Šiaulių miesto tarybos opozicinė frakcija „Už Šiaulius“ spaudos konferencijoje dėstė faktus apie Savivaldybėje, jų nuomone, priimtus netinkamus sprendimus, neva apgaudinėjamus Tarybos narius. Politikų teigimu, viešosios įstaigos Šiaulių futbolo akademijos steigimas vyksta pažeidžiant įstatymus, galimai nuslėpus informaciją.

Tarybos nariai suklaidinti?
Rugsėjo mėnesį vykusiame miesto Tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas panaikinti biudžetinę įstaigą Šiaulių futbolo akademija ir jos vietoje įsteigti tokiu pat pavadinimu viešąją įstaigą. Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Asta Lesauskienė, pristatydama sprendimo projektą ir atsakydama į Tarybos narių klausimus, minėjo, kad dėl tokios įstaigos steigimo teiravosi Konkurencijos taryboje, ar reikia šios institucijos išvados, nes nauja įstaiga vykdys ir tam tikrą ūkinę veiklą. Neva gavo žodinį paaiškinimą, kad išvados nereikia, nes įstaigos ūkinė veikla nebus labai intensyvi. Frakcijos seniūnas neseniai sužinojo, kad Savivaldybė buvo kreipusis ir raštu, tačiau Tarybos nariams atsakymas pateiktas nebuvo.

Dėl galimai neteisėto miesto politikų priimto sprendimo Seimo narys Valerijus Simulikas kreipėsi į Konkurencijos tarybą. Jos pirmininkas Šarūnas Keserauskas atsakė, kad Šiaulių miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą įsteigti akademiją nesilaikydama Konkurencijos įstatyme ir Konkurencijos tarybos nutarime numatytos procedūros, jos veiksmai neatitiko teisės aktų reikalavimų. Atsakyme taip pat pažymėta, kad Savivaldybė gavo šios institucijos raštišką paaiškinimą.

 „Savivaldybės administracijoje dirba visa krūva teisininkų, tačiau kuo toliau, tuo daugiau priimama neteisėtų sprendimų. Pradedant nuo darbuotojų atleidimų, baigiant Tarybos sprendimais. Tarybos nariai klaidinami, o paskui sakoma – taip balsavo politikai. Administracija neprisiima atsakomybės už nekokybiškai parengtus Tarybos sprendimus“, – sakė D. Michalenko.

Vyriausybės atstovė reikalauja sprendimą panaikinti
Frakcijos seniūnas pranešė, kad apie šią situaciją informuota ir Vyriausybės atstovė Šiaulių apskričiai Asta Jasiūnienė. Ji „Šiaulių naujienas“ informavo, kad jau pateikė miesto Tarybai teikimą panaikinti neteisėtą sprendimą.

„Jei steigiama institucija vien ugdytų vaikus, Konkurencijos tarybos leidimo nereikėtų. Dabar gi ji vykdys ir ūkinę veiklą – pardavinės bilietus, nuomos stadionus ir kt., todėl įsijungia Konkurencijos įstatymas“, – sakė A. Jasiūnienė.

Buldozeriu stumiamos permainos
Spaudos konferencijoje dalyvavusi Tarybos narė Regina Kvedarienė nerimavo, kas laukia 600 akademiją lankančių vaikų.

„Jei bus pripažinta, kad įstaigos steigimas neteisėtas, reikėtų persvarstyti ir biudžetinės įstaigos likvidavimo sprendimą. Procedūra jau prasidėjusi, reikėtų ją stabdyti, kol visi popieriniai dalykai spręsis“, – savo nuomonę išdėstė R. Kvedarienė.

Juozas Pabrėža ieško atsakymo, kodėl miesto valdžia taip skuba steigti viešąją įstaigą, kad tai netgi daro neteisėtu būdu. „Dar birželio mėnesį klausėme, kur dar du viešosios įstaigos dalininkai, nes steigėja viena pati Savivaldybė. Vicemeras J. Sartauskas komitete sakė, kad rugsėjį sugrįš su dalininkais. Rugsėjį sugrįžo – dalininkų nėra. Buldozeriu stumiama viešoji įstaiga. Tikslas, ko gero, vienas – atleisti direktorių Saulių Lesnicką“, – sakė politikas.

Dar kategoriškesnis buvo Seimo narys V. Simulikas.

„Labai gaila, kad vienasmeninis valdymo organas meras įsivėlė į asmenines kovas su įstaigų vadovais. Žiūrint procedūras, pažeidimus, žinome, kiek teismų pralošta, kiek pinigų išmokėta. Suprantu, labai sunku užmiršti nuoskaudas, kad tu nesugebėjai atleisti tau netinkamo vadovo teisėtai už nenuveiktus arba blogai nuveiktus darbus. Vienintelis variantas – viešoji įstaiga, kurią valdo Savivaldybė, kai tu gali steigėjo pagrindu laisvai nušalinti vadovą metų eigoje be argumentų.  Labai keistai atrodo, kad švietimo, neformaliojo vaikų ugdymo funkcijas atliekanti organizacija yra nebe švietimo įstaiga, o sporto“, – sakė parlamentaras.

Jam kilo klausimų dėl valstybės tarnautojų, rengusių viešosios įstaigos Šiaulių futbolo akademija sprendimo projektą, kompetencijos. Politikas sakė nenorįs šioje situacijoje kalbėti apie miesto merą A. Visocką, jei jis darė valstybės tarnautojams spaudimą, jie turės tai pasakyti.

„Pagal Konkurencijos tarybos išvadas ir Tarybos narių pasakojimą, suprantu, kad žmonės, ruošę projektą, nepadarė savo darbo: arba jie nekompetentingi, arba spaudžiami. Raštu kelsiu klausimą Vidaus reikalų ministerijos Valstybės tarnybos departamento atstovams, kad patikrintų valstybės tarnautojų kompetenciją dėl dokumentų rengimo, melavimo Tarybos nariams, informacijos nepateikimo arba pateikiant ją klaidingai. Čia mano, kaip Seimo nario, darbas bus padarytas“, – sakė V. Simulikas.

Jam stebint Savivaldybės darbą susidarė įspūdis, kad vyksta nuolatiniai įstatymų pažeidinėjimai. Seimo narys stebėjosi, kad prokuratūra negina viešojo intereso ir nesiekia patirtų nuostolių išreikalauti iš žmogaus arba žmonių grupės, kurie deda parašus, jog jie padengtų miesto biudžeto kaštus – apie 100 tūkst. eurų išmokėta atleistiems valstybės tarnautojams, įstaigų vadovams. Politikas priminė, kad „Delfino“ direktorius antrą kartą atleistas ir vėl vyks teismai.

Taip pat pažymėtina, kad didžiausią teismo priteistą sumą – apie 50 tūkst. Eur – Savivaldybė išmokėjo UAB „Šiaulių lyra“ taip pat už neteisėtus sprendimus. Nors verslininkai siūlė valdininkams ir politikams sudaryti taikos sutartį, toks pasiūlymas buvo atmestas ir Savivaldybė teismo sprendimu sumokėjo beveik dvigubai daugiau. Su šia bendrove ir dar keliomis tos pačios grupės įmonėmis dėl Savivaldybės neteisėtai priimtų sprendimų, o tiksliau – neveikimo, ir šiuo metu vyksta bylos nagrinėjimas Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme.

Tikslas – miestas, ne – meras ar Simulikas
Seimo narys akcentavo, kad kol vyksta mero kova su įstaigų vadovais naudojant Savivaldybės išteklius, per pusmetį iš miesto turėtų būti iškeltos 5 įstaigos.

Jis priminė Šiaulių universiteto istoriją. Praėjusią savaitę per bendrą dviejų komitetų posėdį buvo „atstovėti“ Vartotojų teisių apsaugos skyriai regionuose. Šiaulių krašto bičiulių parlamentinė grupė svarsto Maisto ir veterinarijos tarnybos, darbo biržos, Aplinkos apsaugos departamento filialų iškėlimą į Panevėžį.  

„Merams sakiau, baikite vietines kovas, nes greitai nebebus su kuo kovoti. Apskrities savivaldybių merai jau skambino, ėmė kelti bangas. Šiaulių miestas turi ką veikti ir be institucijų gynimo. O tai yra žmonės, darbo vietos, mokesčiai, miesto statusas. Šiauliai visada buvo universitetinis miestas, čia buvo pagrindinės apskrities institucijos ir nereikėjo žmonėms kiekvienu reikalu važiuoti į Vilnių ar kreiptis internetu, kai didelė dalis žmonių neturi tokių galimybių. Aš suprantu, nelengva, bet kartu galime padaryti. Ir nesvarbu, kad mes esame opozicijoje, bet tikslas bendras – miestas, o ne meras ar Simulikas“, – tikino politikas.

2017 09 27 05

Frakcijos „Už Šiaulius“ nariai ir Seimo narys V. Simulikas spaudos konferencijoje piktinosi neteisėtais Savivaldybės sprendimais.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų