Šiaulių arenoje vyko spaudos konferencija apie ketvirtadienį vyksiančią parodą „Tavo PIN kodas“, kuri anksčiau turėjo „Ką veiki“ pavadinimą.  Jos organizatoriai pristatė, kokia bus programa, išskyrė pagrindinius pasikeitimus. Šiais metais tai bus jau ketvirtoji paroda, kuri kiekvienais metais suburia vis daugiau dalyvių. Yra raginami dalyvauti tie, kurie nori padiskutuoti, identifikuoti, surasti, suprasti ir pažinti savo PIN kodą.

Dabar svarbu yra ne neformalus švietimas, o saviraiška
Parodoje „Tavo PIN kodas“ įvairių mokslo, meno, sporto, verslo specialistai ir kūrybingas, aktyvus jaunimas galės pristatyti savo veiklas ir paslaugas, naujausius projektus, pasidalyti aktualiausiomis idėjomis, užmegzti naujus ryšius.

Kokybiškas užimtumas atveria nepamatuotas galimybes ugdyti(s) vaikų vertybes, socialinius įgūdžius bei asmeninius gebėjimus. Bandyti, surasti, suprasti, atrakinti, pažinti savo PIN kodą – būtent tai skatina jaunatvišką energiją realizuoti atsinaujinusioje parodoje „Tavo PIN kodas“.

„Džiugu, kad šis projektas tapo tęstiniu ir šiais metais tai jau bus ketvirtasis. Užsiregistravo 90 įstaigų, kurios pristatys 140 veiklų. Malonu, kad galime kurti, gyventi ir dirbti Šiauliuose. Taip yra garsinamas ir Šiaulių miestas. Kiti miestai mus kopijuoja. Pakartoja tuos pačius pavadinimus, spalvas, net renginio datą. Juk kopijuojami yra tik geri darbai, tai vien dėl to yra malonu“, – teigė Šiaulių arenos generalinis direktorius Gintaras Radavičius.

Apie pagrindinius parodos pasikeitimus papasakojo Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Asta Lesauskienė.

„Mūsų miestas yra atviras, saugus ir veržlus ir jį kuria mūsų bendruomenė. Stiprėja neformalusis švietimas, laisvalaikio veiklos tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų. Šiais metais Šiaulių dienos save pozicionuoja kaip modernų miestą. Todėl ir mes paieškojome naujo pavadinimo. Šiais metais ne tik kiekvienas pristatysime savo veiklas, bet ir ieškosime savo PIN kodo. Džiugu, kad įsitraukia ir darželinukai, tėvelių bendruomenė. Tikimės, kad galėsime surengti įvairesnių susitikimų su šiauliečiais karjeros, psichologijos temomis. Džiaugiuosi, kad šiais metais įsitraukė ir aukštųjų mokyklų, verslo atstovai“, – teigė A. Lesauskienė.

Ji akcentavo, kad iš pradžių parodoje buvo akcentuojamas neformalusis švietimas, o dabar svarbu yra ir saviraiška.

Savanorystės galimybės ir programavimo nauda mokykloje
Parodoje „Tavo PIN kodas“ bus pristatomos įvairios veiklos, užsiėmimai. Šiais metais dėmesys bus skiriamas savanorystei, kuri, anot parodos organizatorių, neturi amžiaus. Taip pat bus kalbama ir apie programavimo naudą ir reikalingumą.

„Labai džiaugiuosi, kad šiais metais parodos šūkis yra „Tavo PIN kodas“. PIN kodo ieškosime jau nuo 5 klasės. Norime pakviesti mokytojus, tėvelius ir vaikus išgirsti apie mikrokompiuterių panaudojimą pamokose, kaip jais būtų galima naudotis namuose. Apie tai plačiau papasakos iniciatorius Povilas Poderskis. Jis inicijuoja, kad kiekvienas penktokas gautų po BBC micro:bit šiais metais. Taip prisidėtume prie interaktyvių, informatyvių dalykų pamokose bei pradėtume programuoti jau nuo 5 klasės, – teigė projekto „Savanorių koordinacinis centras“ ir Kompiuteriukai.lt ambasadorė Šiauliuose Giedrė Brazlauskaitė.

Tuo yra siekiama, kad 2017 m. būtų padovanoti mikrokompiuteriai 813 Šiaulių miesto penktokų. Taip mokiniai prisidėtų prie Lietuvos ateities kūrimo, jie būtų paskatinti domėtis technologijomis ir padėtų mokytojams integruoti technologijas į pamokas.

„Kiekvienas organizatorius gali pasakyti, kad be savanorių nei vienas renginys neįvyktų. Todėl Šiaulių mieste ir jo rajone yra atidaromas virtualus savanorių koordinavimo centras. Ten bus galima susitikti su šešiomis įstaigomis, pabendrauti apie veiklas, kurios bus vykdomos Šiauliuose, taip pat bus pristatoma 20 įstaigų, kurios priima savanorius. Bus mokomi 100 jaunuolių, kurie galėtų tapti puikiais savanoriais Šiauliuose. Siūlome paieškoti savęs ne tik savanorystėje, bet ir prie kompiuterių“, – teigė G. Brazlauskaitė.

Įsteigtas Šiaulių miesto ir rajono savanorių koordinavimo centras įtrauks jaunimą ir įvairias organizacijas į vieną bendrą duomenų bazę ir veiklos tinklą, skleis informaciją apie galimas veiklas, suteiks žinių bei galimybę savanoriauti.

Galimybė laimėti bilietus į koncertą
Projekto koordinatorė Rasa Benediktavičienė pristatė tai, kas bus išskirtinio parodoje ir padės pritraukti daugiau jaunimo.

„Tie, kurie dalyvauja jau ketvirtą kartą, suprato, kad tai nėra tik savęs parodymas, bet paieškoję kitokių formų gali būti įdomūs ir kitiems. Kiekvienas atėjęs galės rasti sau tinkančias ir patinkančias veiklas. Pavyzdžiui,  media erdvėje jaunimas turės galimybę atrasti savo PIN kodą. Joje bus galima nusifilmuoti pristatant save, pasakant savo įspūdžius apie parodą. Visa tai reikės paskelbti socialiniame tinkle „Facebook“, o organizatoriai išrinks laimėtoją, kuris galės laimėti bilietus į SEL koncertą.

Taip pat parodoje „Tavo PIN kodas“ vyks masiškiausias futbolo kamuolių žongliravimo rekordas, prisitraukimų rekordas, greičiausio rato kartingų trasoje rekordas, muzikinės salelės, savanorių koordinavimo centras, aktyvi media studija, kūrybinės dirbtuvės, technologijos, lego robotų pristatymai, estafetės, „moksliukų“ laboratorija, lipdymo iš molio technikos pristatymas, „kimochi“ žaislų ir pojūčių stalų pristatymas , interaktyvios pramogos panaudojant šviečiančius kubus ir įvairių kitų profesijų pristatymai kitu kampu.

Į viršų