Šiaulių teritorinė ligonių kasa ir Lietuvos klinikinės farmakologijos draugija Šiaulių Ch. Frenkelio viloje surengė platų atgarsį sukėlusią mokslinę praktinę konferenciją „Racionalaus vaistų vartojimo aktualijos Lietuvoje“, į kurią susirinko įvairių specialybių gydytojai ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovai iš Šiaulių ir Telšių regionų.

 Konferencijoje savo žiniomis ir praktika dalijosi klinikinės farmakologijos specialistas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU)  profesorius Romaldas  Mačiulaitis, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas,  gydytojas anesteziologas-reanimatologas dr. Robertas Badaras, apie farmakoterapijos problemas, su kuriomis susiduriama Šiaulių regione, pranešimą skaitė Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorius Remigijus Mažeika.

Konferenciją inicijavo nuo šių metų Šiaulių teritorinės ligonių kasos veiklos zonoje pradėjęs dirbti bandomasis vaistų komitetas, teiksiantis pasiūlymus Sveikatos apsaugos ministerijai ir Valstybinei ligonių kasai, kaip užtikrinti kuo racionalesnį vaistų vartojimą šalyje, prioritetu laikant pacientų saugumą ir gydymo efektyvumą.  

Komiteto pirmininkas R. Mačiulaitis skaitęs pranešimą „Kodėl racionalus vaistų vartojimas Lietuvoje labiau hobis nei gera praktika?“ atkreipė susirinkusiųjų dėmesį į tai, kad šioje konferencijoje pirmą kartą Lietuvoje viešai pradedamos kelti neracionalaus vaistų vartojimo problemos, kurios anksčiau būdavo aptarinėjamos tik uždaruose klinikinių farmakologų susitikimuose.

Vaistų komitetas ne tik stebės, bet ir keis vartotojų bei medikų požiūrį
 „Užtruko laiko, kol Lietuvoje apie racionalų vaistų vartojimą pradėjome kalbėti sistemiškai. Racionalų vaistų vartojimą turėtume matyti kaip neišspręstą, o gal nespręstą problemą. Vaistų komitetas galės šioje vietoje daug ką pakeisti. Ši veikla ir komitetas apima dalį vaistų politikos, nes naujai patvirtintos vaistų politikos gairės yra per daug vartotojiškos, jos remiasi į kainą – kaip pigiau pagydyti, kaip sutaupyti, bet tai nėra tikroji vaistų politika. Apie racionalų vaistų vartojimą kalbame kaip apie kokybiško gydymo instrumentą, o ne vien tik apie tai, kad vaistai yra brangūs, ir kaip juos atpiginti“, – kalbėjo R. Mačiulaitis.

Pranešėjo nuomone, labai svarbu, kad šioje įžanginėje konferencijoje vaistų komitetas iškėlė aktualią ir Šiauliuose, ir visoje šalyje veiklos kryptį – racionalizuoti kompensuojamųjų vaistų vartojimą ir su tuo susijusias veiklas – atvejų analizes ir jų aptarimus su kolegomis, mokymus, stebėseną. „Tikėtina, kad vaistų komiteto veikloje gims siūlymai, kaip toliau tobulinti kompensuojamųjų vaistų vartojimo aplinką tiek Šiauliuose, tiek Lietuvoje“, – sakė R. Mačiulaitis.

Konferencijoje aptartos kelios pradinės problemiškiausių vaistų grupės, į kurias bus orientuojamasi tiriant pacientų gydymą ambulatorinėje grandyje, pirminiame ir antriniame lygiuose. Atkreiptas dėmesys ir į perteklinį gydymą psichoaktyviomis medžiagomis.

Konferencijos dalyviai ne tik išklausė klinikinės farmakologijos pradžiamokslį apie metodus, kuriais bus vadovaujamasi analizuojant konkrečių gydymo atvejų racionalumą, bet ir pateikė siūlymus vaistų komiteto nariams, kaip sklandžiau ir kolegialiau būtų galima spręsti konfliktines situacijas, jei tokių kiltų vaistų komiteto veikloje.

Pranešimą apie nepageidaujamą perteklinio gydymo pusę, su kuria kasdien susiduria savo toksikologo praktikoje, skaitęs gydytojas anesteziologas-reanimatologas dr. Robertas Badaras sakė esąs nustebintas, kad Šiaulių teritorinei ligonių kasai pavyko organizuoti tokio lygio mokslinę konferenciją, ir dar Lietuvoje. „Racionalus medikamentų naudojimas – itin aktuali tema visiems sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams. Naudos buvo ne tik dalyviams, bet ir lektoriams –  pravartu pasiklausyti kitų pranešimų šia tema. Manau, kad projektas turėtų būti tęstinis“, – siūlė garsus šalyje toksikologas.

Konferencijoje dalyvavę klinikinės farmakologijos rezidentai dalijosi pastebėjimais iš savo praktikos trečio lygio ligoninėje: „ir ten kartais nėra laikomasi patikrintų gairių, kai kurie klinikiniai sprendimai yra daromi vadovaujantis įpročiu, o ne patirtimi ar įrodymais“. Jaunųjų specialistų nuomone, vaistų komitetai ir diskusija juose yra ta vieta, kur galima įvertinti dažnai prieštaringus įrodymus apie aktualius klinikinius klausimus be pašalinės įtakos iš farmacinių kompanijų ir surasti kompromisą, kuris bus saugiausias ir veiksmingiausias pacientui.

„Tikimės, kad rezidentai ir toliau galės dalyvauti Šiaulių vaistų komiteto veikloje. Be to, viliamės, kad po keleto metų Šiaulių vaistų komitetas parengs reikalingų gydymo gairių, subalansuotų būtent šiam regionui“, – kalbėjo rezidentė Simona Stankevičiūtė.

Būsimiems gydytojams klinikiniams farmakologams vaistų komitetai atrodo kaip viena efektyviausių ir prasmingiausių priemonių komunikuoti ir mokytis vieniems iš kitų. Tai terpė, kurioje galima aptarti vietines problemas, pamatyti vaistų vartojimo ir sergamumo rodiklius ir vadovaujantis mokslo įrodymais siūlyti sprendimus.

Parengta pagal ŠTLK

Į viršų