Pagaliau atėjo metas, kai galime  mėgautis šildančiais saulės spinduliais. Jų gaminamas vitaminas D reguliuoja medžiagų apykaitą ir stiprina kaulus bei dantis, smegenyse sintetina laimės hormoną serotoniną, kelia nuotaiką ir suteikia džiaugsmo pojūtį – būtent dėl to šviečiant saulei mes  daugiau šypsomės ir jaučiamės laimingesni.

Neužsimirškime. Specialistai įspėja, kad  nuo stiprios ultravioletinės spinduliuotės turėtume saugoti ne tik save, bet ir dienas lauke leidžiančius vaikus, nes nekalti pasilepinimai saulėje gali sukelti  labai rimtų sveikatos sutrikimų.

Pagrindinė odos vėžio priežastis
Dėl kaitrių saulės spindulių oda storėja, sausėja, greičiau sensta, kinta jos pigmentacija, gilėja raukšlės, atsiranda naujų. Tačiau blogiau už visa tai yra navikiniai odos susirgimai – būtent apie juos pirmiausia reikėtų galvoti ir saugotis.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos klinikos  gydytoja chemoterapeutė, konsultacinės klinikos vedėja Judita Filipauskienė atkreipia dėmesį, kad didesnę nei vidutinę riziką susirgti odos vėžiu turi mėlynakiai, šviesiaodžiai, šlakuoti asmenys, kurie labai greitai nudega saulėje. Atidžiai save turėtų stebėti tie, kas turi daugiau kaip 50 apgamų, kas vaikystėje buvo smarkiai nudegę saulėje. Rizikuoja savo sveikata tie, kurie dažnai naudojasi soliariumais, nuolat dirba saulėje arba, priešingai, dirba uždarose patalpose, bet 1–2 kartus per metus  išvažiuoja į kurortus ir kaitinasi iki nudegimo.

Nuolatinė įtampa, nuovargis, žalingi įpročiai, nesveika mityba ir nekokybiškos kosmetikos priemonės taip pat gali paskatinti odos vėžio atsiradimą.

Stebėkime apgamus
Visi mes turime nuo 10 iki 40 apgamų. Apgamai yra gerybiniai odos dariniai, tačiau kiekvienam žmogui rekomenduojama pasitikrinti bent kartą per mėnesį apgamus bei kitus odos darinius, kad nepražiopsotume melanomos.

Pasak onkologės J. Filipauskienės,  reikėtų apžiūrėti visą savo ir vaikų kūną tiek iš priekio, tiek iš nugaros. „Pirmiausia gerai apžiūrėkite veidą, nosį, lūpas ir vietas virš bei už ausų. Galvą ištyrinėkite šukomis praskleisdami plaukus. Gerai apžiūrėkite ne tik viršutinę kūno dalį, krūtinę, kaklą, bet ir nugarą, tarp šlaunų, sėdmenis, net tarpupirščius ir padus. Ypač atkreipkite  dėmesį į odos darinius, kurie pakeitė dydį, spalvą ar formą, yra paraudę ar blizgūs, grublėto, nelygaus paviršiaus, tarsi padengti žvyneliais. Atrodo kaip žaizdelė, tačiau negyja, kraujuoja, niežti, šlapiuoja. Pastebėję nors vieną iš šių simptomų, nedelsdami kreipkitės į gydytoją“, – pataria medikė.

Susirgimų melanoma skaičius sparčiai didėja visame pasaulyje. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 200 naujų susirgimų melanoma, du trečdaliai iš jų moterims. Melanoma sudaro apie 15 proc. visų odos vėžio atvejų, tai agresyviausia odos vėžio forma, tačiau anksti ją nustačius išgydyti galima apie 97 proc. pacientų.  

Chemoterapeutė J. Filipauskienė sako, jog ne visada galima įtarti, kad organizme vystosi vėžys, todėl svarbu pačiam atsakingai save stebėti ir nepavėluoti  pas gydytoją. Šiauliuose, kaip ir kitose onkologijos klinikose, taikomi pažangūs gydymo būdai. Jau penkerius metus taikoma biologinė terapija, kuri veiksminga siekiant kontroliuoti ligą. Jau trejus metus šis gydymas kompensuojamas. Netrukus ligonių kasos pradės kompensuoti melanomos gydymą imunine terapija. Taigi metastazinės melanomos gydymas gerėja, ligą įmanoma pristabdyti.

Saulės spinduliai sukelia alergiją?
Alergija yra neįprasta, nenormali organizmo imuninės sistemos reakcija į aplinkoje esančias arba organizmo viduje susidarančias medžiagas dėl aplinkos veiksnių poveikio. Saulės spinduliai, būtent A tipo ultravioletiniai spinduliai, gali sukelti šių medžiagų susidarymą odoje ir būti alerginių odos reakcijų priežastis. Saulės sukelta dilgėlinė pasireiškia moterims dažniau  nei vyrams. Jai būdinga tai, kad pabuvus saulėje greitai oda parausta, pradeda niežtėti, atsiranda bėrimas, panašus į nudilginimą arba uodo įkandimą. Retkarčiais gali apimti silpnumas, galvos skausmas. Bėrimai ir niežulys ryškesni būna tose vietose, kurias retai veikia saulės spinduliai.

Respublikinės Šiaulių ligoninės alergologė-imunologė Jūratė Greičiuvienė paaiškino, kad pavasarį    suintensyvėja sezoninės dilgėlinės, kurios atsiranda dėl aplinkos poveikio, mitybos pasikeitimo. Pasirodo ir alergija ultravioletiniams spinduliams. „Mes turime per mažai melanino, kol jis pradeda gamintis, oda labai jautriai reaguoja. Kaip sau padėti? Nepulkime degintis,  pradėkime naudoti apsauginius kremus. 30 veikimo vienetų apsauginis kremas tiks,  jei saulėje būnate nedaug, jei visą dieną tenka dirbti lauke,  reikalinga stipresnė apsauga –  iki  50 vienetų. Grįžus namo reikia apsiprausti, pasitepti drėkinamuoju kremu“, – pataria alergologė.

Pasak. J. Greičiuvienės, gali būti jautrumas nuo gimimo, bet nepasireiškia, kol nusilpsta imunitetas. Po streso išlenda visos bėdos. Gimdymas taip pat stresas. Todėl pasitaiko, kad alergijos sustiprėja jaunoms moterims. Vaikystėje patirti stiprūs nudegimai saulėje  taip pat gali pasireikšti alergija arba kitomis odos ligomis. Kai kurios alergijos pasireiškia vyresnio amžiaus asmenims. Reikia visais atvejais išsitirti. Labai dažnai būna, kad žmogus yra jautrus ne vienam alergenui, todėl nereikėtų atidėlioti apsilankymo pas gydytoją.

Ne kiekvieno išbėrimo priežastis, pasak J. Greičiuvienės,  yra tik jautrumas ultravioletiniams spinduliams. Dažnos būna kryžminės reakcijos, kai saulė sustiprina kitų alergenų poveikį. Todėl bet kokius bėrimus jaučiančiam reikia išsitirti priežastis. Saulės sukeltas niežulys, deginimas, odos paraudimas ir dilgėlinė būna tik tose vietose, kurias galėjo veikti saulės spinduliai. Minėti simptomai atsiranda iškart po saulės poveikio ir išnyksta nebūnant saulės spinduliuose per 24 valandas. Jei bėrimai išlieka ilgiau nei parą, tai greičiausiai ne saulės sukelta alergija, o kita liga, kurią nustatyti gali tik gydytojas.

Į viršų