Rusėjo 1-oji ne tik Mokslo ir žinių diena, bet ir diena, kai turintys mokyklinio amžiaus vaikų tėvai su nerimu perskaičiuoja piniginėse ne tik banknotus, bet ir monetas. Išleisti vaiką į mokyklą rugsėjo pirmąją brangu ne tik pirmokų tėvams, bet ir aukštesniųjų klasių moksleivių, kurie, atrodo, jau turi patirties, kada ir kokius mokyklinius reikmenis praktiškiausia, racionaliausia įsigyti. Tai kiek tėvams kainuoja Rugsėjo pirmoji?

Romualda URBONAVIČIŪTĖ 

Kai šeimos biudžetas - 3 tūkstančiai

Šiaulietė Nijolė su vyru per mėnesį į rankas gauna apie 3000 litų atlyginimo ir augina tris vaikus. Vadinasi, patirties, kur, kada ir už kiek pirkti reikmenis, turi pakankamai.

Šiems mokslo metams devintokei dukrai nupirko kuprinę (100 litų), kanceliarinių prekių (100 litų), pratybų sąsiuvinių (iki 150 litų), aprangą ir sportbačius kūno kultūros pamokoms (100 litų), naujus drabužius Rugsėjo 1-osios šventei mokykloje (100 litų, uniforma bus perkama vėliau). Be to, dar teko duoti dukrai 30 litų Rugsėjo 1-osios šventimui su klase ir draugais. Kadangi mergaitė dar lanko sporto klubą, reikės nupirkti jai sportinius batelius maždaug už 50 litų. Iš viso devintokės rugsėjo 1-oji kainuoja per 600 litų.

Pirmokei nupirkta kuprinė (50 litų per akciją), kanceliarinės prekės (80 litų), pratybų sąsiuviniai iki (150 litų), apranga kūno kultūros pamokoms (85 litai), drabužiai šventei (iki 150 litų) ir dar bus perkama suknelė šokiams (100 litų). Iš viso 515 litų ir dar šimtinė.

Abiem dukroms tėvai ruošiasi dar duoti po penkiolika litų kišenpinigių priešpiečiams, o kiek dar reikės įnešti į dukrų klasių kasas ar fondus, tėvai kol kas nežino.

Tačiau gerai žino, kad keturmetį sūnų reikės po dviejų mėnesių atostogų taip pat rugsėjo 1-ąją išleisti į darželį: drabužiai, batai, pižama – 80 litų, kanceliarinės prekės – 50 litų. Be to, kas mėnesį mokėti po 150 litų už darželį.

Tėvai visa tai, kas reikalinga mokyklai, pradėjo supirkinėti jau nuo pavasario per akcijas ir išpardavimus.

Kai šeimos biudžetas - per tūkstantį

Papilės gyventojos Jolantos (į rankas - 1200 litų) dukrelė šį rugsėjį pradės lankyti pirmąją klasę. Jauna mama nekreipė dėmesio į akcijas ir išpardavimus - po truputį supirko viską, ko reikia mokslo metų pradžiai: dalį pratybų sąsiuvinių (apie 70 litų), kanceliarinių prekių (50 litų), aprangą kūno kultūros pamokoms (100 litų), kuprinę (60 litų) ir puošnesnius rūbelius Rugsėjo 1-osios šventei (apie 150 litų).

Kadangi Papilėje nėra neformaliojo ugdymo įstaigų pasirinkimo, nes artimiausia muzikos mokykla Ventoje, Jolantos dukrelė ruošiasi lankyti dekupažo būrelį (kiek kainuos tam priemonės, mama dar nežino).

Pirmokė mokykloje gaus nemokamus pietus ir po dešimt litų kišenpinigių per savaitę. Dar reikės tam tikrą sumą per mėnesį skirti klasės kasai.

Taigi pirmokės Rugsėjo 1-oji – 430 litų.

Kai biudžetas – apie 6 tūkstančius

Šiaulietės Daivos atlyginimas į rankas - apie 1000 litų, verslininko vyro – apie 5000. Šeimoje auga du vaikai - ketvirtokė ir septintokas.

Dukrai nupirkti pratybų sąsiuviniai (iki 100 litų), kanceliarinės prekės (100 litų), kūno kultūros pamokoms apranga, sportiniai bateliai ir krepšelis (115 litų), šventiniai rūbai ir bateliai (200 litų). Kuprinė pirkta pernai už už šimtą litų. Rugsėjo 1-ąją reikės įnešti į klasės kasą 40 litų už pusmečio pirkinius (sąsiuviniai, įvairios priemonės) klasei.

Dar mergaitė lankys šokių studiją: mėnesinis mokestis 50 litų, 15 litų bateliai, jei reikės vykti į koncertus, metams dar reikės apie 200 litų.

Sūnui: pratybų sąsiuviniai (150 litų), kanceliarinės prekės (100 litų), apranga kūno kultūros pamokoms (140 litų), kuprinė (100 litų), rūbai šventei (150 litų) ir apie 30 litų šventei su draugais.

