Vasaros šiluma mus visus išvilioja į gamtą, miesto skverus ir parkus, bet pravažiavus Šiaulių gatvėmis akivaizdu, kad ne visur teritorijos tvarkingai nušienautos, kai kur žolė – beveik  iki juosmens, nors iki birželio 1 d. pirmasis pjovimas jau turėjo būti atliktas. Gyvenamųjų namų kvartaluose, 20 metrų apie daugiabučius, žaliuoja daili veja, tačiau protarpiais iki pat vėlyvo rudens  lieka styroti žolė. Tai ne tik gadina estetinį vaizdą: visi žinome, kad aukštos žolės pavėsis – puiki erkių veisykla.

 Į ,,Šiaulių naujienų“ klausimus  apie tai, kokia tvarka šienaujamos žaliosios miesto zonos, atsakė Šiaulių miesto savivaldybės Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vyr. specialistė Lilija Vaičeliūnienė.

Šienaujama pagal planą
Pasak vyr. specialistės, pagrindinius miesto plotus pjauna UAB „Ecoservice projektai“. Iš viso prie gatvių ir skveruose pjaunama 1 245 925 kv. m teritorijos bei 218 950 kv. m parkų. Miesto žali plotai pjaunami pagal suderintą mėnesio grafiką. Poreikiui esant žali plotai pjaunami ir pagal papildomus užsakymus. Šiemet  pradėta pjauti nuo gegužės 7 dienos. Pirmiausia pjaunama aplinka prie gatvių ir žaliosios juostos (pradedant nuo didesnį intensyvumą turinčių gatvių), toliau – kitos bendro naudojimo teritorijos, skverai, parkai.

Vaikai be galo džiaugiasi Gytarių parke prie kalnelio pastatyta pilimi, įrengta žaidimų aikštele. Tačiau parkas dažniausiai nušienaujamas tik vasarai baigiantis. Aukštoje žolėje pavojus tyko ir nerūpestingai bėginėjančių vaikų ir augintinių. Ko gero, panašiai atrodo ir kitos nuo miesto centro nutolusios vietos.

L. Vaičeliūnienė sakė, kad šiemet planuojama parkus šienauti kas mėnesį. Gytarių parkas buvo nušienautas gegužės pradžioje, antrąsyk planuojama pjauti žolę iki birželio. vidurio.  Gytarių parke pasodinta ąžuoliukų, šienavimas tapo sudėtingesnis, nes reikia sodinukus išsaugoti. Specialistė teigė, kad šiemet iš esmės tvarkomas Dainų parkas, bendromis gyventojų ir Savivaldybės pastangomis išnaikinti šabakštynai, šiukšlynai. Nemažas dėmesys skiriamas Talkšos ežero aplinkai.

„Užmirštos“ zonos: kas ieškos šeimininkų?
Į Aido g. 7 gyventojų nusiskundimą, kad kelerius metus iš eilės paliekamas nešienautas ruožas netoli jų namo, specialistė atsakė, kad prie „Akropolio“ didelis sklypas priklauso privačiam asmeniui, Savivaldybė jo nešienauja. Mieste yra ne viena tokia teritorija, kuri turi savininkus ir jie atsakingi už priežiūrą, pvz., teritorija tarp Tilžės ir Aido gatvių, Aido-Gegužių g. kampas, Aido-Dainų g. kampas, Architektų-Gegužių g. kampas ir t. t. Senas apleistas sodas tarp K. Korsako g. ir Karaliaučiaus g. taip pat yra privatus sklypas.

Dalį teritorijų, kurios nėra įtrauktos į nuolat prižiūrimų teritorijų sąrašą, prižiūri gyventojai, dirbantys pagal visuomenei naudingos veiklos programą, kurią administruoja Švietimo centras. Šie žmonės pjauna žolę laisvoje valstybinėje teritorijoje, kurioje nesuformuoti sklypai, bei teritorijose, kurios įsiterpusios tarp daugiabučių namų. Pasitaiko, kad kilus ginčams dėl prižiūrimo ploto ribų, kai kurios teritorijos  lieka nenupjautos.

Daugiabučių namų teritorijas privalo prisižiūrėti patys gyventojai ar jų paskirti atstovai.

Savivaldybės specialistai sako,  kad gyventojai turėtų apsišarvuoti kantrybe – šiemet Savivaldybė prižiūri didesnį žaliąjį plotą, todėl ir darbai užtrunka ilgiau. Dėl bendro naudojimo nenupjautų žolės plotų galima kreiptis į Miesto ūkio ir aplinkos skyrių.

Į viršų