Vakar Šiaulių miesto savivaldybėje už ilgametę kūrybinę veiklą ir sportinius pasiekimus pagerbti aktoriai ir sporto veteranas. Tai Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai Sigitas Jakubauskas, Rimanta Krilavičiūtė, Juozas Žibūda, Antanas Venckus ir Šiaulių miesto sporto mokyklos „Atžalynas“ baidarių irklavimo treneris Antanas Lankas. Treneris pasveikintas ir 60-mečio proga.

Aktoriai jau 40 metų džiugina šiauliečius
Keturi Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai pasidalijo savo prisiminimais apie tai, kaip jiems sekėsi gyventi Šiauliuose, kaip keitėsi jų, kaip aktorių, gyvenimas.

Aktorius A. Venckus teigė, kad į Šiaulius atvyko 1977 m. rugpjūčio 1 d. Paklaustas Šiaulių miesto mero Artūro Visocko, kada buvo geriau gyventi: anksčiau ar dabar, jis iš karto prisiminė, kad 110 rublių algos užtekdavo susimokėti už telefono paslaugas, nusipirkti batus, kostiumą. Jis teigė, kad čekiškas ar vokiškas kostiumas kainuodavo apie 60 rublių. J. Žibūda teigė, kad jam yra dabar lengviau gyventi, nes dabar mažiau reikia. O S. Jakubauskui buvo kitokia situacija: jis turėjo pinigų, bet nebuvo tuo laiku ką pirkti.

Nė vienas šių aktorių vaikas nepasirinko aktorystės. Aktorė R. Krilavičiūtė teigė, kad net nesivedė į teatrą ir neparodė jo specifikos.

Aktoriai prisiminė, kad jaunystėje jiems nelabai patiko Šiauliai ir jie nenorėjo čia gyventi, bet aplinkybės susiklostė taip, kad jau 40 m. džiugina Šiaulių miesto publiką savo vaidybiniais sugebėjimais.

Šiaulių miesto meras A. Visockas domėjosi, ką aktoriai jaučia, kai po spektaklio visi žiūrovai atsistoja ir ploja.

„Labiausiai malonus pojūtis būna tada, kai scenoje tyli aktorius ir žiūrovai. Publika būna nuščiuvusi, tada žinai, kad įvyksta susikalbėjimas. Kai scenoje po spektaklio atsistoja pats pirmasis žmogus, supranti, kad jam šis spektaklis paliko neišdildomą įspūdį“, – sakė S. Jakubauskas.

„Kai iškovoji medalį, iš pradžių būna šokas“
Šiaulių miesto sporto mokyklos „Atžalynas“ baidarių irklavimo treneris A. Lankas papasakojo, kaip susidomėjo baidarių irklavimo sportu.

„Su draugais apie 1968–1967 m. nuėjome prie ežero, pamatėme plaukiant valteles. Pagalvojau – gražu, ir pradėjau sportuoti. Studijavau Lietuvos Valstybiniame kūno kultūros institute, jame įgijau fizinio auklėjimo dėstytojo-trenerio specialybę. Tada grįžau į Šiaulių miestą. Aš plaukiau baidare, bet savo sūnaus neverčiau eiti mano keliu. Jis labiau susidomėjo šiuo sportu dėl pusbrolio Mindaugo Lanko“, – pasakojo A. Lankas.

Treneris pasakojo, kad kai iškovoji medalį, iš pradžių būna šokas – nesupranti, kas vyksta. O po to galvoji, ar iš tikrųjų tai įvyko.

Trenerio A. Lanko auklėtiniai buvo pripažinti geriausiais Lietuvos metų baidarininkais, kuriems buvo įteikta olimpinio čempiono Vlado Česiūno taurė. Dabar treneris A. Lankas stengiasi, kad sportininkai siektų kuo geresnių rezultatų ir patektų į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes.

Į viršų