Gražiuose renginiuose miesto valdžios atstovai deklaruoja, kaip rūpinasi miesto smulkiuoju ir vidutiniu verslu, skatina jo vystymąsi, rengia paskatinamuosius konkursus ir pan. Realybė kiek kitokia. Šiaulių centro poliklinikoje filialui patalpas besinuomojančiai „Valerijono“ vaistinei miesto Savivaldybės administracija sugalvojo nuomos mokestį padidinti beveik 4 kartus. Neva tokia rinkos kaina. Nekilnojamojo turto agentūros vadovas sako: kosmosas.

Vaistinėje – edukacija, istorija, sveika mityba...
Besigydantys Šiaulių centro poliklinikoje šiauliečiai turi galimybę ten pat esančioje vaistinėje įsigyti ir vaistų. Poliklinikoje daug metų veikė vietinės nedidelės vaistinės „Valerijonas“ filialas. 60 kv. m patalpas vaistinė nuomojosi iš miesto Savivaldybės komercine kaina – 11,58 Eur už 1 kv. m. Einant į pabaigą nuomos sutarčiai vaistinės vadovė Almira Girdenienė kreipėsi į Savivaldybę, prašydama nuomą pratęsti. Spalio pabaigoje gavo atsakymą: gerai, tik už 45 Eur/kv. m. Jei tokia kaina netinka, nuo sausio 1 d. kraustykitės lauk.

Nedidelį vaistinės kolektyvą tokia miesto valdžios pozicija pribloškė. A. Girdenienė paprašė leisti jai dalyvauti Negyvenamųjų pastatų, patalpų ir statinių skirstymo komisijos posėdyje, kad galėtų paaiškinti situaciją ir išgirsti argumentus, kodėl kaina taip drastiškai didinama, tačiau į šį direktorės prašymą Savivaldybės reakcijos nesulaukta.

Dar nuo 1972 m. bulvare veikusiai ir filialą poliklinikoje turėjusiai vaistinei, kuri vėliau tapo „Valerijonu“, vadovaujanti A. Girdenienė laikraščiui aiškino, kad jos vaistinė tokios nuomos kainos nepatemps. Be nuomos, dar moka poliklinikai už bendrų patalpų naudojimą (pvz., tualetų), komunalinius mokesčius. Uždarius vienintelį vaistinės filialą tektų atleisti tris ilgametes darbuotojas, išmokėti joms maksimalias kompensacijas. Direktorė tikino, kad dėl to mažai vaistinei pritrūktų apyvartinių lėšų.

Šiauliečiai jau pastebėjo, kad „Valerijonas“ užsiima ne vien prekyba vaistais, bet ir jų gamyba, sveikos mitybos sklaida, ekologiškų kremų gamyba, vykdo edukacines programas. Čia kelių dienų pažintinę veiklą atlieka moksleiviai, ketinantys studijuoti farmaciją. Moksleivių ir suaugusiųjų grupės susipažįsta su vaistažolėmis, ekologiškų kremų gamyba, sveikos mitybos pagrindais. Tokių edukacinių programų vyko per 50. Šiauliečiai jau pamėgo Provanso stiliumi įrengtoje arbatinėje ragauti žaliavalgiškus patiekalus, kurių niekur kitur negamina. Vaistinės rūsyje įrengtas nedidukas muziejus. Jame galima pamatyti Šiaulių istorijos dalį – kaip keitėsi nuo 1870 m. šiose patalpose veikianti vaistinė, kokie likimai ištiko tarpukario laikotarpio savininkus, darbuotojus. Daug eksponatų vaistinei yra atidavę ilgamečiai Šiaulių farmacininkai Rulinskai.

Panašu, kad miesto valdžios tokie dalykai nedomina. Kaip sako vakariečiai, biznis yra biznis. A. Girdenienė pripažįsta, kad farmaciniai tinklai, turintys vaistines visoje šalyje, vykdantys tiek didmeninę, tiek mažmeninę prekybą vaistais, iš tiesų gauna nemenkas pajamas, tačiau išsilaikyti mažai vietinei įmonei yra sudėtinga. Dėl to ieško kitų veiklų, tokių kaip ekologinės kosmetikos gamyba.

„Labai norėtume, kad miesto valdžia palaikytų vietinius smulkius verslininkus. Mes juk viešus renginius paremiame, moksleiviams į Dainų šventę padedame išvykti, gauname daug padėkų“, – sako A. Girdenienė.

Vadovė neslėpė, kad ne taip seniai iš vieno šalyje veikiančio didelių vaistinių tinklo buvo gavusi pasiūlymą parduoti „Valerijoną“, tačiau nesutiko, nes į farmacininko profesiją žiūri kiek kitaip.

Siekia maksimalių pajamų
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis sako, kad jo darbuotojai surinko informaciją, jog vaistinės, ieškodamos patalpų, moka 45-55 Eur nuomą už kv. m.

„Gavę tokios informacijos negalėjome nesureaguoti, kitaip atrodytų, kad komisija tarsi ignoruoja galimybę gauti didesnes pajamas. Komisija užėmė poziciją, kad turime gauti maksimalias pajamas. Miesto politikai į tai nori pasižiūrėti ne tik per ekonominę, bet ir per visų kitų vertybių prizmę, mes dėl to nesiginčijame ir nepretenduojame į absoliučią tiesą“, – sakė A. Bartulis.

Administracijos vadovas priminė, kad taip jau yra buvę su Šiaulių oro uosto investuotoju: administracija buvo užėmusi ekonominę poziciją, o politikai pasakė: ne, matykime plačiau. Jis sako, kad jei ir šiuo atveju bus pasiūlyta „matyti plačiau“, kad užtenka ir 15 Eur nuomos už kv. m, taip ir įvyks. Tiesiog Negyvenamųjų pastatų, patalpų ir statinių skirstymo komisija bijojo būti apkaltinta, kad nesiekia maksimalios naudos, todėl gruodžio pabaigoje vyksiančiam Tarybos posėdžiui bus teikiamas sprendimo projektas su 45 Eur už 1 kv. m nuomos kaina.

Pasiteiravus, ar dėl patalpų nuomos pas jį nesilankė šalies vaistinių tinklų atstovai, atsakė, kad neprisimena.

Ekonomikos ir investicijų skyriaus Turto valdymo poskyrio vedėja Irena Krugiškienė pakomentavo, kad jokių kitų prašymų dėl patalpų nuomos vaistinėms nėra sulaukusi. Savivaldybė tokios paskirties patalpas nuomoja tik Šiaulių centro poliklinikoje. Vedėja patvirtino, kad niekam iš Savivaldybės patalpų nuomininkų daugiau taip drastiškai nuomos įkainis pakeltas nebuvo. Prieš keletą metų, kai dar kainos buvo skaičiuojamos litais, iki 50 litų už kv. m buvo užaugusi nuomos kaina patalpoms, kurias nuomojosi ginklų parduotuvė.

I. Krugiškienė tikino, kad tai, jog galima gauti už nuomą po 45 Eu už 1 kv. m, mano ir apklausti turto vertintojai.

„Patalpos turėtų būti išklotos marmuru“
Nekilnojamojo turto brokerį ir agentūros vadovą Manfredą Žaliauską toks Savivaldybės apetitas kiek nustebino.

„Vaistinės yra tinklai, jos ieško naujų patalpų tik tuo atveju, jei yra numačiusios plėtrą. Jei plėtra nenumatyta, bet kokio gerumo patalpos jų nesudomina. Aišku, kartais tiesiog norima persikelti į geresnę vietą.

Įsivaizduoju, kad 45 Eur už kv. m yra šiek per tiek daug. Tokiu atveju patalpos turėtų būti išklotos marmuru, o norinčiųjų jas nuomotis – srautas nežmoniškas. Gerų komercinių patalpų nuoma bulvare siekia 20-25 Eur už kv. m, jei dedi žingsnį iš bulvaro – jau moki 10 Eur. Nekalbu apie prekybos tinklus, kur taikomi kitokie nuomos principai.

Manau, kad Savivaldybė naudojasi situacija, jog patalpos yra poliklinikoje. Farmacijos tinklų pelnas yra didelis, jie gal ir mokėtų, tačiau statistiškai žiūrint tokia kaina Šiauliuose yra kosmosas.“

Rengia kitą sprendimą
Šiaulių mero pavaduotojas Justinas Sartauskas sakė, kad nesutinka su tokia patalpų nuomos kaina, todėl Socialdemokratų frakcija rengia alternatyvų sprendimo projektą pratęsti nuomos sutartį su dabartiniu nuomininku dvejiems metams, o nuomos kaina – 15 Eur už kv. m.

„Smulkus ir vidutinis verslas nėra pajėgus konkuruoti su didžiaisiais komerciniais tinklais.

Teoriškai sakome, kad palaikome, kai tuo tarpu išstumiame savo smulkųjį verslą, tikėtina atiduodami patalpas stambiems tinklams. „Valerijonas“ – gilias tradicijas turinti vaistinė, vykdanti ne tik komercinę veiklą, turime į tai atsižvelgti“, – sakė vicemeras.

2017 11 30 12

Savivaldybėje neoficialiai kalbama, kad drastiškai padidinus patalpų vaistinei nuomos kainą, iš ten būtų išvaryta smulki vietinė vaistinė ir įsikurtų farmacijos tinklai.
Artūro SAPONKAUS nuotr.

Į viršų