Iniciatyvūs šiauliečiai keičia miesto veidą. Jų dėka aplinka tampa tvarkingesnė, gražesnė, o tose vietose besilankantys žmonės – laimingesni. Yra už ką padėkoti ir tiems, kurie rūpinasi šiauliečių sveikata, organizuoja nemokamus renginius bei skatina gyventojus veikti miesto labui.

Vakar Šiaulių miesto meras Artūras Visockas įteikė padėkas trims iniciatyvioms šiaulietėms, kurios prisideda prie miesto gerovės kūrimo.

Gražina aplinką
Padėka už iniciatyvumą puoselėjant ir gražinant miestą įteikta Rimai Rakšnienei. Jai padėkota už sutvarkytą viešąją erdvę, kuri anksčiau buvo virtusi šiukšlynu.

Šiaulietė pasakojo, kad P. Cvirkos gatvėje, posūkyje į vientisą eismą, šalia daugiabučio namo, žmonės mėtydavo šiukšles tiesiog ant gatvės. Vietiniai gyventojai bandė šiukšlintojus tramdyti, fotografuoti ir filmuoti jų daromą netvarką, tačiau tai nepadėjo. Situacija pasikeitė, kai iniciatyvi miesto gyventoja nusprendė prieš netvarką kovoti grožiu.

„Anksčiau jausdavau nuolatinį nepasitenkinimą ir klausdavau savęs, kodėl žmonės šiukšlina. Galiausiai nusprendėme imti ir sutvarkyti tą vietą. Iš pradžių bijojome, kad po nakties ir vėl rasime tą patį šiukšlyną, bet neradome“, – džiaugėsi R. Rakšnienė.

Savo iniciatyva moteris aplinkiniams parodė, kad šiek tiek pasistengus bet kurią vietą galima padaryti tvarkingesnę ir gražesnę. Nuo šiol gyventojai ten bešiukšlina ir naudojasi konteineriais. Vietoje netvarkingo kampelio atsirado gražus žemės lopinėlis, kuriuo gali gėrėtis visi šiauliečiai.

Moteris atviravo, kad už atliktą darbą padėkos nesitikėjo. Jos tikslas buvo paskelbti šiukšlynui karo pabaigą.
„Manau, svarbiausia stengtis dėl miesto, juk mes visi esame savo miesto gyventojai, einame tomis pačiomis gatvėmis ir šaligatviais, tad kodėl mums patiems nesusitvarkius, kad visiems čia visada būtų gera“, – sakė R. Rakšnienė.

Skatina aktyviai veikti
Už indėlį kuriant patrauklią Talkšos ežero pakrantę, aktyvaus laisvalaikio renginių skatinimą, rūpinimąsi miesto teritorijų tvarkymu ir švara įteikta padėka Irmai Gajauskaitei. Atsiimdama padėką mergina juokavo, kad trečius metus rengdama „Darom“ akciją pabudino savyje slypintį talentą. Dabar ji ne tik prisideda prie aplinkos tvarkymo, bet ir kviečia šiauliečius į įvairiausius užsiėmimus, ragina užsiimti vandens sportu.

„Talkšos pakrantę matau kaip didelę perspektyvą, kurią norėjosi padovanoti miesto žmonėms. Visko viena tikrai nepadariau, prisidėjo daug žmonių. Aš tiesiog noriu būti pavyzdžiu kitiems. Jeigu nors vienas žmogus, pamatęs gerą  pavyzdį, pasielgs taip pat – tai bus rojus žemėje“, – kalbėjo I. Gajauskaitė.

Ji pasakojo, kad už nuveiktus darbus jokio atlygio nesitiki, o geriausia padėka – žmonių šypsena: „Atlygį gavau jau seniai, kai žmonės šypsena ir nuoširdumu atsidėkojo už Talkšos pakrantės puoselėjimą. Tai, kad žmonės tampa laimingesni, yra pats geriausias atlygis.“

Mergina pasakojo, kad ir toliau puoselės šią erdvę, sieks, jog čia galėtų smagiai ir įdomiai praleisti laiką ne tik šiauliečiai, bet ir visi miesto svečiai.

Nesitiki finansinio atlygio
Jurgai Mikelionienei įteikta padėka už iniciatyvumą skatinant sveiką gyvenimo būdą. Projektas „Šiauliuose madinga sportuoti“ sulaukė ne vieno teigiamo atsiliepimo. Džiugu, kai šiauliečiai gali pasikonsultuoti su treneriu, sportuoti ir mokytis šokti visiškai nemokamai. Iniciatyvos autorė kuklinosi ir sakė, kad niekada nesiekė projekto padaryti labai matomo, tačiau džiaugiasi, kad įdėtas darbas nenuėjo veltui.

„Žinote, mano mėgstamiausias posakis yra, kad tėvynę reikia mylėti ne žodžiais, bet darbais. Labai noriu matyti miestą ne kaip atskirą darinį, kur visi kažką daro tik dėl savęs. Norisi, kad visi būtumėme kaip bendra visuma, veikianti išvien“, – sakė J. Mikelionienė.

Jos nuomone, jeigu mes visi būtumėme kaip viena didelė šeima – turėtumėme draugiškesnę aplinką, koordinuotą, dirbančią ir mūsų kasdieninį gyvenimą gerinančią visuomenę. Be to, tuomet nebebūtų ant ko pykti ir kam skųstis. Vietoje verkšlenimų tiesiog imtumėme ir kažką darytumėme.

Šiaulietė sako, kad už savo vykdomą veiklą nesitiki finansinio atlygio. Anot jos, svarbiausia idėja, o pinigai pradės eiti iš paskos: „Mes vadovaujamės filosofija: jeigu gali kažką padovanoti, tai padovanok. Džiugu, kad taip mąsto ir mūsų treneriai. Nė vienam iš jų finansinis atlygis nėra svarbiausias. Jie tik nori padovanoti savo laiką ir žinias miestui ir bendruomenei.“

Skatina padėti kitiems
Nors padėkos įteiktos trims iniciatyvioms šiaulietėms, mieste yra daugiau žmonių, kuriems rūpi miesto aplinka.

Štai lopšelių-darželių „Žiogelis“, „Varpelis“, „Dainelė“ bendruomenės rūpinasi, kad atviromis, gražiomis erdvėmis džiaugtųsi ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. Todėl darželių bendruomenės gražina savo įstaigų aplinką ir ilgai nerakina vartelių, kad tik mažieji galėtų pažaisti ir pasisupti sūpynėse.

„Kokioje aplinkoje gyvensime – tokius vaikus auginsime. Labai svarbu, kad vaikai turėtų kiemelį, kur galėtų ateiti kartu su tėveliais, seneliais, kad turėtų vietą, kur būtų galima žaisti ir mokytis įvairių naudingų dalykų. Manau, mes, šiauliečiai, turime puoselėti savo aplinką ir stengtis kuo daugiau jaunų žmonių išlaikyti Šiauliuose, o to nepasieksime, jeigu nesirūpinsime miesto įvaizdžiu“, – kalbėjo Sigita Saviščevienė.

Po padėkų įteikimo ceremonijos šiauliečiai neslėpė šypsenų ir pažadėjo nesustoti dirbti dėl miesto gerovės. Taip pat paragino gyventojus būti iniciatyvesnius, nes visi drauge galime nuveikti daugiau.

2017 07 04 08

Padėką gavusios šiaulietės pažadėjo toliau rūpintis miesto gerove.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų