Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička, mažiau nei prieš metus iš Kauno atvykęs dirbti į Šiaulius, įrodė savo – Šiauliuose galima kaunietiškomis kainomis išnuomoti nekilnojamąjį turtą. Šiaulių miesto politikai palaikė pavaduotojo iniciatyvą ir nusprendė išnuomoti Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre (Aido g. 18) 35,67 kv. m patalpas. Administracija kaip niekada operatyviai surengė nuomos konkursą. Gauta kaina pribloškė ne tik politikus, bet ir nekilnojamojo turto ekspertus. Kilo klausimas, tai kiek tada mes permokame už vaistus?

Nuomos kaina pranoko Kauno pavyzdį
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas M. Velička spaudos konferencijoje pranešė, kad konkurso pradinė nuomos kaina buvo 45 Eur už kv. m. Netikėtai patiems organizatoriams buvo gauta net 12 pasiūlymų. Mažiausia pasiūlyta nuomos kaina siekė 76 Eur už kv. m, didžiausia – 204 Eur.

„Tikėjausi pagal Kauno pavyzdį 80-90 Eur, tokios kainos nesitikėjau“, – stebėjosi net ir pats iniciatyvos autorius.

Tiesa, M. Velička patvirtino, kad didžiausią kainą pasiūlęs ir konkursą laimėjęs dalyvis pasirašyti nuomos sutartį atsakė. Antrojoje vietoje esančio dalyvio kaina ketvirčiu mažesnė – 147,19 Eur. Paaiškėjo, kad pasiūlymų gausą galėjo lemti tai, kad vienas ir tas pats farmacijos tinklas per susijusias įmones pateikė po kelis pasiūlymus.

„Atsisakęs pasirašyti nuomos sutartį dalyvis nepaaiškino motyvų, bet, mano žiniomis, jis per akcininkus buvo sietinas su antrosios vietos laimėtoju“, – paaiškino M. Velička.

Šis atsisakymas juridiniam asmeniui kainavo dalyvio mokestį 4815 Eur, kuris liko Savivaldybei. Pirmadienį turėtų būti pasirašoma patalpų nuomos sutartis su antrojoje vietoje likusio pasiūlymo teikėju – UAB „Nemuno vaistinė“ iš Kauno, valdančia vaistinių tinklą „Camelia“.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas skaičiavo, kad pasirašius sutartį nuomos kaina per mėnesį sudarys 5200 Eur, per metus – 63 tūkst. Eur ir per 3 metų sutartinį nuomos terminą – 190 tūkst. Eur.

„Tai yra pirmas toks konkursas, kai mes išėjome į atvirą rinką ir pasitikrinome kainą. Pamatėme, kad rinkos kainos yra toli gražu nuo to, ką mums prognozavo visokie tariami specialistai ir kitokie žinovai“, – kalbėjo M. Velička.

Per mėnesį gautų daugiau, nei dabar gauna per metus
Pavaduotojas taip pat sakė, kad pasiklausė konkurso dalyvių, kokią jie mokėtų kainą už 60 kv. m patalpų nuomą vaistinei Centro poliklinikoje. Anot pavaduotojo, keli verslininkai pasakė, kad jokių problemų nemato mokėti 200 Eur už kv. m.

„Kitaip tariant, už vaistinės patalpas Centro poliklinikoje mes galėtume gauti apie 12 tūkst. Eur per mėnesį ir 144 tūkst. per metus. Mes netenkame tokių pajamų. Dabar „Valerijono“ vaistinė mums moka 660 Eur per mėnesį ir 7920 Eur per metus. Viena mėnesinė įmoka galėtų būti didesnė, nei gausime per metus“, – skaičiavo Savivaldybės atstovas, primindamas, kad praėjusių metų pabaigoje Taryba neleido nuomoti Centro poliklinikos vaistinės patalpų su pradine nuomos kaina 45 Eur už kv. m per mėnesį, o pratęsė dvejiems metams nuomos sutartį su „Valerijono“ vaistine po 11,58 Eur už kv. m. Už tai įmonė buvo įpareigota organizuoti pagrindinėje savo vaistinėje darbą naktimis.

„Tai kelia susirūpinimą dėl ažiotažo, dėl tam tikrų politikų, kurie Taryboje yra nebe pirmą kadenciją, ir dėl tam tikrų politinių veikėjų, kurie aktyviai dalyvavo svarstant šį klausimą. Man susidaro vaizdas, kad tai yra neskaidru. Nemaloniai atrodo iš šono, kai yra proteguojamas vienas juridinis asmuo, kai eilę metų imamasi aktyvių veiksmų, kad jis išlaikytų patalpas už ypatingai mažą kainą. Kas galėtų paneigti, kad tam tikri politikai, kurie užsiėmė protegavimu, gavo personalinę naudą“, – rėžė M. Velička.