Be to, dar teks mokėti po dešimt litų kas mėnesį už geriamąjį vandenį ir kopijavimą į klasės kasą. Berniukas lanko sporto būrelį – kas mėnesį 6,50 lito ir pagal reikalą apranga.

Abu vaikai mokykloje pietauja ir gauna kišenpinigių (penki litai abiem).

Vadinasi, abiejų vaikų mokslo metų pradžiai jau išleista apie 1200 litų.

Ir nors šeimos biudžetas solidus, bet kadangi tenka mokėti už paskolą namui, ši šeima irgi negali sau leisti mokyklinius reikmenis įsigyti iš karto: perkama po truputį visą vasarą per akcijas ir išpardavimus.

Ir trijų tūkstančių biudžetas... prieš dvylika metų

Šiaulietė Silva prieš šią rugsėjo 1-ąją kiek lengviau atsipūtė: jauniausiasis sūnus - jau studentas. Nebereikia kaip pernai rūpintis, kur ir kaip aukštam jaunuoliui nupirkti gerus, kokybiškus drabužius ir batus. Nes ne kanceliarinės ir kitos mokyklinės prekės pernai brangiausiai kainavo abituriento mamai, o būtent tai.

Prieš 12 metų, kai jaunėlis pradėjo lankyti mokyklą, šeimos biudžetas buvo apie tris tūkstančius litų, tad atrodytų, neturėjo būti problemų išleisti tris pametinukus į mokyklą, dar turint omeny, kad tuo metu ir kainos buvo mažesnės, ir lito perkamoji galia didesnė.

Pirmokui buvo likę nemažai vyresnėlių kanceliarinių prekių, pratybų sąsiuvinių, tad tereikėjo per vasarą nupirkti rūbų, kuprinę už 40 litų ir aprangą kūno kultūros pamokoms už maždaug 150 litų. Berniukas lankė nemokamą šokių studiją, kur buvo ir koncertiniai rūbai, o važiuojant koncertuoti tereikėjo kokių penkių litų. Tačiau tuo metu būta itin daug rinkliavų mokykloje: po 30-50 litų į klasės fondą, Kalėdų organizavimui – 50 litų, po 20 litų mokslo metų pabaigai. O kur dar ekskursijos, kurių kiekviena vien Lietuvoje kainavo iki 100 litų.

Kadangi mokykla buvo šalia namų, pirmokas mokykloje tik valgė priešpiečius, pietus namie ir negaudavo nė lito kišenpinigių.

Tačiau ir prieš dvylika metų Silvos šeimai tris pametinukus išleisti į mokyklą buvo gan sudėtinga – teko gerokai pasukti galvas, kur dar galima sutaupyti, ką galima nupirkti pigiau.

Kai šeimai reikia paramos

Socialinės paramos įstatyme numatyta 156 litų parama pasirengti mokslo metams nepasiturinčiose šeimose augantiems moksleiviams, jeigu kiekvienam šeimos nariui vidutiniškai per mėnesį tenka mažiau nei 525 litai.

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinių išmokų poskyrio vyriausioji specialistė Sonata Malinauskaitė sako, kad šios paramos jau išmokėta daugiau nei dviem tūkstančiams moksleivių, tačiau kiek dar tokių išmokų bus, ji negalinti prognozuoti – prašymai priimami iki spalio 20-osios.

Dėl nemokamo maitinimo kreipėsi šiek tiek daugiau šeimų negu dėl paramos, nes tam tikrais atvejais jis skiriamas, jei šeimos nariui tenka per mėnesį ir iki 700 litų, - teigia specialistė. - Pernai iki mokslo metų pabaigos nemokamas maitinimas buvo skirtas 5600 vaikų, o kadangi dėl to galima kreiptis visus mokslo metus, ir šiais mokslo metais skaičius gali būti panašus.“

Sonata Malinauskaitė mano, kad nors jau kelintus metus esanti fiksuota 156 litų parama mokiniui ir nėra didelė, bet vis šiokia tokia paspirtis: už juos galima nupirkti kanceliarinių prekių ar dar ko nors.

Arba pratybų sąsiuvinių, kurie kaip tik ir kainuoja apie pusantro šimto.

Dėl mokyklinių rūbų būtinybės

Taigi parengti vaiką mokyklai yra brangu: nesvarbu, kokioje klasėje jis mokosi, pirmoje ar dvyliktoje, kiekvienam reikia skirti mažiausiai penkis šimtus litų. Tiek maždaug užtenka, jei vaikas nelanko sporto, muzikos, dailės mokyklų ar kokių studijų, jei viskas perkama palaipsniui, per išpardavimus, ne iš karto ir geros kokybės.

Žinoma, galima suabejoti, ar drabužius, avalynę dera priskirti prie būtinų mokyklinių priemonių, nes juk vis tiek juos reikėtų pirkti. Bet juk Rugsėjo 1-oji – tai šventė, o į šventę neinama vyresniojo brolio išaugtais džinsais. Tikriausiai ne veltui vis daugiau Lietuvos mokyklų grįžtama prie uniformų, kurios irgi kainuoja mergaitėms apie 200, berniukams - apie 300 litų tik vienas komplektas. O reikia – dviejų.

Į viršų