Kovo pradžioje Šiaulių  S. Sondeckio menų gimnazijoje vyko EPTA  XXXVII Lietuvos pianistų konferencija seminaras-praktikumas. Jį kasmet organizuoja vis kita menų mokykla ar konservatorija. Šiauliuose šalies pianistai renkasi kas penkerius metus. Tikslas – suburti fortepijono pedagogus ir jų mokinius, kad pabendrautų ir pasidalintų gerąja patirtimi bei pasiekimais.

EPTA – kelias į meistriškumą
Seminarą-praktikumą pradėjo jo sumanytojas prof. Kęstutis Grybauskas. Jo kūrybinė veikla, anot seminaro koordinatorės Marijos Kaubrienės, – visus įkvepiantis pavyzdys kaip save realizuoti sulaukus garbaus amžiaus. Už nuopelnus Lietuvai Kęstutis Grybauskas apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi. Profesorius ne tik eina į sceną koncertuoti, bet ir sėkmingai kuria muziką. Pianino mokytoja ekspertė M. Kaubrienė džiaugėsi, kad ir šįkart nemažai mokytojų gavo iš profesoriaus dovanų tik ką išleistus jo natų rinkinius solo bei ansambliniam atlikimui.

Buvo malonu stebėti, kaip džiugiai profesorius sveikinasi, bendrauja su Šiaulių ir kitų miestų pedagogais – kaip savas. Profesorius papasakojo, kad seminarus su kolegomis  rengia kasmet 5 miestuose, paeiliui: Šiauliuose, Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje, Panevėžyje. Šiauliuose tokie mokymai vyksta jau aštuntą kartą. Iš viso šalyje  vyko 37 seminarai.
K. Grybauskas neslėpė džiugesio: „Mes visi  tą darbą dirbame 37 metus, nė vienų nepraleidome. Siekiame, kad vieni kitus pažintume, nesidrovėtume vieni kitų, pasidalytume idėjomis, džiaugtumės vieni kitais. Viliuosi, kad suteikiame naujų kūrybinių impulsų šių miestų ir jų apskričių muzikos mokykloms. Dirbant klasėje kyla visokių idėjų. Toli gražu ne visi jas išgirsta – tik mokiniai. O čia išgirstame visi, gerąsias naujoves paskleidžia mūsų lektoriai.“  

Profesorius prisipažino, kad Šiauliai – labai savas miestas. „Ne tik dėl to, kad iš čia kilo nemažai žymių muzikų.

Šiauliuose vyko antrasis seminaras (pirmasis Vilniuje), sudarėme įstatus, įsteigėme Lietuvos fortepijono asociaciją. Esame tarptautinės asociacijos nariai (Europen Piano Teachers Association – EPTA). Kiekviena Europos šalis jau turi tokį partnerį. Turime būti atviri, tarnauti pianistų kultūros ugdymui, šalies kultūrai. Taip lengviau pasikviesti lektorių iš kitų šalių, visų pavardžių neišvardyčiau, bet į tą ratą įsijungė mūsų pedagogai. Jie veda seminarus ne tik Lietuvoje. Turime ką pasakyti. Kai steigėme asociaciją 1982 m., siekėme suartinti visus ir kad mūsų pedagogai galėtų vesti „master class“ seminarus. Mes tai pasiekėme, be galo džiaugiuosi.“

Kūryba ir pedagogika – gyvenimo būdas
Apie savo kūrybinę veiklą K. Grybauskas prasitarė šiek tiek pajuokaudamas: „Esu kūrybinėse atostogose. Mano tikslas ne tik parašyti muziką, turiu suspėti atiduoti tai, ko išmokau per 80 metų, bandau parodyti visuomenei. Esu dabar laisvas menininkas. Koncertuoju nelabai daug, bet šiandien būtinai grosime. Bus labai mielas trio: Laimutė Mameniškytė, Aurelija Seliavienė ir aš.“

Prof. K. Grybauskas yra paskelbęs daugybę mokslinių-metodinių straipsnių, publikavo autorinę  knygą, sudarė, redagavo ir publikavo metodinių straipsnių rinkinius, publikavo mokslinių konferencijų tezių leidinius, lietuvių kompozitorių kūrinių rinkinius fortepijonui solo ir fortepijoniniam ansambliui. Išleido savo paties transkripcijų fortepijoniniams ansambliams, vienam ir dviem fortepijonams – šešioms ir aštuonioms rankoms – rinkinių.

K. Grybauskas yra daugelio lietuvių kompozitorių kūrinių vienam ir dviem fortepijonams keturioms, šešioms ir aštuonioms rankoms pirmasis atlikėjas. Išleido plokštelių, retrospektyvinį Liudos ir Kęstučio Grybauskų fortepijoninio dueto kompaktinį diską,  įrašė kompaktinę plokštelę, kurioje įtraukti kūriniai fortepijonui šešioms rankoms. Padarė fondinius įrašus Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai.

Profesorius K. Grybauskas kasmet veda fortepijono ir fortepijoninio ansamblio meistriškumo kursus Lietuvoje ir užsienyje. K. Grybausko fortepijono, fortepijoninio ansamblio, koncertmeisterio klasę baigė daug  įžymių Lietuvos ir užsienio pedagogų, atlikėjų, tarptautinių konkursų bei Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatų.

Paklaustas, kaip vertina, kad daugelis Lietuvos menininkų išvyksta gyventi svetur, profesorius atsakė: „Nepykstu, kad pianistai, ir mano mokiniai, groja užsienyje, jie vis tiek  atstovauja Lietuvai. Ir man tenka atvažiuoti jų paklausyti. Daug jaunų muzikantų tobulėja, čia mūsų seminaras irgi prisideda. 37 metai – ne juokas. Lietuva maža šalis, reikia, kad muzikantai pavažinėtų, svetur pasitobulintų, mums naujienų parvežtų. Smagiausia, kad dar nė iš vieno neišgirdau, kad užtenka, to seminaro nebereikia. Kol entuziazmas neišblėso, gyvuosim. Gyvenimo būdas toks.“

Lektoriaus darbas seminare – išgirsti, pastebėti, patarti
Šiais metais su I–IV gimnazijos klasių pianistais iš visos Lietuvos dirbo VDU Muzikos akademijos docentas Donaldas Račys. Pianistas D. Račys yra  tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas, vadovauja fortepijono katedrai Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje. Pianistas ne kartą koncertavo Vokietijos, Italijos, Danijos, Rusijos klausytojams, su Lietuvos kameriniu orkestru darė įrašus Lietuvos radijui. D. Račys veda fortepijono meistriškumo pamokas, yra kviečiamas kaip respublikinių ir tarptautinių konkursų žiuri narys.

M. Kaubrienės teigimu, S. Sondeckio menų gimnazijai atstovavo ir sėkmingai pasirodė II gimnazijos klasės mokinės Kotryna Vasarė Katinaitė (mokytoja M. Kaubrienė) ir Kamilė Kaučikaitė (mokytoja R. Sližienė).

Maestro D. Račys prieš seminarą prisipažino, kad labai jaudinasi, nes pirmą kartą dirbs su vyresniaisiais muzikantais. „Man didelė garbė ir atsakomybė, įdomu, kaip pavyks rasti kontaktą ne tik su muzikantu, bet ir su klausytojais.

Kiekviena atvira pamoka sukelia jaudulį, – sakė doc. D. Račys.– Iš anksto pasirengęs mokinys groja, jo klausydamas turi pagauti visus niuansus: ką pasiūlysi, kaip išspręsite  techninius dalykus, ką patarsi tobulinti ir kaip. Tuo pačiu metu  bendradarbiaujame su visa auditorija. Klausytojai ne eiliniai, svarbus ne tik žodis –  kiekvienas judesys, gestas, prasprūdusi pastaba...  Vyksta bendradarbiavimas, apsikeitimas nuomonėmis. Mokytojai seminare taip pat tobulėja.“
Apie kūrybinius planus D. Račys neatviravo. Neseniai grįžo iš koncertų Lenkijoje, dažnai koncertuoja Lietuvoje, šiuo metu teigė užsiėmęs įrašais.

Didžiausia sėkme muzikas laiko savo studentų pasiekimus. „Pedagogika užima (negaliu sakyti – atima) daug laiko. Labiausiai džiaugiuosi studentų branda, kai jie tampa tikrais muzikantais. Džiugesio daug suteikia man darbas su jaunais žmonėmis.“

Auga moksleivių ir mokytojų profesionalumas
Su jaunesnio amžiaus Šiaulių krašto pianistais dirbo Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokytoja ekspertė, meno daktarė Gabrielė Kondrotaitė.

Pianistė koncertavo solo ir su kameriniais ansambliais Lietuvoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Slovėnijoje, Moldovoje. Nuo 2005 m. veda meistriškumo kursus, dalyvauja respublikinių konkursų vertinimo komisijų darbe. G. Kondrotaitės mokiniai  aktyviai  koncertuoja, yra respublikinių ir tarptautinių konkursų Čekijoje, Slovakijoje, Italijoje, Latvijoje, Estijoje, Danijoje, Lenkijoje, Lietuvoje laimėtojai, tęsia studijas Lietuvos bei Europos aukštosiose mokyklose.

Daug naudingų patarimų ir kūrybinio įkvėpimo, anot M. Kaubrienės, iš jos sulaukė S. Sondeckio menų gimnazijos  jaunosios pianistės: Austėja Čiužaitė (mokytoja I. Tautkuvienė), Danielė Daukšaitė (mokytoja R. Sližienė), Janina Bartulytė (mokytoja I. Kudinova) ir Gabija Roduner (mokytoja L. Mameniškytė).

Pedagogų koncertas
Įvyko ir pedagogų koncertas, sulaukęs didelio klausytojų dėmesio ir šilto palaikymo. Programą vedė ir šventinę nuotaiką kūrė mokytoja R. Sližienė. S. Sondeckio menų  gimnazijai atstovavo net 3 koncertiniai numeriai: su prof. K. Grybausko trio grojo mokytoja L. Mameniškytė, visi su malonumu klausėsi mokytojų Viktorijos Gurejevos ir Irinos Tautkuvienės dueto.  Klausytojus užbūrė 6 rankomis atliktas kūrinys, kurį skambino mokytojos M. Kaubrienė, Violeta Daknienė ir L. Mameniškytė.

Po koncerto vyko jaukus ir šiltas mokytojų bei mokinių pabendravimas, kurio metu pristatant skaidres  peržvelgta EPTA konferencijų istorija, prasidėjusi 1982 metais.

2018 03 16 10

Seminaro lektoriai ir organizatoriai.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

2018 03 16 11

Doc. D. Račys negaili patarimų moksleiviams.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų