ateityje bus pilnos dar daugiau.

Eimantas: „Jei būtų galimybė – globočiau“
– Taip, globočiau. Dabar nuomojuosi butą, nuomininkai neleidžia turėti augintinių. Jei būtų leidžiama, įsigyčiau. Vienas iš variantų, kad beglobiai gyvūnai nesiveistų, reikia juos sterilizuoti. Patys šeimininkai turi būti atsakingi, tada jie nebus išmetami į gatvę.

Germina, Ieva, Loreta: „Nuo mažumės reikia ugdyti, kad gyvūnu būtina rūpintis“
– Priglausčiau beglobį gyvūną, o ne veislinį todėl, kad jam labiau reikalinga globa. Žmonių neatsakingumas lemia, kad jie yra išmetami į gatvę. Reikia ugdyti sąmoningumą, būtinas žmonių ugdymas šiuo klausimu. Nuo mažumės reikia ugdyti, kad gyvūnu būtina rūpintis ir jo negalima išmesti. Dabar jauni žmonės prisideda prie organizuojamų akcijų, atveža maisto beglobiams gyvūnams. Yra mokyklų, kurios moko, kad reikia rūpintis kačiuku ar šuniuku, jį prižiūrėti. Būna net ir festivaliuose ant maisto pakuočių parašyta, kad yra skiriama parama beglobiams gyvūnams.

Algirdas: „Neturiu sąlygų globoti beglobius gyvūnus“
– Dabar aš globoju savo mamą, neturiu sąlygų beglobiams gyvūnams. Žmonėms, kuriems nereikia gyvūno, nereikia jo įsigyti. Daugelis iš pradžių nori, o po to nebenori. Aš turėjau šunį, auginau jį 12 metų, neišmečiau jo į gatvę, kai sirgo. Rūpinausi iki pat jo mirties. Dabar auginu akvariumo žuvytes, papūgas.

Ingrida: „Aš neleidžiu skriausti gyvūnų“
– Globočiau, jei turėčiau galimybę. Reikėtų sterilizuoti beglobius gyvūnus, kad jie nesidaugintų. Perkant gyvūną reikia labai gerai apgalvoti, ar tu jį tikrai prižiūrėsi, ar bus galimybė išvesti į lauką, nupirkti maisto. Pati turiu du šunis. Abu labai myliu, rūpinuosi jais. Visai neseniai mano vieno šuns sulaužė būdą, tai tą žmogų padaviau į teismą ir jis man atlygino nuostolius. Aš neleidžiu skriausti gyvūnų.

Edita: „Reikia labiau atsižvelgti į atsakomybės jausmą“
– Globoju, ne vieną kartą į sodybą priklysta ir juos priglaudžiame. Iš prieglaudų dabar neimame. Turiu savo nuomonę apie gyvūnų globos įstaigas ir jų komunikaciją. Reikėtų labiau komunikuoti ne taip, kad priimkime draugą į namus. Labiau turėtų būti skiriama dėmesio tiems tėvams, kurie turi vaikų ir pagalvoja, kad gyvūną reikia padovanoti tik dėl atsakomybės ugdymo ar kaip mielą dovanėlę. O po to, kai tėvams ir vaikams jis atsibosta, juo yra atsikratoma. Reikia labiau atsižvelgti į atsakomybės jausmą.

Į viršų