Gegužės 11–13 dienomis Šiauliuose vyraus vieno ryškiausių visų laikų miesto asmenybių filosofo Stasio Šalkauskio idėjos. Dvi dienas vyks konferencija, kurioje pranešimus skaitys ne tik žymūs mūsų šalies intelektualai, bet ir pasaulinio lygio pranešėjai. S. Šalkauskio išminties šventės pagrindinis akcentas – filosofo vardo premijos sugrąžinimas į miesto kultūrinį gyvenimą. Vienas iš šventės vakarų bus skirtas ir geriems darbams – intelektualaus humoro vakaro metu už bilietus surinktos lėšos bus skirtos vėžiu sergantiems vaikams paremti.

Tradicija atgimsta po 7 metų pertraukos
Šiauliuose atkuriama S. Šalkauskio premija. Kaip spaudos konferencijoje informavo miesto mero pavaduotojas Justinas Sartauskas, tokia premija gyvavo dar iki Lietuvos nepriklausomybės atgavimo, tačiau ji buvo įteikta 4 išeivijos atstovams.

Lietuvos kultūros fondo Šiaulių krašto taryba pažymėti iškiliems mokslo, meno, tautinės kultūros puoselėtojams, kilme arba darbais susijusiems su Šiaulių kraštu ir savo veikla tęsiantiems S. Šalkauskio darbus, įgyvendinantiems jo idėjas nuo 1991 m. premiją įteikdavo kas dvejus-trejus metus. Šis įvykis buvo siejamas su gegužės 16 d. minimu filosofo gimtadieniu. S. Šalkauskio premija įvertinta 10 ryškių asmenybių, tarp kurių filosofas ir politikas Romualdas Ozolas, prezidentas Valdas Adamkus, filosofas Leonidas Donskis, archivyskupas Sigitas Tamkevičius, miesto garbės pilietis menotyrininkas Vytenis Rimkus ir kt. 2011 m. premija įteikta paskutinį kartą.

Lietuvos kultūros fondo valdybos pirmininkas Hubertas Smilgys pakomentavo, kad premijos įteikimas sustojo, nes buvo susikoncentruota į S. Šalkauskio raštų, knygos apie jį leidybą.

„Simboliška, kad S. Šalkauskio išminties šventė prasidės jo vardo gimnazijoje. Planuojame, kad atgaivintą premijos tradiciją perims Savivaldybė, o konkrečiai – S. Šalkauskio gimnazija“, – pranešė mero pavaduotojas J. Sartauskas. Premijos vertė – 1500 Eur. Anksčiau premijai reikalingą sumą „surankiodavo“ fondas, tačiau dabar šį finansinį įsipareigojimą perėmė Savivaldybė.
 
Premiją skyrė prof. A. Jokubaičiui
H. Smilgys papasakojo, kad susirinkusi atnaujinta Lietuvos kultūros fondo, Šiaulių krašto kultūros fondo S. Šalkauskio premijos skyrimo komisija iš 15 pretendentų išrinko šių metų nominantą. Gegužės 11 d. vakarą „Saulės“ koncertų salėje iškilmingo renginio metu premija bus įteikta Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Politikos teorijos katedros vedėjui Alvydui Jokubaičiui. Jo mokslinio darbo sritis – politikos ir moralės filosofija.  

„Profesorius A. Jokubaitis giliomis mokslinėmis įžvalgomis, kurios atremtos į katalikiškas nuostatas, moralės aktualizavimą,  čia ir dabar atitinka S. Šalkauskio gyvenimo idealus, todėl rekomenduoju jį pristatyti S. Šalkauskio vardo premijai“, – savo rekomendacijoje rašė filosofo šeimos atstovė Ritonė Šalkauskienė. Ji pabrėžė, kad tai asmenybė, turinti labai aukštą mokslinį lygį, aktyviai, įtaigiai formuojanti jaunuosius Lietuvos inteligentus, o jo paskaitos teikia gilias įžvalgas tiek plačiu moksliniu istoriniu aspektu, tiek dabarties aktualijomis.

Labdaringas renginys vėžiu sergantiems vaikams paremti
Vicemeras J. Sartauskas atkreipė dėmesį, kad S. Šalkauskio premiją sugrąžina ir su jo vardu bei idėjomis susijusio renginio idėją iškėlė jaunas žmogus – mero pavaduotojas Audris Narbutas.

„S. Šalkauskis – tai didžiulis miesto turtas. Šiauliuose yra daug intelektualių žmonių ir šis renginys, tikiuosi, sulauks jų dėmesio“, – sakė mero patarėjas.

S. Šalkauskio išminties šventė prasidės gimnazijoje surengta diskusija apie filosofo idėjų aktualumą šiandien. Diskusijoje dalyvaus dr. Vytautas Ališauskas ir dr. Seimo narys Mantas Adomėnas.

Po pietų Šiaulių universiteto bibliotekos salėje vyks konferencija „Kultūros filosofija ir prigimtinė teisė“.  Kaip sakė A. Narbutas, profesoriaus skirtas intelektualinis festivalis išsiskirs ir tuo, kad jame dalyvaus ir pirmą kartą Šiauliuose bei Lietuvoje lankysis tokie iškilūs mąstytojai kaip Princetono bei Navaros universitetų profesorius Jose Colen bei ilgametis Oksfordo universiteto dėstytojas, šiuo metu vadovaujantis Tomo Moro institutui (Londonas) Andrew Hegarty. Paskaitos bus tiesiogiai verčiamos iš anglų į lietuvių kalbas. Greta šių pasaulyje žinomų mąstytojų, savo įžvalgomis dalysis ir tokie žinomi Lietuvos intelektualai, kaip Vytautas Radžvilas, naujasis premijos laureatas Alvydas Jokubaitis, Vladimiras Laučius, Gitanas Nausėda, Eduardas Eigirdas, Vygantas Malinauskas, Vincentas Vobolevičius, Vytautas Ališauskas ir kiti.

Gegužės 12 d. vakare organizatoriai kartu su labdaros paramos fondu „Rimanto Kaukėno paramos grupė“ kviečia į labdaringą intelektualaus humoro vakarą „Saulės“ koncertų salėje. Pasirodys publikos mylimi aktoriai Algirdas Dainavičius, Giedrius Arbačiauskas, Aušra Štukytė, Ramūnas Cicėnas. Už bilietus gautos lėšos bus skirtos vėžiu sergančių vaikų gydymui.

„S. Šalkauskio idėjos sklido kartu su konkrečiais darbais, todėl yra noras ir šiame renginyje padaryti gerą konkretų darbą“, – komentavo A. Narbutas.

Paskutinę šventinio renginio dieną po šv. Mišių Šiaulių katedroje, kur giedos valstybinis choras „Polifonija“, bus lankomas S. Šalkauskio kapas.

Be Savivaldybės, S. Šalkauskio gimnazijos, Lietuvos kultūros fondo Šiaulių krašto tarybos šventinį trijų dienų renginį organizuoti padeda Šiaulių universitetas, S. Šalkauskio filosofinės minties draugija, Šventojo Kazimiero ordinas. S. Šalkauskio išminties šventė turi net tris globėjus – vyskupą Eugenijų Bartulį, Kauno arkivyskupą Sigitą Tamkevičių ir merą Artūrą Visocką.

Lietuvos kultūros fondo pirmininkas, džiaugdamasis būsimu renginiu, sakė: „S. Šalkauskio idėjų aktualumas šiandienos pasauliui neginčytinas. Net neabejoju, kad jei rimčiau įsiklausytume į S. Šalkauskio mintis, Lietuva taptų stipresne šalimi.“

2018 05 02 18

S. Šalkauskio išminties šventės organizacinės grupės nariai spaudos konferencijoje pabrėžė šio renginio unikalumą.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų