„Iš pradžių negalėjau patikėti: mano dukra rūko žolę, svaiginasi alkoholiu, nors jai tik  keturiolika. Kai tokius dalykus išgirdau iš kaimynės, buvau pasiruošusi  akis iškabinti, – guodėsi šiaulietė  Renata. – Ko jai trūko? Ir išpuošta, ir pasikalbame dažnai, ir pažymiai neprasti, mokytojai nesiskundžia. Tiesa, šiemet dažniau su draugais vakaroja, kartais grįžta, kai aš jau miegoti susiruošus. Atrodė, kas čia blogo?“

Dažna tėvų reakcija – neigimas
Vaiko teisių apsaugos specialistai neretai susiduria su panašia tėvų reakcija: sunku patikėti, kad būtent jų vaikui taip galėjo nutikti.

,,Ne paslaptis, kad narkotikai ir alkoholis tampa prieinami paaugliams, net mažamečiams. Tokių vaikų gyvenimui kyla didžiulė grėsmė ir to negalima nepastebėti, nieko nedaryti, – rašoma Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) pranešime. –  Ir nuostabu, ir kartu nenuostabu, kad tėvai, sužinoję, jog vaikas vartoja kvaišalus, būna šokiruoti, ima neigti šią realybę, lyg atsiprašinėti, kad tai galėjo nutikti tik kartą ar porą.“

Vieniems tėvams tai iš tikro būna naujiena, kitiems, deja, labiau rūpi jų pačių statusas, bijo, kad aplinka nesužinotų apie šeimos gėdą, treti ir patys stikliuką pakilnoja, todėl didelio pavojaus neįžvelgia.

Neretai tėvai būna praradę artimą ryšį su vaiku, kartais trūksta psichologijos žinių. Barimais, gėdinimu, bausmėmis vargu ar ką nors pakeisi. Kai tėvai nebegali padėti savo vaikui, reikia specialistų pagalbos.

Ankstyvosios intervencijos programa
,,Vaikų gyvenimas turi būti šviesus ir pilnas kuo geriausių patirčių, kvaišalai negali griauti vaikų gyvenimo, o kai taip nutinka, visi, kas gali, turi susitelkti, kad padėtų vaikams, išgelbėtų juos šioje bėdoje“, – Šiaulių visuomenės sveikatos biuro ir Šiaulių apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistų pasitarime teigė Šiaulių apskrities VTAS patarėja Šiaulių mieste Jolanta Žukauskienė.

Pagalba vaikams, patekusiems į kvaišalų pinkles yra. Šiaulių mieste nuo 2018 m. veikia Ankstyvosios intervencijos programa, skirta rizikingos elgsenos jaunuoliams (14–21 metų), kurie eksperimentuoja ar nereguliariai vartoja psichoaktyviąsias medžiagas (išskyrus tabaką), bet nėra nuo jų priklausomi. Programa trunka iki 10 valandų, kalbamasi su jaunuolio tėvais ir pačiu jaunuoliu tiek programą pradedant, tiek ją apibendrinant.  

Per pokalbius, praktinius užsiėmimus, žaidybines interaktyvias veiklas  jaunuoliai motyvuojami nevartoti kvaišalų. Be to, dalyviai mokomi elementarių visuomenės taisyklių, bendravimo etikos, pavyzdžiui, nevėluoti į susitikimus, gerbti grupės narių ir vadovų nuomonę, patyrimus. Garantuojamas konfidencialumas: neklausinėjama, kur jie mokosi, kur gyvena, su kuo draugauja. Niekas čia „neskaito pamokslų“, nemoralizuoja ir nesmerkia. ,,Iš pernai pagalbos grupes lankiusių 20 jaunuolių, tik du programos nebaigė dėl įvairių priežasčių. Kiti rado motyvacijos baigti programą, o tai jau didelis pasiekimas“, – laikraščiui sakė Visuomenės sveikatos biuro specialistė Diana Gedminienė.

Bėdų galima išvengti bendromis jėgomis
Pagalbos grupėse vaikai atsiveria, paaiškėja ir daugiau su svaiginimusi susijusių  problemų. „Vaikai puikiai žino, kur kvaišalų įsigyti, dažnai iš neturėjimo ką veikti pakliūva į „tiekėjų“ pinkles, net gali būti reketuojami, reikalaujant  esamų ar tariamų skolų, – sako Visuomenės sveikatos biuro specialistė D. Gedminienė. – O tėvai dažnai nė neįtaria, į kokią bėdą jų atžala grimzta.“

Pasak specialistės, į kvaišalų pinkles, tikėtina, įsivelia daug daugiau vaikų, nei oficialiai sužinoma. Programose dalyvaujantys paaugliai kalba, kad įkliūva tie, kurie nespėja pabėgti nuo policijos, mokytojų, tėvų, arba nemoka slėptis.

Beje, į programą dažniau ateinama per tarpininkus, per institucijas. Tėvai kreipiasi retai, nors informacijos yra net ant mieste važinėjančių autobusų.

Specialistė ragina šeimas nesibaiminti ir kreiptis pagalbos į Visuomenės sveikatos biurą arba VTAS, nes pagalba suteikiama anonimiškai, veiklos vykdomos bendradarbiaujant su pedagoginės psichologinės tarnybos specialistėmis.

D. Gedminienė viliasi, kad tie vaikai, kurie baigę Ankstyvosios intervencijos programą ima lankyti sporto užsiėmimus, susiranda sau ir draugams naudingos bei įdomios veiklos, atitolsta  nuo kvaišalų ir alkoholio.

Į viršų