Receptu pasidalijo Raimondas V. – draugas socialiniuose tinkluose, šiuo metu gyvenantis ir dirbantis Norvegijoje. Kai pirmąkart pamačiau šį receptą, jis pasirodė kažkoks „netikras“. Gal todėl, kad įpratome matyti valgių receptus su daugybe sudėtinių dalių. Šitokiame kontekste virta skumbrė atrodo labai jau kukliai, kaip Pelenė didikų puotos tarpduryje. Tačiau smalsumas nugalėjo. Paragavęs supratau, kad ir šitas patiekalas turi teisę „gyventi“ bei yra vertas dėmesio, ypač jeigu mėgstate arba jeigu daktarai jums rekomenduoja valgyti daugiau jūros produktų.

Pradėkime. Geriausia naudoti šviežias žuvis. Bet tiks ir šaldytos – čia ne Norvegija. Čia net už gėlavandenes lydekas prekybcentriuose mokame pasakiškus pinigus, kai tuo tarpu Norvegijoje jos visai nevertinamos ir laikomos parazitinėmis žuvimis... Papuolusios į tinklus lydekos išsvaidomos iš karto už borto, kaip kad mūsų meškerės broliai išmėto jiems užkibusius pūgžlius. Bet visa tai Norvegijoje, o mes, lietuviai, būdami turtingiausi Europoje, galime ir už ašakų pilną žuvį mokėti kaip už lašišą arba eršketą...

Grįžkime prie recepto. Šviežiai pagautą skumbrę reikia išskrosti, pašalinti galvą bei uodegos peleką, nuplauti ir supjaustyti į 4–6 gabalus, padruskinti. Palaikyti porą valandų vėsioje vietoje.

Tada į puodą įpilti apie 1,5 litro vandens, įmesti keletą lauro lapų, juodųjų pipirų, kelis kvapiuosius pipirus, vieną kitą česnako skiltelę ir išvirti. Nuo užvirimo momento sumažiname liepsną ir verdame ne daugiau kaip 10 minučių. Žuviai to gana. Na, nebent toji būtų milžinė...

Tiekiame pabarstę smulkintais žalumynais, citrinų skiltelėmis.

Skanus bei sodrus gaunasi ir sultinys, kuriame skumbrė virė. Jo nedera išpilti. Įpjaustykite į sultinį mažą pluoštelį krapų ir patiekite su batonu arba baltos sumuštinių duonos skrebučiais. Pirštelius aplaižysite!

Į viršų