Kodėl Šiaulių pramoniniame parke įsikūrusios įmonės sulaukia lengvatų verslui, o kitose miesto vietose verslą lengvatos apeina? Ar tai nepažeidžia Konkurencijos įstatymo? Lietuvos žemės savininkų sąjungos (LŽSS) Šiaulių skyrius šių metų rugpjūčio 5 d. kreipėsi į Konkurencijos tarybą su viltimi, kad ši neteisybė bus ištaisyta. Verslininkai tikisi, kad viską į savo vietas sudėlios jau antrus metus aptarinėjama, bet vis dar Savivaldybėje nepriimta lengvatų sistema.

Nevienodos veiklos sąlygos žlugdo privatininkus
LŽSS Šiaulių skyriaus pirmininkas Evaldas Danilovas sakė, kad į jį kreipėsi grupė žemės savininkų ir prašė imtis kokių nors veiksmų dėl nevienodų sąlygų investicijoms. Visuomenininkas įsitikinęs, kad Šiaulių pramoniniame parke taikomos mokesčių lengvatos prieštarauja Konkurencijos įstatymui.

„Įsivaizduokite, investuotojas ateina į valstybinį žemės sklypą, įvykdo Savivaldybės keliamus reikalavimus ir Savivaldybė atleidžia nuomininką nuo žemės nuomos ir nekilnojamojo turto mokesčių 10 metų. Ateina investuotojas į privatų pramoninės paskirties sklypą, turi jį nuomotis iš savininko, o šis negali suteikti jokių mokesčių lengvatų nuomininkui, tad jis turi mokėti visus mokesčius. Manau, tai yra neteisinga“, – sako E. Danilovas.

Skyriaus pirmininkas tvirtina, kad dėl šios neteisybės sustojo privačios pramoninės ir komercinės paskirties žemės pardavimai. Dirbdamas Žemės mokesčio tarifų nustatymo komisijoje jis sužinojo, kad 2016 m. Šiauliuose nebuvo parduotas nė vienas pramoninės paskirties žemės sklypas, ir yra įsitikinęs, jog ši rinka miršta dėl neteisingų veiklos sąlygų.

„Investuotojas žino, kad jam neapsimoka nuomotis ar pirkti žemės iš privatininko (fizinio arba juridinio asmens), kai jis gali išsinuomoti su visomis lengvatomis iš Savivaldybės. Toks investuotojas Pramoniniame parke pirkdamas žemės sklypą arba jį nuomodamasis nemoka nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokesčių ir nemoka už sukurtą infrastruktūrą. Pasinaudodama svetimais pinigais – Europos Sąjungos ir valstybės – Savivaldybė įrengė infrastruktūrą: elektros pajėgumus, vandenį, nuotekas, dujas, nusausino teritoriją (įrengė paviršinių lietaus nuotekų sistemą). Privatininkai norėdami urbanizuoti teritoriją turi tai daryti už savo lėšas. Vandens ir nuotekų  sistemos 1 m kaina – apie 100 Eur. Gaunasi šimtai tūkstančių eurų“, – vardija argumentus E. Danilovas.

Jis tvirtina, kad Savivaldybės atstovai, trindami rankomis, kad Pramoninis parkas užpildytas ir dar baiginėjamas pusantro šimto ha LEZ‘as, pamiršo, kad viena gaunant kita prarandama – žlugdoma privati iniciatyva pritraukti investuotojus.

Visuomenininkas sako bendravęs su keliais teisininkais ir visi jam tvirtino, kad Konkurencijos įstatymas yra pažeistas. Konkurencijos taryba tam, kad galėtų pradėti tyrimą, paprašė skyriaus papildomos informacijos.

„Norėčiau tikėti, kad mūsų valstybė yra teisinė, o ne teisminė. Nors krūvos teisminių procesų Savivaldybėje leidžia tuo abejoti. Aš pats laimėjau prieš Savivaldybę ne vieną procesą. Tikiuosi, kad Konkurencijos taryba atkurs teisingumą“, – vylėsi žemės savininkų atstovas.

Investicijos atsipirko kelis kartus
Šiaulių miesto savivaldybės Ekonomikos ir investicijų skyriaus vedėja Kristina Šmidtienė pakomentavo, kad pramoninės ir laisvosios ekonominės zonos yra išskirtos ne miesto, o valstybės lygmeniu. LEZ‘ams valstybė taiko ir daugiau lengvatų, pavyzdžiui – pelno mokesčio. Tokia valstybės politika.

Vedėja patvirtino, kad Savivaldybėje bus rengiamas Tarybos sprendimas dėl lengvatų taikymo ir kitose miesto vietose vykdomų investicijų, tačiau koks jis bus, dar pasakyti negali, nes vyksta daug diskusijų.

„Investicijos į Šiaulių pramoninį parką atsipirko jau kelis kartus. Sukurta apie 800 darbo vietų ir tai yra kelis kartus daugiau, nei numatyta Savivaldybės patvirtintuose reikalavimuose – 5 darbo vietos ir ne mažesnė nei 600 tūkst. Eur investicija viename nuomojame hektare“, – apibendrino K. Šmidtienė.

Susitarė dėl lengvatų sistemos
Šiaulių pramonės, prekybos ir amatų rūmų prezidentas Vidmantas Japertas įsitikinęs, kad žemės savininkams prisiėmus daugiau atsakomybės už pritraukiamas investicijas, jie galėtų su Savivaldybe tartis ir dėl mokestinių lengvatų.

„Žemės turėjimas yra ir tavo atsakomybė, reikia ieškoti formų, suktis. Privatiems savininkams nėra keliama atsakomybė už ekonomikos gaivinimą. Žemės savininkų sąjunga galėtų kreiptis į Savivaldybę, kad būtų nustatytos taisyklės, jog pritraukus investuotoją būtų taikomos lengvatos. Savivaldybė gautų didesnę naudą, jei į tuščią privatų žemės sklypą ateitų investuotojas, kuris sukurtų 100 darbo vietų, – ji gautų papildomų mokesčių mokėtojų. Būtų sukurta nauja mokestinė vertė, nei sumokama už tuščią žemės sklypą“, – sakė V. Japertas.

Jis priminė, kad žemės sklypų nuomininkai, kurie nuomojasi valstybinę žemę ne pramoninėje zonoje, irgi negauna jokių mokestinių lengvatų iš Savivaldybės. Kadangi pramoninė zona buvo pripažinta ekonomiškai svarbiu projektu, ten atsirado lengvatų sistema.

Rūmų prezidentas įsitikinęs, kad sklypų savininkai, kurie pasirengtų studiją ir deklaruotų, jog jų tikslai – pritraukti užsienio investicijas, parengtų erdvę, tinkamą verslo plėtrai užsienio ar vietos investuotojams, galėtų kreiptis į Savivaldybę – tas jų siekis galėtų gauti paskatinimą. V. Japertas sako, kad jei nieko nedarai, o tik dejuoji, kad viešajame sektoriuje yra lengvatos, o tau ne – tai ne argumentai.

„Mes antrus metus diskutuojame su Savivaldybe dėl mokestinės politikos formavimo, kad įmonės, dirbančios Šiaulių mieste, būtų atleidžiamos nuo nekilnojamojo turto ir žemės mokesčio, jei jos padarytų adekvačias investicijas, kokių reikalaujama pramoninėje zonoje. Tikimės, kad gruodžio mėnesį jau šis klausimas bus Taryboje priimtas. Juk antrus metus vyksta derybos su valdžia, kad negali būti, jog mieste vienoje vietoje būtų vienokios žaidimo taisyklės, o visas miestas būtų paliktas likimo valiai. Panašu, kad mums pavyko susitarti. Verslo tarybos posėdyje konstatavome, kad šitas procesas pernelyg užsitęsė. Lengvatų sistemos nebuvimas – negatyvi žinia investuotojams. Šiomis lengvatomis galės pasinaudoti ir privačių žemės sklypų savininkai, jei jie pritrauks investuotojų“, – sakė verslo asociacijos vadovas.

2017 11 03 27

LŽSS Šiaulių skyriaus pirmininkas E. Danilovas kreipėsi į Konkurencijos tarybą, kad Šiaulių pramoniniame parke taikomos mokesčių lengvatos pažeidžia Konkurencijos įstatymą ir žlugdo investicijas į privačius žemės sklypus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų