2013-11-08 05

Šiauliuose nuo kitų metų teks mokėti už stovėjimą ir miesto centre esančiuose kiemuose. Prie kai kurių įvažiavimų į daugiabučius jau iki tol buvo ženklai, draudžiantys įvažiuoti į kiemą.
Mindaugo LAURINAIČIO nuotr.

Mindaugas LAURINAITIS
Šiaulių miesto taryba priėmė sprendimą apmokestinti automobilių stovėjimą ne tik miesto gatvėse, bet ir centre esančiuose kiemuose. Taip siekiama išspręsti automobiliais perpildytų kiemų problemą – iš kitur atvykę vairuotojai buvo įsigudrinę nemokėti rinkliavos mokesčio ir automobilius statydavo kiemuose. Kai kurie daugiabučiai šią problemą buvo išsprendę savaip – įvažiavimus į kiemą užtverdavo užkardu arba pastatydavo draudžiančius įvažiuoti ženklus. Tiesa, tam reikia susitvarkyti visus formalumus ir suderinti su miesto Savivaldybe.
Po dienraščio „Šiaulių naujienos“ lapkričio 2 d. publikacijos „Mokestis už automobilio stovėjimą centro kiemuose patuštins kišenes“ skaitytojams kilo klausimų. „Prie kai kurių įvažiavimų į kiemus stovi ženklas „Motorinio transporto eismas draudžiamas“. Ką jis draudžia? Įvažiavimą visiems (išskyrus aptarnaujantį transportą, neįgaliuosius) ar ir kiemo gyventojams? Kaip elgtųsi policija, pamačiusi tokiame kieme „N“ automobilių?“ - teiravosi viena skaitytoja.
Kaip dienraščiui atsakė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Kęstutis Dičius, KET 303 ženklas draudžia motorinių transporto priemonių, traktorių ir savaeigių mašinų eismą, išskyrus mopedus, motociklus be priekabų, maršrutinį, aptarnaujantįjį transportą ir skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ pažymėtas transporto priemones.
Pagal Kelių eismo taisykles, aptarnaujantysis transportas – transporto priemonės, priklausančios draudžiamaisiais kelio ženklais pažymėtoje zonoje esančioms įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, toje zonoje gyvenantiems ar dirbantiems asmenims ar atvežančios į tą zoną krovinius arba atvykstančios jų paimti, įskaitant lengvuosius automobilius taksi, atvežančius į tą zoną keleivius arba atvykstančius jų paimti.
Tai reiškia, kad ženklas be jokio atskiro nurodymo negalioja namo gyventojams. Nors kai kuriais atvejais papildoma lentele po ženklu nurodoma atskirai, kad ženklas negalioja namo gyventojams. O į klausimą, kaip elgtųsi policija, jeigu kieme aptiktų ne namo gyventojų automobilius, policijos atstovai patikino, kad pažeidėjai būtų nubausti įstatymų tvarka. Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) numatyta, kad už kelio ženklų nesilaikymą skiriama bauda nuo 100 iki 300 litų.

 

Į viršų