Šiaulių miesto ir visos Lietuvos ateitis priklausys nuo to, kiek čia gyvens išsilavinusių žmonių. Deja, dideli emigracijos srautai rodo, kad šiuo metu džiaugtis nėra dėl ko. Vadinasi, reikia ieškoti būdų, kaip jaunus žmones paskatinti likti ir mokytis šalies aukštosiose mokyklose.

Stipendijų niekada nebus per daug
Svarstoma, kad galbūt abiturientai liktų mokytis Šiauliuose ar kitose šalies miestuose, jeigu iš valstybės gautų papildomą stipendiją. Kitaip tariant, siūloma įsteigti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų stipendijas asmenims, įstojusiems ir studijuojantiems Lietuvos aukštosiose mokyklose. Stipendiją sudarytų 5 bazinės socialinės išmokos dydžiai per mėnesį (šiuo metu t. y. 190 eurų).

Šiaulių universiteto rektoriaus Donato Jurgaičio nuomone, stipendijų studentams niekada nebus per daug. Jis „Šiaulių naujienoms“ primena, kad dalis aukštosiose mokyklose studijuojančiųjų negauna valstybės finansavimo ir patys moka už studijas.

„Jeigu studentai mokosi gerai arba labai gerai, tai jie tikrai turėtų gauti paramą iš valstybės arba savivaldybių. Tai mums, kaip regioniniam universitetui, labai svarbu. Jeigu norime, kad žmonės baigę universitetus, kolegijas, profesines mokyklas liktų Šiaulių regione, reikia juos paremti, kai šie dar studijuoja“, – mano D. Jurgaitis.

Rektorius sako, kad Šiaulių universitetas turi tam tikrą fondą, iš kurio remiami studijuojantys ir iš valstybės ar savivaldybės jokios paramos negaunantys studentai. Jie remiami už akademinius pasiekimus sportinėje, kultūrinėje veikloje, dalyvavimą įvairiose, ypač universiteto kolektyvuose.

Žmonėms, kuriems reikalinga finansinė pagalba, skiriama socialinė stipendija.

„Reikia daryti viską, kad jaunimas liktų studijuoti regione ir vėliau čia įsidarbintų. Kaip tik dėl to parašėme raštą, kad ir Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamentas tuo efektyviau rūpintųsi“, – tvirtina universiteto atstovas.

Jo nuomone, jaunuoliai pasirenka studijas užsienio aukštosiose mokyklose nebūtinai tik dėl mados. Anot jo, tam, kad žmonės čia liktų, jiems reikia kažką pasiūlyti. Sudaryti sąlygas tiek studentams, tiek dėstytojams Lietuvoje normaliai gyventi.

„Mes norime pakviesti dėstytojų iš užsienio, tačiau už mūsų algą jie nesutinka dirbti. Norime, kad į Šiaulius atvažiuotų dirbti perspektyvūs mokslininkai, bet ir jiems reikia daugiau mokėti. Mes vieni nelabai galime ką nors pakeisti“, – guodžiasi D. Jurgaitis.

Kaip ten bebūtų, rektorius vis tiek tikisi, kad ateityje situacija pasikeis ir talentingi asmenys Lietuvoje bus labiau remiami.

Numatomos konsultacijos su visuomene
Siūlymą steigti stipendijas pateikė Švietimo ir mokslo ministerija. Nutarimo projekte rašoma, kad steigiant stipendiją siekiama pagerbti 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarų atminimą ir paskatinti geriausiai besimokančius Lietuvos abiturientus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Numatyta kasmet skirti ir mokėti 20 tokių stipendijų: 4 matematikos mokslų, informatikos mokslų ir fizinių mokslų studijų krypčių grupėms; 3 menų studijų, humanitarinių mokslų, socialinių mokslų studijų krypčių grupėms; 3 žemės ūkio mokslų, gyvybės mokslų ir sporto studijų krypčių grupėms; 3 inžinerijos mokslų ir technologijų mokslų studijų krypčių grupėms; 2 sveikatos mokslų ir veterinarijos mokslų studijų krypčių grupėms; 2 ugdymo mokslų studijų krypčių grupei.

Kiekvienoje studijų grupėje būtų atrenkamas atitinkamas įstojusiųjų su geriausiu konkursiniu balu skaičius. Kai stojantieji surinktų vienodą konkursinį balą, studijų stipendijai būtų atrenkamas stojantysis, kurio brandos (stojamųjų) egzaminų arba sporto pasiekimų įvertinimų, padaugintų iš svertinių koeficientų, suma yra didesnė.

Studentams stipendijos būtų skiriamos nuo pirmo kurso ir mokamos iki studijų pabaigos iš ministerijai skirtų valstybės biudžeto asignavimų. Stipendijos mokėjimas būtų nutraukiamas, jeigu studento pasiekimai nebūtų vertinami kaip puikūs, jis nutrauktų studijas arba būtų iš jų pašalintas.
Skaičiuojama, kad nuo 2019 m. šioms stipendijoms kasmet papildomai reikėtų 45,6 tūkst. eurų valstybės biudžeto asignavimų.

Dėl nutarimo projekto numatomos konsultacijos su visuomene.

Į viršų