Šiaulių miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje aptartos priemonės koronaviruso grėsmei mažinti. Ekspertai priėmė nemažai sprendimų, susijusių su pasikeitimais miesto sveikatos įstaigų veikloje bei viešajame gyvenime.

Pasirengę atlikti savo funkcijas
Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje daugiau ligos atvejų nėra užfiksuota. Keturiems tūkstančiams Lietuvos gyventojų duoti nurodymai izoliuotis nuo visuomenės viruso inkubaciniam periodui.

„Taikomos prevencinės priemonės Lietuvos oro uostuose, laikytina, davė rezultatą. Mes žinome tuos žmones, su kuriais reikia kontaktuoti, jie yra instruktuojami, kaip reikėtų elgtis, tačiau kiti srautai, deja, yra natūraliai vykstantys. Kadangi veikia Šengeno zona, Europos lygiu jokių sprendimų nepriimta, kad tarp valstybių būtų atstatoma pasienio kontrolė, tokių dalykų tikrai nėra“, – kalbėjo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas Antanas Bartulis.

Jis patikino, kad visos miesto sveikatos priežiūros įstaigos, jų specialistai yra pasirengę atlikti savo funkcijas ir suvaldyti situaciją. Turi visas būtinas tam priemones, jų gauna pakankamai.

Užsiminė, kad jei Respublikinei Šiaulių ligoninei taptų per sudėtinga organizuoti įtariamų viruso mėginių paėmimą ir pristatymą tyrimams, Ekstremalių situacijų komisijos sprendimu, tuo užsiimtų ir Centro poliklinikos komanda.

Izoliuoti asmenys neliks be maisto
Komisijos pirmininkas atkreipė dėmesį, kad visos Lietuvos savivaldybės, kuriose buvo nustatyti koronaviruso atvejai, įpareigotos organizuoti pagal poreikį namuose izoliuotiems asmenims visą reikiamą socialinę pagalbą, aprūpinimą maistui bei kitomis būtiniausiomis priemonėmis.

„Priimtas sprendimas, kad šią funkciją atliks Socialinių paslaugų centras“, – sakė A. Bartulis.

Tai reiškia, kad izoliacijos laikotarpį namuose leidžiantys gyventojai, kurie neturi artimųjų, neliks be būtiniausių maisto produktų. Ekstremalių situacijų komisija nusprendė, kad pagalbą tokiems šiauliečiams suteiks Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų centras. Dėl tokio poreikio Socialinių paslaugų centras gaus informaciją iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.

Miesto švietimo įstaigose, anot komisijos, įsigalios tokia tvarka, kaip ir gripo epidemijos metu. Tai yra, dėl augančio mokinių sergamumo gripu ar kitomis infekcijomis (įskaičiuojant ir saviizoliacijoje esančius moksleivius) bus galima uždaryti ne tik atskiras klases, bet ir mokyklas.

„Komisija priėmė sprendimą taikyti numatytą priemonių planą, tik šiek tiek modifikavo vieną punktą, kuriame kalbama, kad mokykloje galima spręsti užsiėmimų nutraukimo klausimą, jeigu mokyklos dėl gripo arba dėl ūminės viršutinio kvėpavimo takų infekcijos nelanko daugiau nei 20 proc. vaikų. Prie šio punkto mes pridėjome dar vieną požymį, kad užsiėmimų nutraukimo klausimą galima spręsti ir dėl taikomos saviizoliacijos“, – paaiškino Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas.

Rekomenduoja nesilankyti renginiuose
Vykusiame ekstremalių situacijų komisijos posėdyje itin daug diskusijų kilo dėl masinių renginių organizavimo. Pasak A. Bartulio, komisijos nuomone, nauji renginiai neturėtų būti organizuojami, todėl priimtas sprendimas viešose miesto erdvės numatomiems renginiams nebeišduoti leidimų. Jau turintiems leidimus organizatoriams rekomenduojama renginių atsisakyti, o gyventojams – susilaikyti nuo tokių renginių lankymo.

„Gindami gyventojų interesus, jiems sakome, kad neitų į tuos renginius ir būtų saugūs“, – akcentavo A. Bartulis.

Komisija taip pat nusprendė rekomenduoti uždarose patalpose neorganizuoti renginių, kuriuose numatomas žiūrovų ir dalyvių skaičius viršytų 500 žmonių. Tokius renginius siūloma atidėti vėlesniam laikotarpiui.

Šis reikalavimas pirmiausia palies Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos renginius, nebevyks planuotas muzikinis spektaklis „Gimiau pačiu laiku“ Šiaulių arenoje. Nutarta, kad bus organizuojama tik iškilminga Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Prisikėlimo aikštėje. Visus didesnius renginius šiauliečiai turėtų vertinti kaip padidintas galimybes virusų (ne tik koronaviruso) plitimui. Esant būtinybei organizuoti sportines varžybas, jos galėtų būti rengiamos ir be žiūrovų dalyvavimo.

Šiaulių miesto meras oficialiu raštu jau kreipėsi į renginių organizatorius, primygtinai prašydamas įvertinti nepalankią epideminę situaciją.

„Griežtai rekomenduoja imtis visų būtinų prevencinių veiksmų ir sustiprinti masinio susibūrimo patalpų vėdinimą, valymą, dezinfekciją, sudaryti sąlygas dezinfekuoti rankas, užtikrinti prieš ir po renginių lankytojų informavimą apie asmens higienos priemones, apsaugančias nuo viruso plitimo“, – teigiama mero Artūro Visocko rašte. Meras taip pat informavo, kad keičiantis situacijai dėl koronaviruso paplitimo, gali būti uždrausti ir privatūs renginiai.

Ragina dažnai plauti rankas
Primintina, kad Lietuvoje nustatytas tik vienas koronaviruso atvejis. Virusas nustatytas 39 metų šiaulietei, kuri lankėsi konferencijoje Veronoje, Italijoje. Ištyrus jos artimųjų ir kitų asmenų, su kuriais kontaktavo moteris, mėginius tyrimų rezultatai buvo neigiami.

Tyrimai dėl koronaviruso Lietuvoje atliekami kasdien. Vienu metu galima ištirti apie 70 mėginių dėl koronaviruso. Šiuo metu per parą ištiriama apie 30 mėginių iš 5 infekcinių ligoninių: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio.

Valdžios institucijos ragina gyventojus nepasiduoti panikai. Vis dėlto žmonėms rekomenduojama dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, vėdinti patalpas.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, rankų plovimas yra svarbiausia profilaktinė priemonė, norint išvengti plintančių virusinių infekcijų. Rankas reikėtų plauti dažnai ir kruopščiai su vandeniu ir muilu bent 20 sekundžių. Jei muilo ir vandens nėra, taip pat galima naudoti alkoholio pagrindu pagamintą rankų antiseptiką su ne mažiau kaip 60 proc. alkoholio.

Dėl sparčiai plintančio naujojo koronaviruso Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja laikinai nevykti į Kiniją, Šiaurės Italijos Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus. Taip pat rekomenduoja laikinai nevykti į du Pietų Korėjos miestus – Tegu ir Cheongdą.

Siekiant suvaldyti situaciją, trijuose Lietuvos oro uostuose vykdoma keleivių, atvykusių iš koronaviruso rizikos zonų, patikra. Keleiviams dar lėktuvuose išdalijamos anketos, kuriose būtina nurodyti asmens bei kontaktinius duomenis, rizikos šalyje praleistą tikslų laiką. Šiems keleiviams ir jų bagažui oro uostuose skirta atskira zona, kur matuojama asmenų temperatūra, dezifekuojamos rankos, teikiama visa su koronavirusu ir jo prevencija susijusi informacija.

Visi atvykę asmenys yra registruojami ir 2 savaites stebimi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų. Jiems taip pat rekomenduojama 2 savaičių saviizoliacija. Siūloma dirbti ar mokytis nuotoliniu būdu iš namų, nesant tokios galimybės – kreiptis į Nacionalinio visuomenės sveikatos centrą dėl nedarbingumo organizavimo.

2020 03 04 10

Specialistai yra pasirengę atlikti savo funkcijas ir suvaldyti situaciją.
Zitos KATKIENĖS nuotr.

 

Į viršų