Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) surengtoje spaudos konferencijoje buvo pristatytos ne tik pagrindinės problemos, bet ir nauja įranga bei žadami pokyčiai keliuose.

Pagrindinėmis problemomis policijos pareigūnai įvardijo ne tik neblaivius vairuotojus, bet ir jų pasirinktą nesaugų greitį bei naudojimąsi mobiliaisiais telefonais. Pamažu pradedami vykdyti pakeitimai keliuose, kurie turėtų sumažinti dėl to įvykusius eismo įvykius. Taip pat nauju triukšmo matuokliu bus matuojamas motociklų keliamas triukšmas, o greitį ir alkoholinius gėrimus mėgstantys vairuotojai turėtų išlikti budrūs ir per daug nesidžiaugti, jog nuimti greičio matuokliai, nes policijos pareigūnai vis tiek kitais būdais fiksuos jų greitį bei blaivumą.

Vairuotojų ne patirtis ar neįvertinta situacija – skaudžių eismų įvykių pasekmė
Šiaulių AVPK viršininkas Ramūnas Sarapas pasakojo, jog yra projektas, pagal kurį Šiauliuose bus atnaujintos visos esamos kameros. Taip pat bus įsigyta ir naujų. Tai planuojama įgyvendinti iki šių metų pabaigos. Praėjusiais metais buvo sutarta dėl sudėtingų vietų, kai kurios gali būti, kad nebus afišuojamos, o kai kurios bus aiškiai matomos. Tačiau Šiaulių AVPK viršininkas R. Sarapas akcentavo, kad vis dėlto didžiausia problema išlieka neblaivūs vairuotojai.  

„Visuomenės prašome, kai kyla bet koks įtarimas dėl vairuotojų blaivumo, skambinti 112.

Pagal galimybes komentuokite važiavimo kryptį, tačiau nesiimkite aktyvių veiksmų, pavyzdžiui, suiminėti, nes gali ne tik įvykti eismo įvykis, o ir žmonės nukentėti. Informacija apie nuimtus greičio matuoklius atrišo žmonėms rankas ir pasijautė kaip ant sparnų. Tačiau nepamirškite, kad automobilis turi keturis ratus, o oro sąlygos kiekvieną dieną labai drastiškai keičiasi. Vairuotojų nepatirtis ar neįvertinta situacija yra skaudžių eismų įvykių pasekmė. Prašytume visuomenės laikytis kelių eismo taisyklių, nes greitis mieste yra ribojamas. Turite įvertinti vairavimo kultūrą, savo vairavimo galimybes, nepamiršti, kad gatvėse pilna tiek pagyvenusių žmonių, tiek vaikų, todėl būtina į visus atkreipti dėmesį“, – pasakojo Šiaulių AVPK viršininkas R. Sarapas.

Šiauliuose šviesoforų įrengimas turėtų sumažinti juodąsias dėmes
Šiaulių AVPK Kelių policijos tarnybos viršininkas Robertas Radavičius pasakojo, jog šių metų vasario mėnesį buvo išimti visi stacionarūs greičio matuokliai, liko tik sektoriniai greičio matuokliai. Policijos pareigūnai pastebėjo tendenciją, jog išimti greičio matuokliai pakylėjo vairuotojus, jie važiuoja drąsiau, kai niekas nebematuoja jų greičio.

„Tačiau nepaliekame šios situacijos tekėti sava tėkme. Turime vieną rankinį lazerinį greičio matuoklį. Rankinis lazerinis matuoklis fiksuoja tik vieno automobilio greitį. Yra vienas mobilusis greičio matuoklis, kurį visi žino ir pažįsta, bet vis tiek važiuoja. Greičio matuoklis gali būti ne tik pareigūnų rankose, jis gali būti pusiau matomas, pavyzdžiui, tik matuoklis, o pareigūnas kažkur šalia. Dirbame ne vieno pobūdžio metodais. Tikrai vairuotojai kartais nustemba, kai po savaitės ar kelių paštu gauna protokolą su nuobauda. Mes šios situacijos neapleisime, greitis bus matuojamas tiek Šiaulių mieste, tiek visoje apskrityje.