Jis tikino gerai atsimenąs, kad „Valerijono“ metinės pajamos yra 900 tūkst. Eur, o sumokamų mokesčių suma 3,5 tūkst. Eur. Jis paskaičiavo, kad pelno marža siekia vos 0,05 proc., ir teigia, jog tokio verslo nereikia daryti. „Arba tu jo nemoki daryti, arba tai yra neskaidru“, – reziumavo.

Pamokys ne tik vietinius, bet ir Sveikatos apsaugos ministeriją
M. Velička davė nurodymų ne tik politikams, verslininkams, bet ir nekilnojamojo turto ekspertams, viešai komentavusiems, kad 45 Eur už kv. m Šiauliams yra kosminė komercinių patalpų nuomos kaina, o reali siekia 20-30 Eur. „Pats laikas būtų nuvažiuoti į kvalifikacijos kėlimo kursus“, – džiaugdamasis savo sėkme siūlė pavaduotojas.

Pakalbinti vienos didžiausių šalyje nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ nekilnojamojo turto ekspertai vaistinės patalpų nuomos dydžio taip pat buvo nustebinti. Jie kalbėjo, kad tai Šiauliams ypač didelė kaina, tačiau pastebėjo, kad poliklinikoje vaistinė gali turėti ypač jai naudingas prekybos vaistais sąlygas.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas informavo, kad pinigai, kurie už vaistinės patalpų Dainų PSPC nuomą pateks į miesto biudžetą, bus panaudojami sveikatinimo paslaugų gerinimui, investicijoms į pastato infrastruktūrą ir remontą, nors lėšas skirsto ne administracija, o miesto Taryba.

M. Velička sakė, kad išgirdę viešoje erdvėje pasakymų, jog Sveikatos apsaugos ministerija Respublikinėje Šiaulių ligoninėje esančioms dviem vaistinėms patalpas nuomoja vos po kelis eurus už kv. m, nusprendė pamokyti Sveikatos apsaugos ministeriją, kaip ligoninė galėtų generuoti gerokai didesnes pajamas, o ministerija turėtų persižiūrėti savo tvarkas, kaip nuomojamos patalpos ir ar tai yra skaidru.

Tai kiek permokame už vaistus?
M. Veličkos priekaištai dėl „Valerijono“ vaistinės protegavimo galimai palietė mero pavaduotoją Justiną Sartauską, nes jis teikė miesto Tarybai sprendimą pratęsti šiai vaistinei patalpų Centro poliklinikoje nuomą už mažesnę kainą.

„Kalbėjomės su politikais, matyt, laikas daryti sveikatos apsaugos ministrui pareiškimą, tai kokią kainą už vaistus moka žmonės, jei vaistinių tinklai gali mokėti šitokią nuomos kainą. Mes dabar kalbėjome apie elingo statybą. 1 kv. m naujos statybos kainuos apie 600 Eur. Tai per 4 nuomos mėnesius galima pastatyti naują pastatą. Ar tai adekvati nuoma?

Galėčiau pacituoti vieną buvusį premjerą, kad badmečiu ir duonos kainą galima užkelti iki „superinės“. Ši situacija taip ir atrodo. Jei dauguma verslo laikosi iš 5 proc. pelno, tai kokie yra vaistinių tinklų pelnai? Nagrinėjama verslininkų įtaka valstybei, tai viena iš sričių yra čia.

Konstitucijoje įrašyta, kad žmogaus sveikata – prioritetas. Tai kiek tie eiliniai žmonės permoka už vaistus? Manau, per tokias nuomos kainas ši problema apsinuogino. Tai kur čia ta nauda?

Mes įvertinsime administracijos direktoriaus pavaduotojo M. Veličkos politikavimą ir priekaištus Tarybos nariams. Tai yra valstybės tarnautojo mestas akmuo politikams ir mes jį turėsime pakelti“, – sakė vicemeras.

2018 05 31 21

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas M. Velička: „Tai yra pirmas toks konkursas, kai mes išėjome į atvirą rinką ir pasitikrinome kainą. Pamatėme, kad rinkos kainos yra toli gražu nuo to, ką mums prognozavo visokie tariami specialistai ir kitokie žinovai.“
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų