Šiaulių teritorinė ligonių kasa  dažnai sulaukia gyventojų klausimų, kiek laiko išėjęs iš darbo žmogus dar būna draustas privalomuoju sveikatos draudimu  ir jam garantuojamos nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos?

Atkreipiame dėmesį, kad draudimas nustoja galioti išėjus iš darbo, baigus studijas, kai vienam vaikui sueina 8 metai, jei mama arba tėtis iki to laiko naudojosi valstybės draudimu kaip asmuo, auginantis vaiką, laiku nesumokėjus PSD įmokos tiems, kurie jas moka savarankiškai ir kt. Nutraukus darbo santykius, privalomasis draudimas  galioja iki darbo santykių nutraukimo mėnesio paskutinės dienos, baigus studijas vasarą – iki rugpjūčio 31 d., mamoms ar tėčiams – iki to mėnesio paskutinės dienos, kurį vaikui sueina 8 metai, ir pan.

Tik iki mėnesio pabaigos
Baigus galioti PSD, asmuo dar vieną mėnesį turi teisę gauti sveikatos priežiūros paslaugas, kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones, kurių išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Nors draudžiamųjų registras rodo, kad toks asmuo šį papildomą mėnesį dar yra draustas, tačiau būtina žinoti, kad draudimas suteikiamas skolon. Jeigu iki mėnesio pabaigos asmuo neapsidraus – pats nesusimokės PSD įmokos, neįsidarbins, neįsiregistruos Darbo biržoje ar neįgis teisės į draudimą valstybės lėšomis, draudimas bus panaikintas.

Atgaline data  neatkuriamas
PSD įmokas mokančių asmenų draustumas įsigalioja nuo tos dienos, kurią už juos buvo pradėtos mokėti arba jie patys pradėjo mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas, ir galioja iki apmokėto mėnesio paskutinės dienos. Sveikatos draudimo įstatyme nenumatyta galimybė atkurti PSD galiojimą atgaline data. Vadinasi, sumokėjęs skolą pavėluotai, žmogus netampa draustas už  praėjusį laikotarpį, kai jis buvo tapęs nedraustu dėl laiku nesumokėtų PSD įmokų. Tokiu atveju už per papildomą mėnesį gautas sveikatos priežiūros paslaugas žmogus privalo atlyginti išlaidas PSDF biudžetui iš savo kišenės.

Pasitikrinkite elektroniniu būdu
Pasitikrinti, ar esate apdraustas, galite atvykę į ligonių kasą arba elektroniniu būdu Šiaulių TLK interneto svetainės www.siauliutlk.lt skyrelyje „Pasitikrinkite savo draustumą privalomuoju sveikatos draudimu“ ar per Elektroninių valdžios vartų portalą www.epaslaugos.lt.

Daugiau informacijos teikiama bendruoju ligonių kasų tel. 8 700 88 888, el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Parengta pagal Šiaulių TLK

Į viršų