Šiaulių apygardos teismas vakar paskelbė du nuosprendžius dėl narkotinių medžiagų neteisėto įsigijimo ir kitų nusikalstamų veikų. Apie tai informavo teismo atstovas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas. Abu nuosprendžiai dar gali būti skundžiami Apeliaciniam teismui.

Narkotikai internetu
Šiaulių rajono gyventojas, besimokantis Šiauliuose, Steponas V. nusprendė įsigyti narkotinių medžiagų internetu. 1998 m. gimęs vaikinas 2016 m. gruodį savo asmeniniu kompiuteriu užsisakė iš Vokietijos apie 15,5 g. amfetamino, prašydamas siuntą atsiųsti jo asmeniniu adresu. Pirkėjas už 152 Eur įsigijo elektroninės valiutos – bitkoinų ir taip sumokėjo už užsakytą kontrabandinę prekę. Narkotikams atkeliavus į  Vilniaus teritorinės muitinės pašto postą, siuntą sulaikė muitininkai.

Kaltinamasis vienu užsakymu neapsiribojo ir 2017 m. sausį iš tų pačių tiekėjų Vokietijoje užsisakė dar 2,43 g psichotropinės medžiagos MDMA, kuri atkeliavusi į Lietuvą ir vėl pateko į tą pačią muitinę. Kadangi buvo nurodytas asmeninis gavėjo adresas, teisėsaugininkams pirkėją išsiaiškinti nebuvo sunku.

Kaltinamasis neteistas, mokosi, prisipažino ir gailėjosi dėl savo veiksmų, todėl teismas baudžiamą bylą nagrinėjo, atlikęs sutrumpintą įrodymų tyrimą. Teismas už narkotinių medžiagų kontrabandą ir įsigijimą asmeniniam naudojimui kaltinamajam skyrė 2 metus ir 2 mėnesius laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant vieneriems metams.

Šalia kontrabandinių cigarečių – ginklai ir narkotikai
Šiaulietis Simonas Z. 2017 m. pareigūnų buvo sulaikytas, kai kitam asmeniui priklausančiu automobiliu „Mersedes“ gabeno kontrabandines cigaretes. Pareigūnams atlikus kratas, 1989 m. gimusio vyro garažų bendrijoje esančiose patalpose buvo rasta 15734 pakelių kontrabandinių cigarečių, kurių vertė rinkoje 44 618 tūkst. Eur, du dujiniai šaunamieji ginklai, denatūruoto etilo alkoholio skiedinys, 58,35 g. narkotinės medžiagos – kanapių ir netikras asmens pasas.

Nors kaltinamasis anksčiau jau buvo du kartus už smulkius nusikaltimus teistas, savo kaltę pripažino, gailėjosi, siekia įsidarbinti (lankosi Darbo biržoje). Šiaulių apygardos teismas, atlikęs sutrumpintą įrodymų tyrimą, už neteisėtą narkotinių priemonių įsigijimą platinimo tikslais, neteisėtą šaunamųjų ginklų laikymą, dokumentų klastojimą, namų gamybos alkoholinių gėrimų laikymą ir cigarečių kontrabandą kaltinamajam skyrė 1 metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant trejiems metams. Neteisėtai įgyti ir laikyti daiktai konfiskuoti. Konfiskuotas turėjo būti ir automobilis, tačiau jis priklauso ne kaltinamajam, todėl jam teks sumokėti valstybei automobilio vertę – 1200 Eur.

Į viršų