Viktoras Čmilis jau 22 metus dirba šachmatų treneriu. Savo žinias bei patirtį jis perdavė ne vienam sportininkui. Viena iš jų – Šiaulių sporto centro „Dubysa“ auklėtinė 16-metė Gabija Šimkūnaitė. Šiais metais ji dalyvavo Graikijoje vykusiame pasaulio jaunių, jaunučių ir vaikų šachmatų čempionate. Žaibo turnyrai yra stiprioji G. Šimkūnaitės pusė, tad jame ji užėmė 11-ąją vietą tarp 25 dalyvių. Anot trenerio, nors Gabijos reitingas yra tik 1650, tačiau tai – augantis talentas, kuriam reikia padėti siekti aukštesnių rezultatų. Išsamiau apie jaunosios šachmatininkės G. Šimkūnaitės sportinę pradžią, Graikijoje vykusį pasaulio jaunių, jaunučių ir vaikų šachmatų čempionatą papasakojo treneris V. Čmilis.

Tai –  universali šachmatininkė
Treneris V. Čmilis pasakojo, jog jaunoji šachmatininkė G. Šimkūnaitė šachmatais susidomėjo labai seniai: žaisti pradėjo būdama vos 4 metų.

„Gabija 4 metų buvo supažindinta su šachmatais ir po kelerių metų pradėjo periodiškai lankyti užsiėmimus. Ji yra labai įvairiapusiška asmenybė, nes žaidė ir stalo tenisą, atrodo, lankė ir plaukimą. Jei vaikas yra gabus, tai jis ir visur gabus. Šachmatininkams  naudinga užsiiminėti kažkokia aktyvia veikla, kad neužsisėdėtų ir stiprėtų fiziškai. Ir iki šiol Gabija yra universali. Ji ir chore dainuoja, dalyvauja Dainų šventėse. Kai jai tenka išvykti kelioms dienoms, aš jos klausiu, kaip vyks sportinis procesas. Ji man pasako, kad šio pomėgio atsisakyti negali, tada bandome vėliau tai kompensuoti, būna, kad ji pati internete pažaidžia. Ją labai tėveliai palaiko – be šeimos pagalbos nieko ir nebūtų. Reikalingas ne tik moralinis palaikymas, bet ir finansinis. Kiti sako, kad šachmatai nėra sportas, tačiau taip nėra. Tie, kurie yra dalyvavę varžybose, supranta, kad reikia turėti daug savybių norint pasiekti bet kokį rezultatą. Patys geriausi vaikai yra tie, kurie sportiški ir nori kažko pasiekti. Reikia būti ir labai universaliam sportininkui, jei nori šachmatuose pasiekti tam tikrų rezultatų“, – pasakojo treneris V. Čmilis.

Agresyvus žaidimo stilius
Jaunajai šachmatininkei Gabijai treneris negaili pagyrų: ji – įdomi asmenybė, kuri turi savo paslapčių, metodiką ir priemonių. Ji sugeba greitai skaičiuoti, greitai orientuotis, labai impulsyvi, todėl labai gerai sekasi greitųjų šachmatų turnyruose.

„Šachmatų varžybose kiti varžovai pripažįsta, kad Gabija naudoja agresyvų žaidimo stilių. Ji mėgsta atakuoti, mėgsta kombinacinį žaidimą, sudėtingas pozicijas, tada varžovams būna sunku susiorientuoti, nes tenka atremti daug grėsmių ir taktinių smūgių. Tik tokiame žaidime Gabija jaučiasi kaip žuvis vandenyje ir gali pademonstruoti visus savo sugebėjimus. Dabar ji auga, keičiasi, klasikinių šachmatų varžybose jai taip pat nieko netrūksta, nes ji tobulėja, tampa universali. Klasikinių šachmatų varžybose kova su priešininku gali užtrukti net iki 4 val., o Gabija yra impulsyvi šachmatininkė, todėl kartais jai ir kantrybės pritrūkdavo. Kartais ir paskubėdavo, bet dabar ji jaučia didesnę atsakomybę, supranta, kad pasaulio šachmatų čempionatas nėra tik eilinis renginys. Ji nori kuo geriau pasirodyti, nori visą savo potencialą išnaudoti. Net anksčiau sunku buvo įtarti, kad ji gali tokiame lygmenyje žaisti, nes ten yra labai aukštas lygis. Dabar Gabija kopia meistriškumo laiptais ir jau galime pasvajoti apie aukštesnius jos pasiekimus ir sėkmingą žaidimą tarp suaugusiųjų“, – sakė treneris V. Čmilis.

Aukščiausias pasiekimas
Treneris pasakojo, jog G. Šimkūnaitė Lietuvos šachmatų čempionate kovojo su savo pagrindine konkurente klaipėdiete Marija Šibajeva. Tai – priešininkė, kuri ne tik stabiliau žaidžia, bet ir jos reitingas yra aukštesnis, o tai parodo kiekvieno šachmatininko meistriškumą.

Tačiau šiaulietė vis tiek neblogai žaidė šiame čempionate, kova vyko taškas į tašką, buvo aštuonios partijos, abi surinko po 7,5 taško. Paskutinę partiją šiaulietė žaidė su baltomis figūromis, o tai buvo vienintelis rodiklis ne jos naudai. Todėl aukso medalis atiteko G. Šimkūnaitės varžovei, o šiaulietei teko tenkintis sidabro medaliu, nors, anot V. Čmilio, tai yra iš tiesų puikus pasiekimas.

