Dar visai neseniai buvo manoma, kad žmogaus alergija tam tikriems maisto produktams gali būti nulemta jam esant dar motinos įsčiose. Tai sieta su tuo, kad motinos organizmas, tai yra ir jos valgomas maistas, nėštumo metu tiesiogiai veikia vaisių.

Ilgą laiką vyravo nuomonė, kad besilaukianti moteris ar kūdikį maitinanti mama, vengdama stipriai alergizuojančių maisto produktų, apsaugo kūdikį nuo alergijos tam tikriems maisto produktams ar bent sumažina tokios alergijos riziką.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Rūta Vėbrienė pateikia rekomendacijų, kurios paremtos naujausiais moksliniais tyrimais.

Vengti pripažintų alergizuojančiais produktų – netikslinga
Šiandienėse rekomendacijose besilaukiančioms kūdikio moterims rašoma, kad galima valgyti tokius alergizuojančiais laikomus produktus kaip pienas, žuvis, kviečiai ir kt., nebent pati nėščioji yra jiems alergiška. Nėra įrodymų, kad, vengiant minėtų produktų, galima apsaugoti kūdikį nuo alergijos.

Atsisakydama kai kurių produktų nėščioji gali tik pakenkti sau ir kūdikiui, nes gali negauti labai reikalingų maisto medžiagų. Pavyzdžiui, omega-3 riebalai, kurių gauname iš žuvies, labai reikalingi vaisiaus smegenims vystytis. Be to, šie riebalai II ir III nėštumo trimestrą gali sumažinti vaiko atopijos riziką.

Gydytoja R. Vėbrienė sako, kad naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog alergizuojančių maisto produktų vengimas nėštumo metu neapsaugo vaiko nuo atopinio dermatito per pirmus 18 gyvenimo mėnesių, o griežta motinos dieta reikšmingai susijusi su mažesniu vidutiniu vaisiaus svorio prieaugiu, taip pat turi įtakos priešlaikiniam gimdymui, mažesniam naujagimio svoriui.

Gydytoja R. Vėbrienė daro išvadą, kad vengti pripažintų alergizuojančiais produktų netikslinga, nes tai gali turėti neigiamą poveikį vaisiaus vystymuisi ir nesumažinti vaikų rizikos sirgti alerginėmis ligomis. Gydytoja rekomenduoja daugiau dėmesio sutelkti į maisto kokybę: turi būti valgomi kuo šviežesni ir natūralesni produktai. Valgomo maisto įvairovė ir kokybė – pirmiausia tai turi rūpėti būsimai motinai, galvojančiai apie savo kūdikio sveikatą.

Motinos pienas – antialerginė priemonė
Krūtimi maitinančioms motinoms galioja tos pačios rekomendacijos kaip ir nėščiosioms: jei bus vengiama alergizuojančiais laikomų maisto produktų, kūdikis gali negauti reikiamų maisto medžiagų, o nuo alergijų tai neapsaugos. Tyrimai rodo, kad nuo maisto alergijų apsaugo jau pats maitinimas motinos pienu.

Gydytoja R. Vėbrienė sako, kad kūdikiai, iki 3–4 mėn. maitinti vien motinos pienu, rečiau serga atopiniu dermatitu, o ilgesnis toks maitinimas mažina astmos riziką.

Nustatyta, kad kūdikiui šalia motinos pieno pradėjus duoti papildomo maisto, nereikia vengti alergizuojančiais laikomų produktų: karvės pieno, kiaušinių, žemės riešutų, kviečių, žuvies. Anksti įtraukus į vaiko maisto racioną tokius produktus, jo organizmas pamažu pradeda toleruoti  alergizuojančiu laikomą maistą.

Pavyzdžiui, tyrimais nustatyta, kad kūdikystėje vartojama žuvis  sumažina vaiko atopinio dermatito ir alerginio rinito riziką. Kanadoje atliktas tyrimas parodė, kad į kūdikių mitybą karvės pieną, kiaušinio baltymą ir žemės riešutus įvedus vėliau, šių produktų alergijos rizika padidėjo.

Gydytojos rekomendacijos
Medicinos diagnostikos ir gydymo centro alergologė ir klinikinė imunologė R. Vėbrienė apibendrino svarbius besilaukiančių ir kūdikius maitinančių moterų mitybos aspektus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir pateikė rekomendacijų:

omega-3 riebalai – II–III nėštumo trimestrą gali sumažinti atopijos riziką;

probiotikai – rekomenduotini nėščioms ir maitinančioms moterims, kurios turi didelę riziką susilaukti alergiško vaiko;

vitaminas D – rekomenduojama stebėti ir palaikyti normalų kiekį;

alergizuojantys maisto produktai – kiaušinių, pieno, žemės riešutų, žuvies vengti nėštumo metu, bet maitinant motinos pienu vengti nereikia;

maitinimas motinos pienu – tęsti, kiek leidžia galimybės.

Parengta pagal MDGC

Į viršų