Praėjusią savaitę Šiaulių miesto savivaldybės internetiniame puslapyje pasirodė skelbimas dėl konkurso į Viešosios įstaigos Šiaulių centro poliklinikos direktoriaus pareigas. Jau liepos mėnesį turėtų paaiškėti, kas stos prie Centro poliklinikos vairo. Iki šiol Centro poliklinikai vadovauja  Mindaugas Maželis.

Lietuvoje gydymo įstaigų vadovų rotacija kas penkerius metus privaloma visoms gydymo įstaigoms, kuriose dirba daugiau nei 10 gydytojų. Mažesnėse gydymo įstaigose vadovų rotacija netaikoma. Kol kas iš eilės tas pats vadovas gali dirbti neribotą kadencijų skaičių, nors anksčiau buvo planuojama leisti gydymo įstaigai vadovauti ne ilgiau nei 2 kadencijas.

Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė „Šiaulių naujienoms“ sakė, jog konkurse laukiama visų pretendentų, kurie atitinka kvalifikacinius reikalavimus, nustatytus remiantis ministro įsakymu. „ Ar M. Maželis ir toliau vadovaus Centro poliklinikai paaiškės liepos mėnesį, kai baigsis jo kadencija. Kiek man yra žinoma, jau kitais metais laukia gydytojų rotacija ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre. Bet kuriuo atveju, tie patys vadovai gali pretenduoti dirbti ir toliau, nes kol kas įstatymai leidžia gydymo įstaigai vadovauti net kelias kadencijas iš eilės“, – aiškino V. Palčiauskienė.

Pakalbintas M. Maželis tvirtino, jog vadovų rotacija yra geras dalykas, nes tada reikia pasistengti norint dirbti toliau.

„Aš pats dirbau penkerius metus nuo įstatymo priėmimo pradžios. Šiuo metu baigiasi mano darbo kadencija, tačiau turiu galimybę vėl pretenduoti į Centro poliklinikos vadovo vietą. Man rotacija atrodo reikalinga, nes tai tam tikras egzaminas ir žinių patikrinimas. Ateidamas dirbti žinojau, jog rotacija bus, todėl nė kiek nebijau. Manau, jog kiekvienai įstaigai ji reikalinga, nes kai vadovas dirba vienoje vietoje iki „grabo“ lentos, tai laikui bėgant jam nebelieka stimulo stengtis. Tikiu, kad ir šį kartą bus kitų pretendentų, nors centro vadovui keliami itin dideli reikalavimai, nes einant šias pareigas susiduriama su įvairiais iššūkiais. Būnant centro vadovu reikia ne tik išmanyti gydymo sistemą, bet ir turėti vadybos bei kitų žinių. Tai šiek tiek ir kūrybinis darbas“, – sakė M. Maželis.

Kaip centro vadovas M. Maželis poliklinikoje yra parengęs ir įgyvendinęs daug projektų. Jis pasakojo, kad šiuo metu įstaigoje laukiama Sveikatos apsaugos ministerijos kvietimo dalyvauti projekte, siekiant mažinti atskirtį ir gerinti paslaugų prieinamumą atskirties grupėms, senjorams ir vaikams. Daug yra ir šiuo metu įgyvendinamų darbų: automobilių stovėjimo aikštelės įrengimas, rentgeno skaitmenizavimas, ketinama daigiau dėmesio skirti paslaugų kokybei ir sveikatos plėtrai.

Jei nepavyktų laimėti konkurse rungiantis dėl Centro poliklinikos vadovo posto, M. Maželis sako, jog labai nenuliūstų, nes gydytojui Šiauliuose, kur ir taip trūksta medikų, visada atsiras darbo vieta. Tuo labiau, kad ir dabar jis dirba bendrosios praktikos gydytoju Rėkyvos ambulatorijoje.

Į viršų