Auksą iškovojusi klaipėdietė turėjo rinktis, ar važiuoti, ar ne  į pasaulio šachmatų čempionatą Graikijoje,. Ji pasirinko Europos pirmenybes. Tokiu būdu G. Šimkūnaitei atiteko kelialapis į aukščiausią ir prestižiškiausią renginį Graikijoje.  

„Tokiame čempionate Gabija gali patikrinti savo sugebėjimus, nes tokio meistriškumo varžybose ji buvo pirmą kartą. Šachmatininkai varžėsi trijose rungtyse. Spalio 17–18 dienomis vyko greitųjų šachmatų turnyras, o 19 dieną – žaibo turnyras. Žaidžiant žaibo turnyre iš 25 dalyvių Gabija užėmė 11-ąją vietą. Tai yra jos aukščiausias pasiekimas. Aukščiau jos buvo penkios žaidėjos iš Rusijos, viena iš Lenkijos, Kinijos, Indijos, Gruzijos. Tai buvo visas šachmatininkų elitas. Tokiu savo rezultatu Gabija taip pat pateko tarp elito.

Prieš JAV atstovę Gabija iškovojo pergalę, tai yra aukštas pasiekimas, kai pradedi lyginti JAV su Šiaulių miestu. Gabija keturias partijas sužaidė lygiosiomis, kai visų jos priešininkų reitingai 400 aukštesni nei jos. Tai šachmatininką labai gali paveikti psichologiškai. Gali net pradėti kilti mintys: o ką aš čia veikiu.

Šachmatuose psichologija yra labai svarbu. Pavyzdžiui, kai dirbu su mažais vaikais, bijodami pralaimėti jie ne tik bijo daryti ėjimus, bet ir atsisako žaisti. Gabija kitokia, ji bebaimė, ambicinga, neturi abejonių ar kompleksų, nenuleidžia rankų, taip pat atlaiko įtampą, nepriklausomai nuo finišo. Man su ja jau lygintis sunku, ji pralaimėti nemėgsta, bet daro viską, kad nebūtų tų pralaimėjimų, o dėl pergalės atiduoda viską ką gali.

Jos pasirodymą Graikijoje galima vertinti kaip labai sėkmingą. Dabar jai reikėtų kuo daugiau dalyvauti tarptautinio lygio varžybose, kad galėtų pakelti savo reitingą ir susilyginti su lyderiais. Šiuo metu Gabija yra tokio amžiaus, kai gali progresuoti, todėl turi daug kartų dalyvauti varžybose. Pagal standartus reikėtų žaisti kas mėnesį, bet tai klasikinė ir ideali forma, kurią sunku išlaikyti. Tačiau talentingam ir progresuojančiam jaunam žmogui bent kartą per du mėnesius būtų gerai sužaisti, – pasakojo treneris V. Čmilis.

Lietuvos šachmatų federacijos atstovai turi labiau rūpintis šachmatininkais
Treneris apibūdino esamą šachmatininkų situaciją, kuri kai kuriems jauniems ir talentingiems sportininkams nėra iš pačių geriausių. Kai kada dėl finansavimo stokos tenka atsisakyti ir savo svajonių, ypač talentingiems šachmatininkams iš mažo miestelio.

„Šiaulių šachmatininkai atstovauja Šiaulių sporto centrui „Dubysa“. Ši mokykla daro viską, kad galėtume ne tik egzistuoti, bet ir išvažiuoti į Lietuvos pirmenybes. Pavyzdžiui, mažame miestelyje treneris atranda talentą, kurį turi išsiųsti į pasaulio čempionatą. Tinkamai paruošti tikriausiai jam nepasiseks, nes prieš tokio lygio varžybas reikia išvažiuoti ir į kitas varžybas, o tam nėra galimybės. Lietuvos šachmatų federacijos atstovai turėtų pamiršti asmeninius interesus, o pradėtų rūpintis, kad vaikai prieš įvairius čempionatus ar varžybas galėtų dalyvauti stovykloje. Viską įmanoma suderinti, nes varžybų datos būna žinomos jau prieš pusmetį. Šachmatininko sportinis lygis priklauso ne tik nuo miesto, kuriam jis atstovauja, bet ir nuo trenerio, bet to yra per mažai.

Šiaulių sporto centras „Dubysa“ rūpinasi tais sportininkų rezultatais, kuriuos galime parodyti Lietuvos pirmenybėse, o tarptautinės varžybos yra Lietuvos šachmatų federacijos reikalas. Liūdna, kad nėra supratimo. Juk reikia jaunuosius talentus paruošti aukščiausio lygio varžyboms, kai yra ginama šalies garbė. Šie vaikai turėtų papildyti suaugusių nacionalinę rinktinę. Ypač mūsų merginos pasiekusios aukštų rezultatų, bet tuo rūpinasi tik  miestas, kuriame sportininkai gimė ir treniruojasi, bet manau, kad to neužtenka, daugiau darbo turėtų įdėti Lietuvos šachmatų federacijos atstovai“, – pasakojo treneris V. Čmilis.

2018 11 03 21

Treneris V. Čmilis teigė, jog G. Šimkūnaitės pasirodymą Graikijoje reikėtų vertinti labai sėkmingu.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų