2015-02-17 03

Šiaulių miesto savivaldybė jau pateikė sumas 2015 m. mieste vyksiantiems kultūros projektams. Panašu, kad iš finansavimo aruodo iškrito ne vienas naujas vertingas projektas. Juk paprastai tai, kas nežinoma ir nesuprantama, kelia baimę, o štai tradiciniams ir pasitvirtinusiems renginiams finansavimas – užtikrintas. Ne veltui tai „Rekomenduojami 2015 m. finansuoti kultūros projektai“.
Kęstučio PABIJUTO pieš.

Dina RAKAUSKIENĖ

Ryškiausiems renginiams po 3200 eurų
Natūralu, kad didžiausiems ir ryškiausiems metų kultūros renginiams Šiauliuose skirtos didžiausios sumos.
Antai po 3200 eurų iš Savivaldybės biudžeto rekomenduojama skirti XII tarptautiniam Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivaliui (organizuoja Šiaulių „Aušros“ muziejus), XXXIII Šiaulių tarptautiniam velykiniam muzikos festivaliui „Resurrexit“ (koncertinė įstaiga Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“), IX tarptautiniam šokio festivaliui-konkursui „Aušrinė žvaigždė“ (Šiaulių kultūros centras), šiuolaikinio meno festivaliui „Virus'20“ (Šiaulių dailės galerija) ir meno festivaliui-akcijai „Šiaulių kultūros naktys 4/779“ (VšĮ „Remigijaus akcija“).
Mažiausiai, po 145 eurus, teko Šiaulių apskrities vokalinių ansamblių šventei-konkursui „Pavasario melodijos“ (Šiaulių kultūros centras) ir Šiaulių jaunųjų menininkų projektui (Šiaulių universitetas).
44 kultūros projektams Savivaldybė iš viso skyrė 48846 eurus (168654 litus).

Moki suktis – Savivaldybės paramos pakaks
Šiaulių kultūros centro direktorius Virginijus Stonkus informavo, kad Šiaulių kultūros centras buvo pateikęs daugiau paraiškų paramai, bet gavo tai, ką gavo.
Pasak jo, situacija nėra bloga – Šiaulių kultūros centras paraiškas teikė į kitus fondus ir jau laukia žinių. Be to, Šiaulių kultūros centras prie Savivaldybės paramos nėra prisirišęs, kadangi nuolat bendradarbiauja su daugeliu partnerių, ieško rėmėjų, palaiko santykius su įvairiais pagalbos šaltiniais ir savo pagalbą teikia kitiems.
„Bet visada finansavimas galėtų būti didesnis – visi tą pasakys. Bet mes visada susitvarkome“, – sako V. Stonkus.

Nefinansavo projekto vaikams
Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“ pateikė 4 paraiškas paramai, o lėšų sulaukė 3 projektai.
Jokio finansavimo negavo kultūros projektas, skirtas vaikams. Projekte numatyta dirbti ne tik su šeimose gyvenančiais vaikais, bet ir Šiaulių vaikų namų globotiniais. Šio projekto tikslas – mažinti kultūrinę atskirtį, kuri akivaizdi ir pakankamai didelė vaikų be šeimos atžvilgiu.
Projektas gal ir „nepažįstamas“ ekspertams, tačiau nukreiptas į tuos visuomenės narius, kuriems reikia kur kas daugiau dėmesio. Projekte dalyvauti ir bendrauti su vaikais sutiko psichologai, fotomenininkai, žymūs muzikos atlikėjai, kitų sričių menininkai, o vaikai būtų įtraukti į įvairias dirbtuves.
Net minimalus finansavimas projektui būtų nemaža motyvacija. Tada kur kas lengviau ieškoti kitų rėmėjų ir galima būtų galvoti apie kitus metus – ar projektas pasiteisino, ar ne. Juk miestui vienas iš prioritetų turėtų būti vaikai. Panašu, kad geriau saugiai virti savose sultyse.

Į viršų