Nuo lapkričio 1 d. Lietuvoje pradėjo darbą Respublikinis priklausomybės ligų centras (PLC). Šiaulių, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio  priklausomybės ligų centrai  virto filialais. Teigiama, kad įvykdyta reorganizacija padės užtikrinti kokybiškesnių, įvairesnių paslaugų teikimą asmenims, vartojantiems psichoaktyviąsias medžiagas, sumažinti laukimo eiles, sudaryti galimybę gauti reikiamas paslaugas ne tik didžiųjų miestų, bet ir atokesnių rajonų gyventojams.

Laikinu Respublikinio PLC vadovu yra paskirtas ligšiolinis Vilniaus priklausomybės ligų centro vadovas Emilis Subata, kuris šias pareigas eis iki kitų metų vidurio, kol bus paskelbtas konkursas centro vadovo pareigoms užimti.

Pokyčiai Lietuvoje pagal SAM
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad nuo 2017 m. lapkričio 1 d. pradėjo veikti Respublikinis priklausomybės ligų centras prie SAM, kuris teiks gydymo paslaugas asmenims, nesaikingai vartojantiems alkoholį, narkotines ir kitas psichiką veikiančias medžiagas, taip pat sergantiems kitomis priklausomybės ligomis. Patvirtintų pareigybių sąrašas sumažėjo 29 – tai leidžia sumažinti administracines ūkines išlaidas.

Pasinaudodami pertvarka ir su tuo susijusiomis socialinėmis garantijomis, darbą paliko keli Klaipėdoje ir Šiauliuose dirbę gydytojai. Tačiau 2018 m. padidintas įstaigos finansavimas sudaro galimybę pritraukti naujų specialistų. Be to, sujungus PLC bus galima pradėti spręsti gydytojų trūkumo problemą, pavyzdžiui, iki šiol Šiauliuose vietoj 3 pareigybių buvo užimta 0,5 gydytojo psichiatro etato. Taigi ir paslaugų kokybė, ir prieinamumas buvo pakankamai riboti.

„Dirbdami atskirai PLC iki šiol neturėjo vieningų darbo metodų, standartizuotų paslaugų, juos sujungus, šios problemos bus išspręstos. Visose gydymo įstaigose teikiamos paslaugos turi atitikti keliamus vienodus reikalavimus, tad šių centrų reorganizacija buvo būtina, siekiant suvienodinti teikiamas gydymo paslaugas visoje šalyje. Visi žmonės, kad ir kuriame Lietuvos krašte jie gyventų, turi teisę gauti mokslu pagrįstą priklausomybės ligų gydymą ir kokybiškas paslaugas“, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Komanda „suformuota“
Tačiau yra ne tik optimistinių nuotaikų – nė vieno PL centro vadovai, darbuotojai  dėl reorganizacijos entuziazmu netrykšta. Švelniai atsikratyta garbaus amžiaus gydytojų, slaugytojų.

Štai Šiaulių priklausomybės ligų centre kol kas niekas informacijos neteikia: administracijos nėra, darbuotojai gyvena nežinioje. Ilgametis centro vadovas Elmantas Pranas Zevertas iš pareigų atleistas.

Naujai sukurtos institucijos Respublikinio PLC (buvusio Vilniaus PLC) laikinasis vadovas Emilis Subata užtikrino, kad Šiaulių centras gydymo paslaugas atlieka įprastu ritmu, o dėl reorganizacijos permainų rekomendavo kalbėtis su personalo skyriaus administratore.

Pavyko sužinoti tik tiek: vadovas pasinaudojo galimybe išeiti užtarnauto poilsio. Viena gydytoja iš dirbusiųjų centre pasiliko dirbti. Priimtas 1 naujas gydytojas. Gydytojų turbūt nedaugės, nes Šiauliuose mažai gydoma ligonių, centras nedidelis. Taigi personalo užtenka, komanda suformuota, gydymo įstaiga  dirba stabiliai, sako Respublikinio PLC laikinasis vadovas.

O juk ilgametis Šiaulių priklausomybių ligų centro vadovas E. P. Zevertas prieš kelis mėnesius yra išsakęs nuomonę, kad nors optimizuoti priklausomybės ligų centrus būtina, nes jų finansavimas nepakankamas, tačiau pirmiausia būtina sugalvoti būdą, kaip jaunų specialistų prikviesti po studijų dirbti rajonuose, nes labai trūksta gydytojų. „Tikimės, jog universitetuose dirbantys profesoriai prisidės prie trūkstamų specialistų rengimo ir bus iškeltas kvalifikuotų specialistų atlyginimų klausimas – tik tada problemos bus išspręstos“, – tada sakė E. P. Zevertas.

Šiaulių priklausomybės ligų centras sėkmingai veikė 17 metų, nors specialistų trūko, o kai kurios gydymo paslaugos centrui buvo nuostolingos.

Reorganizavus centrus planuota daugiau dėmesio skirti paslaugų teikimui bendradarbiaujant su kitų įstaigų specialistais, tačiau  Šiauliuose taip buvo dirbama jau seniai.

Į viršų