Šiaulių mieste yra 47 juodosios dėmės, o mūsų tikslas yra jas kuo greičiau padaryti baltosiomis dėmėmis. Baltupėnų ir Tilžės gatvių sankryžoje iš pradžių bandėme minimalias priemones įrengti, bet tas nepadėjo, žmonės buvo žalojami, vairuotojai nepaisė taisyklių, todėl buvo įrengtas šviesoforas. Tikimės, kad dėl šio šviesoforo ten eismo įvykių bus mažiau. Gardino ir Aido gatvių sankryžoje taip pat yra tragiška situacija. Tikimės, kad artimiausiu metu ten bus įrengti pakeitimai. Turėtų atsirasti šviesoforas, kad būtų akivaizdi nauda. Juodųjų dėmių yra ir kitose vietose, pavyzdžiui, Tilžės ir Gegužių gatvių sankryžoje, Tilžės ir Statybininkų gatvių sankryžoje, Dubijos ir Serbentų gatvių sankryžoje. Tikimės, jog ateityje jos bus saugesnės“, – pasakojo Šiaulių AVPK Kelių policijos tarnybos viršininkas R. Radavičius.

Šiaulių AVPK viršininkas R. Sarapas paminėjo belgų pavyzdį, kai greičio matuoklis buvo įrengtas net šiukšlių konteineryje. Tačiau, jo nuomone, reikia važiuoti atsakingai, net juokaudamas sakė, jei yra papildomų pinigų, juos galima skirti policijos biudžetui.

Šiaulių AVPK viršininkas R. Sarapas paminėjo dar vieną itin opią problemą. Tai – naršymas mobiliuosiuose telefonuose.

„Laimėjome karą su diržų prisisegimu, tačiau dėl naršymo mobiliuosiuose telefonuose šiuo metu yra labai bloga situacija. Naršymas mobiliuosiuose telefonuose prilygsta vairavimui neblaiviam. O tuo metu tu net nematai, kas vyksta aplinkui. Todėl baudžiame labai griežtai ir iš pareigūnų šioje situacijose sulauksite labai mažai tolerancijos“, – dar vieną problemą įvardijo Šiaulių AVPK viršininkas.

Motociklų keliamą triukšmą fiksuos triukšmo matuoklis
Šiaulių AVPK viršininkas R. Sarapas teigė, jog artėjant pavasario, vasaros sezonui keliuose atsiras motociklininkai. Daugelis gyventojų yra nepatenkinti jų keliamu triukšmu, todėl buvo įsigytas triukšmo matuoklis. Taip bus galima greičiau identifikuoti triukšmą, nes tik iš ausies nustatyti, kiek tas motociklas garsiau ar tyliau dirba, nelabai yra įmanoma.

Šiaulių AVPK Kelių policijos tarnybos viršininkas R. Radavičius teigė, jog miegamuosiuose rajonuose bus siekiama pažaboti motociklų keliamą triukšmą. Bus daromi du matavimai: vienas –  aplinkos matavimas, o kitas – konkrečios transporto priemonės matavimas.

„Šie matavimai reikalingi todėl, jog nesidubliuotų transporto priemonės triukšmas su aplinkos triukšmu. Taip pat turime naują alkoholio matuoklį, kuris yra efektyvi ir gera priemonė. Tai yra momentinis vairuotojo patikrinimas, kai tikriname ar tam tikro asmens iškvėptame ore yra alkoholio. O jei norime nustatyti promiles, tuomet turime pasiimti kitą alkoholio matuoklį, nes šis promilių nerodo. Šiuo nauju alkoholio matuokliu žymiai greičiau patikrinsime vairuotojus“, – pasakojo Šiaulių AVPK Kelių policijos tarnybos viršininkas R. Radavičius.

Šiaulių AVPK pareigūnai sukūrė šaunamąjį ginklą
Lietuvos policijos mokyklos Profesinių įgūdžių valdybos 3-iojo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Grigonis pristatė naujus ginklus, kurie palengvins policininkų darbą.

Pirmasis yra 9 mm pistoletas kulkosvaidis, anot vyriausiojo specialisto S. Grigonio, tai yra šveicariškas įrenginys, kuris ir dirba kaip šveicariškas laikrodis. Šiame įrenginyje yra adaptuotas policijos karabinas, šaudantis 9 mm šoviniais. Šaudoma yra labai taikliai, nors kulka yra maža, tačiau žala yra nemaža. Dėl to ir ginklas yra vadinamas pistoletu kulkosvaidžiu, nes šaudo pistoletiniais šoviniais ir automatine ugnimi. Dėtuvės yra adaptuotos ir ne tik mažesniam kiekiui šovinių, bet ir didesniam bei slaptam naudojimui.

Kitas įrenginys yra Šiaulių AVPK kūrinys. Be ginklo tai būtų paprastas metalo ir plastiko gabalas, o jei kažkas tokį rastų ar pavogtų, nežinotų ką daryti. Tačiau įstačius pistoletą, yra šturmo šautuvas.

„Balistinės savybės jo nepasikeičia, bet ergonominės ir taiklumo savybės labai stipriai pakyla. Ant šio įrenginio uždėjus prožektorių, kolimatorių, lazerį, dėtuvę su 30 šovinių, gauname modernų ir galingą ginklą. Automatinė ugnis policijos darbe yra netoleruojame ir nerekomenduojama.

Policininkai yra mokomi šaudyti taikliai ir pavieniais šūviais, kad pataikytų ir įvykdytų tai, ką nori. Rinkoje šie ginklai kainuoja apie 2,5 tūkst. eurų, pistoletas – apie 600–800 eurų, konverteris su visa įranga kainuoja apie 1 tūkst. eurų“, – pasakojo Lietuvos policijos mokyklos Profesinių įgūdžių valdybos 3-iojo skyriaus vyriausiasis specialistas S. Grigonis.

Gelbėjimo įrankių rinkinys palengvins policininkų darbą
Lietuvos policijos mokyklos Profesinių įgūdžių valdybos 3-iojo skyriaus vyresnysis specialistas Mindaugas Kriščiokaitis pristatė gelbėjimo įrankių rinkinį, kurį turi turėti kiekvienas policijos ekipažas.

„Šis rinkinys yra užplombuotas, kad nedingtų pačios priemonės. Gelbėjimo įrankių rinkinyje yra specialus žibintuvėlis, kuris yra pritaikytas dirbti konkrečiuose įvykiuose ar situacijose, turime darbo pirštines, kad nebūtų bijoma išsitepti rankas ar panaudoti darbuose su virve, turime vienkartinius antrankius, pavyzdžiui, kuriuos galima būtų panaudoti masinėse riaušėse.

Būna, kai pareigūnui reikia kažkur nusileisti, kažką ištraukti ar kažką pasiekti, tam yra skiriamos specialios  30 m ilgio virvės, kurias galima jungti ir su kitomis virvėmis, jei neužtenka ilgio.

Į rinkinį įeina ir specialus kastuvėlis, kuris naudojamas tada, kai reikia kažką pakasti ar nukirsti, naudingos yra ir specialios žnyplės, kurios naudojamas tada, kai kažkas yra tam tikroje patalpoje užsiblokavę ar įstrigę. Taip pat įeina laužtuvas, kuris skirtas kažką patraukti, atidaryti ar ištraukti, taip pat kirvukas, kurio bet kada gali prireikti. Tai yra toks rinkinys, kuris palengvina policininko darbą ekstremaliose situacijose. Policijos pareigūnas ne tik atlieka savo pareigas, bet ir žymiai efektyviau padeda žmonėms“, – pasakojo Lietuvos policijos mokyklos Profesinių įgūdžių valdybos 3-iojo skyriaus vyresnysis specialistas M. Kriščiokaitis.

Šiaulių AVPK viršininkas R. Sarapas teigė, jog gelbėjimo įrankių rinkinys yra geros kokybės, kurio kaina siekia apie 800 eurų. Tai nėra patys profesionaliausi įrankiai, tačiau Šiaulių AVPK viršininkas R. Sarapas tikisi, kad ateityje jų kokybė pagerės.

2019 03 06 20

Lietuvos policijos mokyklos Profesinių įgūdžių valdybos 3-iojo skyriaus vyresnysis specialistas M.  Kriščiokaitis pristatė gelbėjimo įrankių rinkinį, kurį turi turėti kiekvienas policijos ekipažas. Autorės nuotr. 

Į viršų