Seimo nariai Valentinas Mazuronis ir Laimontas Dinius net nedalyvavo svarstant jų pačių pateiktas įstatymo pataisas, kurias į šipulius sumalė teisininkai.
Redakcijos archyvo nuotr. 
Mykolas DEIKUS
Fiasko Seime patyrusi „Daušiškių kapinių koalicija“ nusprendė kapines įrenginėti „legaliai“. Tačiau nežino, ką daryti su prisipirktomis žemėmis ir ar naują detalųjį planą netorpeduos kuris nors iš sklypų kaimynų. 
 
Prieš balsavimą iš Seimo posėdžių salės išgaravo ir kapinių gynėjai.
 
Seimas pataisoms nepritarė
 
Joninių išvakarėse Seimas svarstė Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisas, kurias pateikė keli Seimo nariai, tarp kurių buvęs šiaulietis Valentinas Mazuronis bei Laimontas Dinius. 
 
Kaip ir buvo spėjama, Seimas pataisų nusprendė netvirtinti – alternatyviu balsavimo perdavė svarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Tai reiškia, kad šioje Seimo sesijoje įstatymo pataisos greičiausiai nebus spėta apsvarstyti. Be to, komitetas projektus vertina teisės aspektais. Kadangi Seimo Teisės departamento išvada buvo neigiama, nesitikima ir kitokio komiteto sprendimo.
 
Išdalijo publikacijas
 
Balsavimo išvakarėse įstatymo pataisoms nepritarė ir Sveikatos reikalų komitetas, nors, šaltinių teigimu, Savivaldybės atstovai itin stengėsi paveikti šiame komitete dirbančius bendrapartiečius.
 
Šaltinių teigimu, daugeliui Seimo narių apsispręsti padėjo prieš pat posėdį politikams išplatintos laikraščių publikacijos, kuriose detaliai aprašomos Daušiškių kapinių peripetijos. Tai – ir įstatymų pažeidimai, ir buvusio Šiaulių mero Genadijaus Mikšio uošvei išmokėta kompensacija, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimas dėl eksmero elgesio. 
 
Autoriai išgaravo
 
Pataisos buvo skirtos pažeidimams, planuojant Daušiškių kapines, įteisinti, o pataisų pageidavo dabartinis Šiaulių meras Justinas Sartauskas. Būtent jis prašė seimūnų paramos, kad būtų galima steigti skandalais aplipusias kapines didesnes negu leidžia įstatymas.
 
Dieną, kai buvo svarstomos įstatymo pataisos, jų autoriai L. Dinius ir V. Mazuronis darbavosi Seime. L. Dinius „nunyko“ po rytinio posėdžio, o V. Mazuronis buvo užsiregistravęs ir vakariniame posėdyje. Tačiau, sprendžiant iš registracijos įrašų, prieš balsuojant už pataisas taip pat kažkur dingo.
Kitas šiaulietis Seimo narys Andrius Šedžius, kuris drauge su V. Mazuroniu viešai išpeikė šiauliečius Seimo narius Valerijų Simulik ir Edvardą Žakarį nesirūpinant kapinių reikalais, tądien Seime nepasirodė.
 
V. Simulik ir E. Žakaris alternatyviame balsavime pasisakė už tai, kad įstatymo pataisos būtų perduotos svarstyti ne Ekonomikos, o Teisės ir teisėtvarkos komitetui.
 
Bandys tartis
 
Susidariusią padėtį vakar spaudos konferencijoje komentavo Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius. Jo žodžiais, bus bandoma tartis su kauniečiu, kuris apskundė kapinių detalųjį planą ir teisme laimėjo. Iki 60 hektarų išsiplėtus kapinėms kauniečio sklypas pateko į apsaugos zoną, todėl žmogus prarado bet kokią galimybę vystyti ūkinę veiklą, statyti pastatus ar pelningai parduoti žemes. 
 
Kaunietį žadama kviesti į Savivaldybę ir mėginti išsiaiškinti jo poziciją – ką darys toliau.
 
Rengs naująjį planą
 
Panašu, kad miesto valdžia jau prarado viltį įstatymo pataisą „prastumti“ Seime, todėl nusprendė nebelaukti ir rengti naują detalųjį planą. Vyriausiojo administracinio teismo neteisėtu pripažintas senesnysis detalusis planas mokesčių mokėtojams kainavo penktadalį milijono litų.
 
V. Damulevičiaus teigimu, Šiaulių rajono savivaldybės jau paprašyta parengti detaliojo planavimo sąlygų sąvadą – bus rengiamas naujas detalusis planas. Šį kartą tokioje teritorijoje, kurią numato įstatymas – 40 hektarų.
 
Kol kas miesto valdžia nežino, ką darys su likusiais beveik dvidešimčia hektarų, už kuriuos jau sumokėta. V. Damulevičius svarsto, gal šią teritoriją panaudoti sanitarinei zonai ir taip išvengti konfliktų su kaimynais. Nors nėra tikras, kad rengiant detalųjį planą kaimyninių sklypų savininkai nepateiks naujų pretenzijų.




Į viršų