Tai sezoninis valgis. Kitaip tariant, Naujiesiems metams jį nelabai ir pasidarysite, nebent šaldiklyje turėtumėte užšaldytų pienių žiedų. Bet vargu ar kas bandė juos šaldyti. Be to neaišku, ar šaldymas yra tinkamas būdas pienių konservavimo būdas.

O kol kas pienės auga ir žydi. Ir žydės dar ilgai. Gal ne taip masiškai, kaip gegužės viduryje, bet pakankamai. Tad niekas nekliudo pasigaminti žemiau aprašytą patiekalą ir kiek vėliau.

Nerinkite pienių prie kelių, gatvių, šaligatvių ir takelių, kur vaikšto praeiviai, kur vedžiojami šunys... Šunys irgi mėgsta grožį, kad ir tas pačias pienes: prieina, pauosto ir nubalsuoja pakeldami vieną iš galinių kojų...

Rinkite tik didesnius, gražesnius žiedus, be kotelių. Visai tinka ir pienių pumpurai. O parsinešę perrinkite, apžiūrėkite, ar kuriame žiede netūno pasislėpęs „partizanas“, t. y. vabaliukas. Papildomi riebalai mums eitų į kūną. Nuplaukite žiedus šaltu vandeniu.

Atskirai dubenėlyje gerai išplakite 2 kiaušinius su 2 šaukštais cukraus. Į kitą dubenėlį įpilkite 3–4 saujas miltų. Tiek to  pasiruošimo. Jeigu mėgstate valgyti saldžiai, cukraus galima dėti ir daugiau.

Kitas programos numeris – pienių žiedų kepimas. Tam imame didesnę keptuvę su įkaitintu alyvuogių arba rapsų aliejumi. Tinka ir sviestas. Žiedus po vieną apvoliojame plakinyje ir dedame į gerai keptuvėje įkaitintus riebalus. Kepame ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol žiedai gražiai apskrunda, pasidengia rusva traškia plutele. T. y. maždaug po 1–2 minutes iš abiejų pusių. Per tą laiką plakinio viduje esantys žiedai turi visiškai perkepti. Jeigu vis dėlto nespėja perkepti, ilginkite kepimo laiką ir mažinkite liepsną. Šiaip tai aprašyti procesą sunkiau negu iškepti. Jums būtinai pavyks!

Iškepusius pienių žiedus sudedame į plokščią, plačią lėkštę, puošiame dideliais, gražiais, tačiau nekeptais tų pačių pienių žiedais ir tiekiame. Skanūs tiek karšti, tiek atvėsę.

Saldumynų mėgėjai gali keptus pienių žiedus dar pabarstyti miltiniu cukrumi.

Ir gėrimai čia visokie tinka: karšta arba šalta žolelių arbata, kava, baltas vynas... Kaip padiktuos jūsų fantazija.

Mėgaukitės!

Į viršų